Modernizacja sieci LTE i wyłącznie 3G, a systemy NetWorks!

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Jak wiadomo (na Orange Omnibook) jest komunikat, że od 2024 r. będą przeprowadzane prace modernizacyjne w tym:

• Wyłączenie 3G i aktywacja LTE900 (ok. 15 min.)
  • Modernizacja tzw. "renewal" (ok. 30 godzin)
  • Uruchomienie nowego pasma dla 5G i wyłączenie obecnego 2100 MHz n1 (ok. 8 godzin)

Jak są wykonywane takie prace na stacji bazowej to wtedy zasięg może być słabszy, mogą być problemy z nawiązywaniem połączeń lub dostępem do internetu 3G/4G/5G.

To w takim razie klienci TMPL też będą mieli utrudniony dostęp do sieci na tych nadajnikach gdzie są przeprowadzane prace modernizacyjne z powodu tych prac czy tylko klienci Orange będą mieli problemy z siecią?

10 ODPOW. 10

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Orange problemy: czy „wyłączamy 3G” w T-Mobile ma wpływ na jakość sieci partnera technologicznego? |...

Zakładam że może to działać w dwie strony ale TMPL ma już wyłączenie za sobą. No i harmonogram jest różny a nie zsynchronizowany, więc antena tylko nadaje i odbiera a cała logika dzieje się już w corze po stronie każdej z sieci. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15598
  • 64189
  • 825

@ign24467  odpowiadając na główny wątek, to każda modernizacja, zarówno softowa jak i sprzętowa wiąże się z wyłączeniem stacji. 

Jeśli to wspólna, to obaj operatorzy przy pracach będą mieli odcięty dostęp, w zależności od typu prac na określony czas.

Z wymianą paneli jest już gorzej, bo to fizyczna praca i trwa czasem dwie doby...jeśli jest możliwość, to klientów przejmują okoliczne nadajniki 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1227
  • 5078
  • 44

@agat13 

U mnie jak była awaria to byłem podłączony pod dalszy nadajnik, Internet dużo wolniejszy ale był.

• 390
  • 1168
  • 1

Czy ilość użytkowników zalogowanych do danej anteny/sektora jest przekładana na technologie i częstotliwości czy tylko częstotliwości?

dla zobrazowania:

np. - 1000 użytkowników zalogowanych do LTE2100 czy np. 1000 użytkowników zalogowanych do 2100 MHz (łącznie do UMTS2100, LTE2100 i 5G2100 - w słowie "łącznie", że te 1000 użytkowników to suma wszystkich użytkowników ze wszystkich technologii działających na częstotliwości 2100 MHz czyli 3G, 4G i 5G) i tak z innymi pasmami.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8693
  • 35140
  • 293

Antena to tylko antena, nie zastanawia się nad tym ilu obsłużyła klientów ani w jaki sposób. Ma zasoby to obsługuje kolejne prośby, nie ma zasobów to próbuje je zwolnić albo po prostu nie obsługuje kolejnych próśb o obsługę. Nie wydaje mi się, żeby konkretne dane o pojemności poszczególnych sektorów sieci były dostępne publicznie. Jestem też niemal pewien że nikt ich tu nie opublikuje. Ani żadnych algorytmów priorytetyzacji tych próśb.
Możesz pytać do woli.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 355
  • 1557
  • 5

Antena się na pewno nie zastanawia. Połączy się z każdym. Jednak ilość i jak bardzo dużo zużywa internetu ma wpływ na prędkość i czy sieć jest obciążona czy nie. Ostatnio przez ruch padł polsat box go. Tu jest mniej więcej podobnie.

• 390
  • 1168
  • 1

@j131 a wie jakie urządzenia się do niej logowały - po numerze telefonu czy IMEI?

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1227
  • 5078
  • 44

@ign24467 

Pewnie tak, są karty (taryfy) tylko do telefonu i w routerze nie będą działać.

Sam doświadczam pewnej blokady na agregację w routerze, kiedyś szło max co miał nadajnik a teraz 1x5G +3x4G.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8693
  • 35140
  • 293

Nie wiem co wie antena. Podejrzewam, że niewiele. Natomiast ja o tym nie wiem nic.