- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC2 - baza adresowa
Zaraz, zaraz.
Co w sytuacji, w ktorej mam kabel pociagniety obok mojego domu, ale moj adres nie jest w planach, tylko 5 adresow z calej wsi. Oczywiscie licze na to, ze Nexera mi go podepnie - dodam ze ostatnio pani zbierala podpisy, aby zezwolic na udostepnienie dzialki. Ale co jesli Nexera podepnie tylko te 5 adresow? Czy wtedy moze OA podpiac moj adres? Nawet sam bylbym gotow zaplacic za to przylacze, bo ile takie cos moze kosztowac? Czy jedna z firm wspolpracujaca z Nexera na moim obszarze - Orange, Tmobile, RFC, FORTES, moze byc potencjalnym OA? Nawet bylbym gotowy podpisac wieloletnia umowe.
Wczesniej pisales, ze dopiero po 5 latach mozna wykorzystywac komercyjnie wybudowana siec POPC, takze jestem troche zdziwiony ta informacja.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC2 - baza adresowa
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC2 - baza adresowa
Czyli OA moze pociagnac kabel do danej miejscowosci uzywajac infrastruktury wybudowanej w ramach POPC, ale nie moze przylaczyc domow? W takim razie w jaki sposob adresy wybudowane przez OA sa przylaczane, przez Nexere? Ciezko mi to zrozumiec.
Jaka jest roznica pomiedzy OA a operatorami, ktorzy wspolpracuja z Nexera? Przeciez obie te jednostki przychodza i korzystaja nie tylko z infrastruktury Nexery, ale tez z przylacza ktore Nexera tworzy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC2 - baza adresowa
Oferta hurtowa Orange https://www.hurt-orange.pl/
OA- to operator alternatywy korzystający z łącz innego operatora infrastrukturalnego
Mega potocznie:
- BSA - tu OA nic nie rozbudowuje, korzysta z kabli i ze wszystkich urządzeń na centralach co są, daje tylko swoje "wyjście na świat"
- LLU - tu zwykle OA daje swoje urządzenia jako DSLAM, kable u klienta jak w BSA nie są rozbudowane
- inne opcje - możliwa rozbudowy i współdzielenia istniejącej infrastruktury, wiąże się to z koniecznością poprowadzenia oddzielnego "kabla" do klienta. Ew. częściowe współdzielenie. Ten wariant jest mało opłacalny ekonomicznie (min. ok 2-3 tys na start, potem koło 150 zł w hurcie miesięcznie opłat+marża OA)
Orange jak i inni znani operatorzy oferują na dziś BSA. LLU i inne opcje jedynie testowo lub dla dużych firm.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC2 - baza adresowa
Inne opcje 2-3tys na start i 150+zl miesiecznie - rozumiem ze to oplaca klient?
Jezeli ktos podpisuje taka umowe, co w sytuacji gdy przez rok lub dwa tyle sie placi, a Nexera zaczyna podpinac inne adresy z wlasnego budzetu? Czy wtedy nexera przejmuje wybudowane przylacze od OA, czy trzeba do konca zycia placic 150+zl miesiecznie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC2 - baza adresowa
Nexera prędko nie będzie podłączać adresy z POPC. Ma tak duże opóźnienia i wątpię by jej się to opłacało.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC2 - baza adresowa
@kryspin34 Gdzie widzisz te swoje 5 adresów XD? (https://www.nexera.pl/pl/map) Ja widzę ich więcej - @Piotrekk85 To mam do ciebie pytanie dlaczego adresy nie będące w POPC wraz z innymi adresami z POPC w tym samym dniu mają mieć oddaną inwestycję? i z tej samej miejscowości i operatorzy do nich przynoszą ulotki że są niby w POPC tak samo jak do adresów będących w POPC
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC2 - baza adresowa
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
POPC2 - baza adresowa
Ten adres co podałem przykładowo (Kopyść, 85) to adres sąsiada - mój akurat jest w POPC 2 (Okup Mały, Łaska 32) - Tylko ciekawi mnie dlaczego ten adres nie jest w POPC (przynajmniej na oficjalniej liście adresów) a ma przyłącze, jest na liście gotowych adresów wraz z tymi z POPC
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś