Nie można wyświetlić tego widżeta.

Nadajnik z mocą do 10 Km

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 133
  • 349
  • 0

Nadajnik z mocą do 10 Km

Hej, ostatnio będąc na spacerze przy polach mój telefon połączył się z nadajnikiem, który jest 10 km odemnie. Na tym polu otaczają mnie 4 stacje Orange do których CID nie pasuje po wykonaniu FieldTesta 

Obraz 29.03.2025, godz. 17.03.jpeg

Okazało się, że jestem połączony z BTS'em 10 KM dalej od tego pola na którym byłem - ktoś wie jakim cudem to się zdarzyło, że odebrał LTE2600 w odległości 10 Km od stacji? 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1419
  • 5754
  • 30

Nadajnik z mocą do 10 Km

Telefony i BTS"y muszą się razem dogadać. Czasem telefon próbuje się zalogować do kilku nadajników jednocześnie i który wpuści go pierwszy tam się zaloguje. Między czasie telefon dalej szuka bliższych BTS, ale robi to z mniejszą częstotliwością, aby oszczędzać baterię. Po prostu zalogowało Cię tam, bo tamten nadajnik najszybciej odpowiedział. Np był najmniej obciążony.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

• 1419
  • 5754
  • 30

Nielegalny nadajnik Orange - czy nadajnik bez pozwolenia?

Nie ma czegoś takiego jak "nielegalny nadajnik", który działa jak normalny BTS operatora. Są wzmacniacze ( również nielegalne) sygnału, ale one wzmacniają sygnał BTS'u operatora.  Tak, możesz odbierać sygnał z dalszych nadajników To normalne.

Btw. Dla czepialakich. Były przypadki ataków na infrastrukturę rządową, używając własnych BTS, ale to chyba nie ten przypadek:)

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 133
  • 349
  • 0

@atlas_cudow to był nadajnik inny - 10 km odemnie oddalony, ale jak to w ogóle możliwe? Po między tą stacją a mną są inne BTS'y, innych operatorów i linia trakcyjna kolei.

• 1419
  • 5754
  • 30

Nadajnik z mocą do 10 Km

Telefony i BTS"y muszą się razem dogadać. Czasem telefon próbuje się zalogować do kilku nadajników jednocześnie i który wpuści go pierwszy tam się zaloguje. Między czasie telefon dalej szuka bliższych BTS, ale robi to z mniejszą częstotliwością, aby oszczędzać baterię. Po prostu zalogowało Cię tam, bo tamten nadajnik najszybciej odpowiedział. Np był najmniej obciążony.

Anonim

Nie dotyczy

W sprawie formalnej  TELFON NIE LOGUJE się do stacji bazowej. On tylko nasłuchuje sygnału pilota widać to jako sygnał RSRP i dlatego czasem stacja dalsza ma szanse,  co zmieni sie przy próbie transmisji.  Punktem krytycznym zawsze jest uplink do stacji.   Mój telefon przez godzinę loguje 4-5 różnych stacji nie ruszając sie z miejsca.

To co wyświetla netmonster czy fieldtest to tylko wynik pasywnego nasłuchiwania 

RSRP (Reference Signal Received Power) to wskaźnik używany w sieciach LTE, który mierzy moc sygnału referencyjnego wysyłanego z najbliższej stacji bazowej. W przeciwieństwie do RSSIRSRP skupia się wyłącznie na sygnałach pilotażowych, co czyni go bardziej precyzyjnym narzędziem do oceny siły sygnału w sieciach LTE. Pomiar RSRP jest również wyrażany w dBm i podobnie jak RSSI, jego wyższe wartości (mniej ujemne) wskazują na silniejszy sygnał.

Telefon w netmonster czy Fieldtest  pokazuje stacje w kolejnosci z najwyższym RSRP. Co fajnie widać np w G-Mon Pro

Ale to i tak nic nie znaczy przykładowo teraz mój  telefon w netmonster przeszedł na dalsza stację bazowa z gorszym RSRP i po chwili wrócił. Zostaw telefon  w jednym miejscu i zobacz ze cellid komórki sie zmienia cały czas.  Ale jak nawiazesz polaczenie bedzie raczej ciagle ta sama.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 417
  • 1467
  • 9

Nadajnik z mocą do 10 Km

Mnie w Mielnie łączyło z Bornholmem.

• 1419
  • 5754
  • 30

@Anonim Telefon loguje się jak najbardziej na poziomie terminala. Nie siej proszę dezinformacji. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14917
  • 61263
  • 759

Nadajnik z mocą do 10 Km

@ign24467  według mnie to przekłamanie, bo na tej odległości ta częstotliwość nie ma szans odbioru. 

Anomalia...a jaki był speedtest? Połączenie się to nie wszystko......

• 1419
  • 5754
  • 30

Nadajnik z mocą do 10 Km

Przy agregacji pasm , może być taka sytuacja, że telefon zaloguje do dalszego BTS, ale konkrete pasma z agregacji mogą być innych BTS. Czyli dalszy nadajnik zarządza transmisją, ale różna pasma są przesyłane z bliższych BTS'ów.

Anonim

Nie dotyczy

Pozostanę przy osobnym zdaniu...  iż zmiana NodeB w trybie standby odbywa się "bez logowania" podpowiadam hasła TAC, MME i HSS oraz S-GW

oraz instrukcje  S-GW Cisco gdzie dodano zmianę z 3G na 4G "po cichu" bez robienia zamieszania w sieci EPC

The S-GW stores mobility management parameters from both nodes while the UE stores session management contexts for both the EUTRAN and GERAN/UTRAN. This allows a UE, in idle mode, to move between the two network types without needing to perform racking area update procedures, thus reducing the signaling previously required.

Podsumowujac. Operator zna położenie terminala z dokładnoscia do TAC (S-GW)  a zmiana nodeB nie zostawia sladu ergo nie ma czegoś jak logowanie do NodeB.    TAC jest kuznem LAC znanego chocby z 2G.

Agregacja pasm z różnych nodeB jest właśnie dowodem iz NodeB niczym nie steruje bo tym zajmuje się S-GW który może ten sam terminal zobaczyć na różnych nodeB i zestawić transmisję.

Ten rysunek powinien wyjaśnić.3-s2.0-B9781785482380500017-f01-01-9781785482380.jpg