- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry,
w tamtym roku kupiliśmy działkę i niestety poprzedni właściciel nie zgłosił chęci posiadania światłowodu.
Aktualnie wszyscy sąsiedzi korzystają już ze światłowodu i mają podłączony Internet na nim.
W załączniku rzut z geoportalu jak to wygląda. Moja działka na niebiesko - trasa w ziemi światłowodu na różowo.
Gmina Konopnica, Miejscowość Radawiec Duży 23D.
Czy jest jakaś możliwość wykonania światłowodu do mojej działki ?
Światłowód był wykonywany w ramach:
Wyeliminowanie terytorialnych różnic w możliwości dostępu do szerokopasmowego Internetu o wysokich przepustowościach w podregionie lubelskim część A, nr projektu POPC.01.01.00-06-0043/18
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@moher54 Pisał o działce. Oczywiście rozumiemy, że dom w planach i że kwestia "zaklepania" dobrego netu wchodzi w grę. Na przyszłość. Fakt jest jednak taki, że póki dom nie będzie ujęty w bazach danych urzędowych (z operatorami włącznie), to nikt przyłącza nie wykona, bo i gdzie?
Jedno mi jeszcze przychodzi na myśl: warto już się zakręcić na etapie planów o warunki przyłącza i wykonać na etapie budowy infrastrukturę do przyszłego budynku, aby operator (i użytkownik) po postawieniu domu mieli już grunt pod instalacje usługi, a nie dopiero ryli glebę...
Warto określić punkt dostępu i ewentualnie ułożyć odpowiednie orurowanie od styku działki z infrastrukturą do punktu dystrybucji sieci w domu.
Warto myśleć z wyprzedzeniem, to ułatwia żyvcie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Możliwość podłączenia Internetu światłowodowego
@marekkowalczyk Z tego co ustaliłem sieć w rejonie realizuje Fiberhost. Strona główna - Fiberhost | Fiberhost
Skoro są beneficjentem to do nich musisz uderzyć o rozbudowę sieci do Twojej działki. Po wykonaniu przyłącza będziesz mógł zamówić usługi Orange. W zakładce "sprawdź zasięg" jest formularz do wniosków o przyłącze, ale warto i napisać do firmy w tej sprawie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za odpowiedź.
Znalazłem już ich wcześniej ale niestety kontakt z nimi to rzecz niemożliwa.
Sprawdzam jeszcze możliwości w gminie.
Kontaktowałem się z wykonawcą - do końca miesiąca zamykają i rozliczają projekt dopiero.
Najgorsze jest to że występują fizyczne możliwości podłączenia tego ale nie mam komu za to zapłacić 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marekkowalczyk Fiberhost to jedyna droga do światłowodu. Niestety. Jeśli w danym rejonie wszystkie zasoby i infrastruktura jest w gestii jednego operatora, to inny baaardzo rzadko wchodzi tam ze swoimi usługami i siecią. Możesz zgłosić akces i popyt na stronie Orange Mapa zasięgu Orange | Orange Polska i na stronie UKE UKE - Wyszukiwarka. Nie wiem czy to pomoże, ale zawsze warto zgłosić się w jak najwięcej miejsc. Możesz napisać pismo do Skierniewic, aby Orange w Twoim imieniu (jak operator operatora) wystąpił do FH o budowę przyłącza, ale z doświadczenia wiem, że jeśli np przyłącze budowane jest na słupach i jego koszt nie jest przesadny, to idzie załatwić sprawę w ten sposób. Jeśli zaś FH buduje przyłącze ziemne, to z góry sprawa jest skazana na porażkę. Tak jest statystycznie...
Szukaj ścieżki do FH i tyle. To oni są władni wykonać instalacje
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co ciekawe na Sidusis.pl nie ma twojego budynku na mapce wgl. To samo na CPPC. Jakiś nowy budynek? Mozliwe ze problem z numeracja w gminie, albo budynek nie zgłoszony
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@moher54 Pisał o działce. Oczywiście rozumiemy, że dom w planach i że kwestia "zaklepania" dobrego netu wchodzi w grę. Na przyszłość. Fakt jest jednak taki, że póki dom nie będzie ujęty w bazach danych urzędowych (z operatorami włącznie), to nikt przyłącza nie wykona, bo i gdzie?
Jedno mi jeszcze przychodzi na myśl: warto już się zakręcić na etapie planów o warunki przyłącza i wykonać na etapie budowy infrastrukturę do przyszłego budynku, aby operator (i użytkownik) po postawieniu domu mieli już grunt pod instalacje usługi, a nie dopiero ryli glebę...
Warto określić punkt dostępu i ewentualnie ułożyć odpowiednie orurowanie od styku działki z infrastrukturą do punktu dystrybucji sieci w domu.
Warto myśleć z wyprzedzeniem, to ułatwia żyvcie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marekkowalczyk Napisz do FH o warunki techniczne przyłączenia do ich sieci. Jeśli takie wydadzą to zatrudnij projektanta i jakąś ekipę która podczas budowy domu podprowadzi również kabel do punktu wskazanego przez FH. Druga opcja napisać wszędzie tam gdzie koledzy podali i czekać ale raczej to będzie kwestia lat niż miesięcy.