- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
PŚO HFC – czy nocne rozłączenia Orange mają związek z PŚO?
Wpiąłeś kabel optyczny z FB7 do gniazdka Telpolu??
No nie powinieneś tego robić "ot tak". "Ruszyć" nic "samo" nie ruszy na 100%, a kłopotów potencjalnie możesz sobie narobić.
Jeśli zamówiłeś usługę i wymagana jest asysta to cierpliwie czekaj na technika. Jeśli asysta nie jest wymagana, to dowiedz się tam, gdzie zamawiałeś co właściwie masz zrobić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, chodziło mi o kabel optyczny od Telpolu, ale podłączyłem go tylko testowo do portu światłowodowego FunBoxa 7 — bez żadnego grzebania w instalacji czy jej ruszania. Chciałem jedynie sprawdzić, czy urządzenie w ogóle zobaczy sygnał.
Usługi Orange jeszcze nie mam uruchomionej, więc oczywiście poczekam na technika. Przy okazji chciałbym właśnie ustalić, co dokładnie jest doprowadzone do mojego mieszkania i kto jest właścicielem/operatorem tej infrastruktury, bo w budynku mam już światłowód Telpolu, a w bazie widzę planowaną sieć Netii/PŚO.
Jeśli technik będzie potrzebny, to spokojnie poczekam na instalację zgodnie z procedurą. Chodzi mi tylko o ustalenie, czy w przyszłości Orange będzie mogło wykorzystać istniejące włókno, czy będzie musiało zostać doprowadzone nowe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mateo9992 , a skrzynki/szafy nie są podpisane? Można też spróbować zapytać administratora budynku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
XD to niezły spam 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mateo9992napisał(-a)...
podłączyłem go tylko testowo do portu światłowodowego FunBoxa 7 — bez żadnego grzebania w instalacji czy jej ruszania. Chciałem jedynie sprawdzić, czy urządzenie w ogóle zobaczy sygnał.
...
Nie wolno, pod żadnym pozorem podłączać niczego nieautoryzowanego do sieci optycznych. Gdyby akurat wtedy zdarzyła się jakaś awaria mogliby cię ścigać. Zakłócenie pracy większego segmentu sieci jest możliwe, jeśli podłączane urządzenie nie jest przewidziane do pracy z tym co jest po drugiej stronie włókna. Oczywiście to PON i tamto też pewnie PON (GPON zapewne), ryzyko uszkodzenia czegokolwiek jest IMHO niemal żadne, najwyżej nie zadziała, ale teoretycznie mogłeś narobić niezłego bigosu. Nic nie musiałeś grzebać, samo wpięcie do gniazdka wystarczy, jeśli włókno z drugiej strony też jest do czegoś podłączone. Z ciekawości: było? Tzn. widać było sygnał w menu tego FB?
Co do tego kto, jak i dlaczego nie inaczej, u ciebie buduje infrastrukturę i świadczy na niej usługi to nie mam bladego pojęcia. Umowy międzyoperatorskie są zwykle dość tajne - dowiadujesz się tylko u kogo twój adres jest w bazie danych i wtedy z nim podpisujesz umowę. Na jakich łączach, to nawet podpisujący umowę z tamtej strony niekoniecznie zawsze wie na pewno. Liczy się to co jest w bazie. Natomiast technik który dostaje zlecenie na instalację zwykle jest doskonale zorientowany w temacie - jego pociągnij za język.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
technik przy instalacji będzie miał okazję sprawdzić, co tam faktycznie jest. Liczę tylko, że Orange będzie mogło uruchomić u mnie FTTH na tym istniejącym światłowodzie, bo skoro kabel już jest, szkoda byłoby robić to ponownie po koncentryku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
bobok jest na drugiej stronie
- « Poprzedni
- Następny »