Nie można wyświetlić tego widżeta.

Orange demontuje miedź?

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 439
  • 1698
  • 6

Orange demontuje miedź?

Kilka dni temu zdemontowali u mnie w okolicy miedziane kable ( od dwóch miesięcy jest światłowód ). Pytałem na czacie, czy jest to może jakaś zapowiedź nowej inwestycji, lub procesu rezygnacji z miedzi. Jednak konsultant powiedział, że nie ma takich informacji. Swoją drogą ciekawe, czy wygaszanie miedzi nastąpi podobne jak wygaszanie 3G?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 358
  • 1260
  • 8

Orange demontuje miedź?

Tak, będzie demontaż
"12 maja 2025 roku pod wskazanymi w załączonym pliku adresami, zostanie wyłączona z eksploatacji infrastruktura miedziana doprowadzona do tych budynków."
https://hurt-orange.pl/2025/02/wykaz-lokalizacji-do-wylaczenia-z-mozliwosci-swiadczenia-uslug-llu-36...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20350
  • 58780
  • 799

Orange demontuje miedź?

@Glut swego czasu była informacja, że Orange nie będzie przeprowadzało napraw kabli miedzianych. O demontażu nic nie było podawane. Być może jakaś decyzja zapadła, skoro odbył się demontaż. 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1315
  • 3189
  • 31

Orange demontuje miedź?

@Glutnapisał(-a)

Kilka dni temu zdemontowali u mnie w okolicy miedziane kable ( od dwóch miesięcy jest światłowód ). Pytałem na czacie, czy jest to może jakaś zapowiedź nowej inwestycji, lub procesu rezygnacji z miedzi. Jednak konsultant powiedział, że nie ma takich informacji. Swoją drogą ciekawe, czy wygaszanie miedzi nastąpi podobne jak wygaszanie 3G?

tam gdzie od jakiegoś czasu obie sieci sie pokrywaja mialy być miedziawki demontowane ale u mnie w regionie malo takich akcji było a dziwne bo trąbili ze do 2025 miedz out gdzie sa duble sieci.

kable miedziane w cenie wiec moze sie okazac sie ze jakis kolekcjoner sie znalazł  😜

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14743
  • 60616
  • 748

Orange demontuje miedź?

@Glut  po prostu likwidują miedź tam, gdzie jest alternatywa w postaci światłowodu...pytanie tylko czy ci którzy mają usługi głosowe w postaci telefonów stacjonarnych ( jest ewentualnie możliwość przejścia na G4F) zgodzą się płacić więcej za VoIP w pakiecie z netem? 

A co z tymi z ISDN-ami? Łączami alarmowymi czy bezpośrednimi LB? 

Proces wyłączania i likwidacji miedzi postępuje...i oby równolegle do zwiększania zasięgu FTTH 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1315
  • 3189
  • 31

Orange demontuje miedź?

@ketrasaArturnapisał(-a)

@Glut swego czasu była informacja, że Orange nie będzie przeprowadzało napraw kabli miedzianych. O demontażu nic nie było podawane. Być może jakaś decyzja zapadła, skoro odbył się demontaż. 

a skad taka informacja?
jezeli masz usluge xdsl i zglosisz ten fakt to operator musi podjac kroki w celu naprawy i przywrocenia uslugi. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1987
  • 8686
  • 72

• 358
  • 1260
  • 8

Orange demontuje miedź?

Tak, będzie demontaż
"12 maja 2025 roku pod wskazanymi w załączonym pliku adresami, zostanie wyłączona z eksploatacji infrastruktura miedziana doprowadzona do tych budynków."
https://hurt-orange.pl/2025/02/wykaz-lokalizacji-do-wylaczenia-z-mozliwosci-swiadczenia-uslug-llu-36...

• 439
  • 1698
  • 6

Orange demontuje miedź?

Patrząc po tych postach to nawet bardzo mocno demontuje.

https://hurt-orange.pl/?s=Wykaz+lokalizacji+do+wy%C5%82%C4%85czenia+z+mo%C5%BCliwo%C5%9Bci+%C5%9Bwia...

Dzięki za pomoc 😉