PŚO HFC – czy nocne rozłączenia Orange mają związek z PŚO?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 46
  • 143
  • 0

Dzięki za odpowiedź. Właśnie dlatego próbuję to ustalić — nie chcę opierać konfiguracji na przewidywaniu awarii, tylko wiedzieć, jak faktycznie działa sesja PPPoE na moim łączu HFC. Na FTTH pojawiają się informacje o rozłączeniu sesji po ok. 15840 minutach (~11 dni), ale rozumiem, że dla HFC nie mamy jeszcze potwierdzenia. Czy na HFC da się z FunBoxa/logów jednoznacznie sprawdzić, czy również występuje takie wymuszone odnowienie sesji i jaki jest jego czas? Pytam, bo zależy mi głównie na wyłapaniu momentu zerwania PPPoE i ewentualnym ustawieniu watchdog/failover, żeby nie tracić połączenia podczas korzystania z internetu.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2685
  • 10509
  • 38

zanim failover się ogarnie, już będziesz miał nową sesję. To trwa kilka sekund. Pewnie nie o tej drugiej, czy którejś w nocy, kiedy wszystkie funboksy odpalają salwę, ale z niefunboksem dobierzesz sobie dogodniejszą godzinę. U mnie około 11:15 trwa to 5 sekund. Ja nie dobierałem tej godziny świadomie, po prostu ostatnim razem kiedy mi prąd wyłączyli i włączyli, było to około tuż po jedenastej.