PŚO HFC – czy nocne rozłączenia Orange mają związek z PŚO?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2613
  • 12337
  • 76

@mateo9992  po prostu do 2Gb nie dają ONT (chyba, że się coś zmieniło). Natomiast Twoje postępowanie wyklucza się wzajemnie, ponieważ albo technik jest potrzebny i nie podłączasz nic sam, albo nie jest potrzebny i płacisz za serwis. Więc nie dziw się naszym pytanią. Mam nadzieję, że obejdzie się bez kłopotów.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16298
  • 68207
  • 880

Strasznie to zagmatwane... 

Jeśli to HFC, to technik konieczny. Założy modem od operatora, czyli "ONT inaczej".. 

Później w, zależności czy będzie miał zlecenie, czy to samo instalacja😁, podłączy FB lub nie... Pytanie, kiedy i na jakie zamówienie ten obecny FB jest wydany i czy do tego drugiego go podepną.. 

Lepiej chyba nie zgadywać i poczekać na rozwój sytuacji

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 43
  • 133
  • 0

U mnie sytuacja jest o tyle ciekawa, że na mapie jest już planowana inwestycja Netii FTTH — światłowód, do 1 Gb/s, z terminem rozpoczęcia świadczenia usług 31.12.2026. Czyli wygląda na to, że Netia ma wejść z FTTH do mojego budynku.

Dlatego na razie zostawiam sobie Orange na umowie bezterminowej i spokojnie poczekam. Jeśli Netia faktycznie uruchomi tę infrastrukturę i będzie ona dostępna hurtowo, wtedy zobaczę, czy Orange również będzie mógł z niej skorzystać i zaoferować mi FTTH.

Na ten moment nie ma chyba sensu dalej gdybać — przyjedzie technik, zobaczymy co faktycznie jest w bazie i jak Orange zamierza mnie podłączyć. 😄 A ze tak piszem !  🙂 czekam, jestem ciekawy przejscie z telefonu na swiatlowód <to już wyczy>

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 43
  • 133
  • 0

o właśnie 😂 dlatego już nic nie kombinuję i poczekam, co faktycznie będzie na zleceniu. Dopiero zamówiłem usługę, więc technik dopiero pokaże, czy będzie HFC, FTTH i jaki dokładnie sprzęt zostanie podłączony.

U mnie dodatkowo jest planowana Netia FTTH do 1 Gb/s na 31.12.2026, więc tym bardziej jestem ciekawy, jak to wszystko finalnie wygląda pod tym adresem. ORANGE ! licze na was 😄

Jak przyjedzie technik, będzie wszystko wiadomo. Dam znać, co wyszło.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10001
  • 42129
  • 344

@mateo9992napisał(-a)

...j jestem ciekawy, jak to wszystko finalnie wygląda pod tym adresem...

A jak wygląda na stronie ofertowej kiedy wpiszesz swój adres? Bo pokazałeś kilka sprzecznych wyimków. Plany Netii nas w tym momencie nie obchodzą zupełnie. Plany zresztą mogą się zmienić, ale jeśli Netia wybuduje sieć z własnych środków (na duplikację istniejącej infrastruktury raczej dotacji nie dostanie) to i raczej nikogo do tej infrastruktury nie dopuści (spekuluję). To co jest dla ciebie teraz istotne, to jaką podpisałeś umowę - jeśli na HFC to raczej cudów nie ma, do FTTH cię nie połączą, nawet jeśli jest gniazdko. To tak nie działa. 

Cóż: pożyjemy, zobaczymy.