- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zasięg i jakość usług na Podhalu
Witam,
Jestem w Orange od miesiąca. Spędzałem niedawno urlop na Podhalu i muszę stwierdzić że jakość sygnału i usług w wymienionym rejonie jest fatalna. Okolice Zębu i Bańskiej Wyżnej niby sygnał jest ale ciężko momentami porozmawiać. Uratowało mnie WiFi Calling. Ja wiem że to nie wyznacznik ale na mapie BTS tam jest jedna wielka dziura. Co ciekawsze, droga do Morskiego Oka też tragedia. Niby tam są stacje Networks (albo samego TM i nie są udostępnione) ale nawet 2G nie chciało działać poprawnie. Przyszedłem do Orange z TM, których telefony działały bez problemów.
Moje pytanie to: zgłaszać problemy czy nie ma sensu? 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Dideq zgłosić zawsze warto, jak nie będzie zgłoszeń to na pewno nic z tym nie zrobią, a im więcej zgłoszeń tym większe szanse.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W tych okolicach chyba wszystkie nadajniki to Networsks, czyli wspólne maszty Orange i TMO.
Ale faktycznie, na przykładzie miejscowości Bańska Wyżna, tam jest niezła "biała plama" i to u każdego operatora. Chyba najbliżej tej miejscowości 3 nadajniki ma Plus, ale znając "zielonego" i tak nie ma z nich zasięgu 🙂 Zgłosić zapotrzebowanie na nowy bts można. Im więcej zgłoszeń z danego regionu, tym lepiej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @Dideq
Wydaje mi się, że zgłoszenie tego problemu ma sens, ponieważ Orange na bieżąco modernizuje/buduje stacje BTS. Tutaj masz przykłady, że Orange na bieżąco modernizuje BTS
https://biuroprasowe.orange.pl/blog/wzmocnilismy-siec-mobilna/
Możesz zgłosić ten problem na koncie Orange poprzez Orange czat lub dzwoniąc na infolinię Orange *100 lub 510 100 100.
Możesz również wysłać pismo do Orange z prośba o modernizacje nadajnika BTS w danej miejscowości. Najlepiej jakby Twoja inicjatywę poparli mieszkańcy Twojej miejscowości wysyłając petycje z podpisami mieszkańców. Takie pismo powinno zawierać dokładna lokalizację, opis problemu z zasięgiem w danej lokalizacji wraz z uzasadnieniem dlaczego dany operator ma poprawić siec w tej lokalizacji.
Wstawię ci przykładowy wniosek o modernizacje sieci mobilnej ( zaznaczę, że sam wniosek jest posiłkowany przy pomocy sztucznej inteligencji ale zawsze możesz go zmodyfikować/zmodernizować)
Miejscowość, data
Twoje Imię i Nazwisko
Twój Adres
Twój Numer Telefonu
Twój Adres e-mail
Nazwa i Adres Operatora
Orange Polska S.A.
ul. Jagiellońska 34, 96-100 Skierniewice
Wniosek o modernizację / rozbudowę stacji bazowej telefonii komórkowej (BTS) w lokalizacji: wpisujesz adres
- Bardzo niski poziom sygnału (często brak zasięgu wewnątrz budynków).
- Niską prędkość transmisji danych,
- Częste zrywanie połączeń głosowych.
Modernizacja stacji BTS poprzez np. dodanie nowych pasm częstotliwości LTE/5G, wymianę modułów radiowych czy zwiększenie mocy nadawczej znacząco poprawiłaby jakość życia mieszkańców i umożliwiła sprawniejsze funkcjonowanie lokalnych przedsiębiorstw.
Do wniosku tak jak wspomniałem powyżej dołącz podpisy mieszkańców Twojej miejscowości oraz okolicznych wiosek, którzy korzystają z tego nadajnika.
Wspomniany powyższy wniosek wraz z załączonymi podpisami mieszkańców wyślij listem poleconym na adres:
Orange Polska S.A.
ul. Jagiellońska 34, 96-100 Skierniewice
z dopiskiem Modernizacja nadajnika BTS
@Dideq uważam, że takie pismo wraz z podpisami mieszkańców miejscowości oraz okolicznych wiosek powinien przynieść pozytywny rezultat 🙂
Miłego dnia 🙂
Pozdrawiam 🙂