Orange - 5G - Krynice (Dobrzyniewo Duże)

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 6
  • 0

Dzień dobry, złożyłem wniosek na przeniesienie numeru do Orange i zauważyłem problem. W routerze zewnętrznym jest SIM-karta Orange w celu testów sieci. W dniu dzisiejszym zauważyłem spadek prędkości internetu co najmniej 10-krotny!!! Lokalizacja Krynice (Dobrzyniewo Duże). Na BTS włączono 5G 700 MHz NSA bez dużego sensu, bo jest słaby zasięg LTE w Dobrzyniewie Dużym -1-3 kreski na ulicy w całej wsi, w pomieszczeniach podobnie lub utrata sygnału (-109 - -119 db). Router agreguje 4 pasma LTE + 5G 700 MHz NSA i daje 20-50 Mbit/s, Wyłączono 5G 3500 MHz, 2100 MHz, wcześniej było 300-600 Mbit/s. I teraz pytanie do pracowników firmy: czy będzie z powrotem włączone 5G 3500 MHz, 2100 MHz NSA BTS w Krynicach, proszę o pilną odpowiedź. Bo jeżeli nie, przenoszenie numeru bez sensu. W Plusie, gdzie jestem, 5G 2600 MHz daje wyższe prędkości od 5 G 700 MHz NSA Orange. I jeszcze jedna rzecz, przy przyniesieniu numeru pierwszy kontakt z firmą nie spodobał się - sztuczna inteligencja zapytała o numer telefonu - odpowiedziałem , że nie pamiętam jaki jest numer w routerze, dalej zapytała o PESEL- powiedziałem, że nie podam numer PESEL- i rozmowa się skończyła, bardzo złe zrobione, że nie było wyboru połączenia z człowiekiem. Z tego co widać, z tym 5G 700 MHz firma Orange robi dla ptaszka, pokrycie LTE jest słabe (przeniesiemy się do Warszawy - w CZD słabo działa sieć, wcześniej kiedy było 3G było dobrze, i takie działanie sieci LTE, 5G może kosztować bardzo drogo - zdrowia, życia dziecka, czasami lekarz ratujący życie jest pod telefonem komórkowym). A bez dobrego pokrycia LTE ten 5G 700 MHz NSA bez sensu i druga rzecz prędkości nie różnią się od LTE. Wychodzi, że wyłączają 3500 MHz i zamieniają na 700 MHz żeby wypełnić umowy licencji, a prędkości to żadnej nie dodaje. Inna sprawa byłaby, jeżeli firma do 3500 MHz dodawałaby 5G i LTE 700 MHz. 

*Wpis wydzielony jako nowy temat - Bartłomiej

8 ODPOW. 8

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@standoc  to forum użytkowników i o takie informacje od operatora tu ciężko. 

Troszkę słabo trafiłeś, bo takie zasięgowe info mają doradcy na infolinii i jak się połączysz i przebrniesz przez Maxa, to powiedzą, co mówi system konkretnie do Twojego adresu.

Ja zaś z doświadczenia powiem, że jak jest słaby zasięg, to raczej ciężko określić kiedy się polepszy z jakąś rozsądną precyzją. To widzą konsultanci w systemach..jakiś ogarnięty powinien powiedzieć coś konkretnego, ale w weekend się tego nie spodziewaj 

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

@standoc 1. Jak daleko jesteś od nadajnika w Krynicach?

2. Czy w Twojej lokalizacji jest 5G3500 w Orange według tej mamy zasięgu:

https://www.orange.pl/view/mapazasiegu

Jeśli natomaist jesteś w zasięgu to przypuszczam, że mogą to być jakieś chwilowe trudności w złapaniu 5G3500 z uwagi na prace związane z włączaniem 5G700

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 6
  • 0

Na odległości 2,2 km.

Zasięg 5G 3500 MHz, 5G 2100 był przez ponad 3 miesiące.

Screenshot_20251025_223359_Firefox~2.jpg

W menu routera bardzo dobrze widać wszystkie BTS.

• 15594
  • 64172
  • 825

@standoc z tego co widzę, to masz zasięg 700-ki, a nie 3600. Na takim dystansie 3600 nie będzie działał. 

Stąd więc wniosek, że na 2100 zostało wyłączone po odpaleniu zasiegowej 700-ki

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1546
  • 5

Według mapy zasięgu w Dobrzyniewo Duże jest 5G3600 Orange, ale podejrzewam, że jest dość duża odległość ponad jeden 1km od nadajnika w Krynicach i Żółtki więc zasięg się gubi i spada do 5G 700. Do tego Plus 5G2600 najlepiej działa bo jest najbliżej.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 17
  • 0

Sprawdź moją odpowiedź proszę: https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Strata-zasiegu-5g-n78/m-p/448426#M36621 jak i mój wątek (który jest nierozwiązany ale jakiś mod uznał że rozwiązany) : https://nasz.orange.pl/t5/Sie%C4%87-i-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87-us%C5%82ug/Orange-n28-dramat/m-p/445...

Generalnie Orange się bawi w: Panu damy, Panu nie damy. A kto daje i zabiera ten się w.... poniewiera.

• 15594
  • 64172
  • 825

@Kicaj83  nie za bardzo rozumiem Twoją wypowiedź... Damy, nie damy... 

Nadajniki są gdzie są i to od dawna. Obsługiwany obszar już jest podzielony na sektory, trwa metamorfoza częstotliwości. Usługi mobilne są nieprzewidywalne i zależą od wielu czynników. Wymaganie pokrycia całego kraju i to od razu super szybkim netem to abstrakcja dla wszystkich operatorów. 

Taki mamy klimat.... I tyle

Nie ma idealnego operatora i zasięgu. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

@standoc 5G2100 będzie wyłączane i zastąpione 5G700 lub 5G3600 (w zależności od miejsca, czasami nawet jedno i drugie).

Jak dla mnie to dobrze, że wyłączają 5G2100, bo przy 5G2100 raz lepiej będzie działało LTE2100, a raz NR2100 – w zależności od zapotrzebowania, zależy to od tego co generuje większy ruch – 4G czy 5G.

A jak masz 5G700 to masz pewność, że osiągniesz zawsze coś z tego 2x5 MHz, niezależnie co generuje większy ruch (4G czy 5G) bo to pasmo 700 MHz nie jest współdzielone z LTE.

Co do tego: 

@standocnapisał(-a)

Z tego co widać, z tym 5G 700 MHz firma Orange robi dla ptaszka, pokrycie LTE jest słabe (przeniesiemy się do Warszawy - w CZD słabo działa sieć, wcześniej kiedy było 3G było dobrze, i takie działanie sieci LTE, 5G może kosztować bardzo drogo - zdrowia, życia dziecka, czasami lekarz ratujący życie jest pod telefonem komórkowym).

Jeśli LTE (VoLTE) nie będzie dostępne to zawsze zadzwonić do lekarza przez wymuszenie 2G.

Dodam, że jeśli mówimy o "lekarzu" jako połączenie na 112, to telefon gdy nie będzie w zasięgu sieci tej w której ma kartę SIM, to zawsze połączy się z bliższym/dostępnym nadajnikiem innego operatora.