- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odmowa podłączenia światłowodu (Nexera)
Witajcie, szukam pomocy w sprawie podłączenia światłowodu w miejscowości Zwoleń (powiat Gostynin).
Operatorem infrastruktury w okolicy jest Nexera i na ich stronie mój adres adres widnieje jako gotowy do podłączenia.
Podpisałem umowę z Orange na internet światłowodowy i był u mnie technik który potwierdził że przyłączenie jest możliwe (drogą powietrzną od słupa przy ulicy), tylko powiedział że będzie potrzebny dodatkowy słup. Następnie dostałem telefon od firmy Nexera z informacją że przyłączenie wydłuży się do max.30 dni. Następnie dostałem informację od Orange że mam zwrócić modem. Dopiero będąc w salonie dostałem informację że z powodów technicznych anulowali podłączenie internetu. Co ciekawe sąsiad obok nas ma światłowód i internet Orange tak samo pociągnięty od góry przez drogę tylko bez dodatkowego słupa i nie było problemu (a odległość jest bardzo podobna).
Szybki internet jest nam niezbędny do pracy, więc chciałem się dowiedzieć co moge w tej sytuacji zrobić. Jaki jest w ogóle powód braku możliwości przyłączenia i czy można rozwiązać problem.
Czy to kwestia czasu i wkrótce będzie możliwość podłączenia, czy jest to kwestia dodatkowego słupa a może to inny problem. Generalnie z Nexerą nie ma kontaktu (mają tylko asystentów wirtualnych) i zwykły kowalski nie jest ich klientem (tylko operator).
Wszelkie rady mile widziane 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zwolennik pytanie jaka decyzja techników. Jeśli zostanie podjęta decyzja o braku możliwości technicznych, to może być kłopot z podłączeniem. Widocznie Nexera nie określiła w projekcie dodatkowych elementów do ewentualnego poprowadzenia światłowodu do posesji. Dobrze by było uzyskać informację od Nexery w tej sprawie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zwolennik kontaktuj się z Orange i składaj reklamację, bo to ich klientem miałeś być. Re facto sprzedali Ci usługę, której nie mogą w tej chwili świadczyć. Niech oni się dogadują z Nexerą. Rozumiem, że umowa została już zawarta?
Jeśli to wszystko nie pomoże, a Twój adres widnieje jako taki, który ma dostęp w bazie Nexera to wtedy UKE się temu chętnie przyjrzy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
umowa zawarta w 19 listopada - dodatkowo tylko z powodu światłowodu (którego jak się okazuje nie ma) przeniosłem też 2 telefony komórkowe do Orange...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zwolennik więc składaj reklamację, bo masz ku temu powody.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
niestety z Nexerą zwykły odbiorca internetu nie ma możliwości żadnego kontaktu - tylko boty odpowiadające na 3 podstawowe kwestie (mail/telefon/formularz)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zwolennik do Orange to z nimi masz umowę nie z Nexerą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W takim nietypowym przypadku ja bym się rozejrzał za ogarniętym opiekunem lokalnym od Orange. Można popytać grupach fejsbukowych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zwolennik sprawa skomplikowana.
Masz dwie firmy, które oglądają się na siebie nawzajem. Tu decyzja Nexery jest istotna. Choćby Orange podpisał i kilka umów po kolei bez warunków z Nexery nic nie zrobi.
Trzeba kombinować. Na pewno warto złożyć pismo do Orange opisujące sprawę, z mapą poglądową i opisem sytuacji z info o sąsiedzie. Warto określić, że możesz wspomóc Nexere z wybudowaniem np sztycy pośredniej na swojej działce, aby mieli na czym zrobić pośrednio zejście do domu. Możesz pisać o chęci współfinansowania przyłącza ( Nexera jest łada na takie deklaracje)
Możesz w końcu pisać to samo pismem do Nexery powołując się na wykluczenie cyfrowe, deklarując pomoc czy partycypowanie w kosztach.
To nie jest łatwe i pewne rozwiązanie, ale warto spróbować zmusić operatora do współpracy wspominając o UKE i błędach w mapach zasięgu ( zrób screen z tej z Nexery). Wałcz i swoje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi - zebrałem uwagi i przekazałem konsultantowi Orange w salonie. Spisał to w mailu, zredagował ze mną i wysłał - zobaczymy co dalej...
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »