- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Możliwa agregacja pasm 5G po włączeniu n28?
Tutaj nie chodzi po co tylko czy jest taka możliwość.
Sprzęt teoretycznie już jest do agregacji dwóch pasm 5G np. MC888 z modem X62 (niższe wersje nie oferują agregacji 5G). To jednak tylko teoria i masz rację że tak samo można powiedzieć o agregacji LTE.
U mnie agreguje 1x5G + 3xLTE natomiast widziałem ten sam router gdzie ktoś pokazywał 1x5G + 4xLTE, natomiast inny router Huawei potrafił agregować 1x5G + 5xLTE. W skrócie to dużo zależy od konfiguracji na konkretnym nadajniku oraz routera.
Osobiście czekam na nowszy modem ZTE wewnętrzny ZTE 5G Ultra, który na stronie ZTE już niby jest ale w Polsce jest nie do kupienia. ZTE 5G Ultra
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale mnie chodzi. Po co?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Po to aby wykorzystać potencjał 5G i osiągnąć większe prędkości dzięki NR 700+3600 MHz
Z resztą można by przez to zaagregować 2 pasma w 5G i 2/3 lub 4 pasma w LTE
Przykładowa agregacja z n28 i n78:
(LTE) 800+1800+2100+2600 MHz + (5G) 700+3600 MHz
Obecnie agreguje u mnie tak:
(LTE) 3CA lub 4CA + (5G) 3600 MHz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 do tego, że są miejsca gdzie nie ma światłowodu Od orange albo od żadnego innego dostawcy - u mnie sporo osób ma Internet Domowy 5G od Orange, bo można zauważyć na balkonach i dachach bloków anteny modemu TP Link lub ZTE (skąd wiem? bo są skierowane na nadajnik Orange, a żadnego innego BTS'a od innego dostawcy w tym kierunku nie ma) i właśnie taka agregacja mogła by się przydać w miejscach gdzie wszystkie terminale i anteny/routery obsługują te pasma i mogłyby osiągnąć większe prędkości dzięki NR 700 + NR 3600.
Takie prędkości dzięki agregacji 2CA w 5G mogłyby poprawić przepustowość.
Dorzućcie swoje odczucia/uwagi do tej agregacji w 5G - może jakieś inne pomysły na agregacje w NR
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Telefon nie tylko służy do Internetu mobilnego ale też routery których jest coraz więcej.
Od lat mam Internet TYLKO mobilny i są osoby które rezygnują ze światłowodu bo im wystarcza mobilny który jest tańszy. Gdy jest dostępne 5G3600 to szybkość może być porównywalna ze światłowodem.
Dosyć oczywiste że np. 600Mb nie jest nikomu potrzebne na telefonie (to chwilowe obciążenie na telefonie i dla ogólnie sieci nie ma to znaczenia czy dają 1Gb czy też 600Mb) ale gdy jest router + kilka osób z tego korzysta.
Co do wrażeń z 5G3600, taki Internet w zupełności wystarcza np. do oglądania filmów.
Teraz taka obserwacja którą inni też zauważają czytając fora, Orange stosuje ograniczenia 600-700Mb natomiast co ciekawe Flex podobno leci na max.
Tutaj przy agregacji 3600 + 700 też chodzi o różne propagacje, 700 ma duży zasięg i lepszą przenikalność przez ściany. Wystarczy porównać LTE 2600 a 800.
Ps. Przy samym LTE agreguje u mnie 5 pasm tzn. 2600/2100/1800/900/800.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wystarcza poczytać fora i przekonać się że telefon jest stosowany do tego i jako hotspot rozsyła to innym. Rozumiem że tego nie należy robić ale koszty czynią cuda i często jest to wygodniejsze a rozwiązanie doraźne np. wyjazd wakacyjny/służbowy.
Wracajmy jednak do meritum sprawy, wszystko zależy od dostawcy czy pozwoli na agregacje 3600 + 700... moim zdaniem raczej NIE przy NSA, natomiast przy SA już TAK. No ale na to potrzeba jeszcze kilka lat. Mogą powstać dziwne konfiguracje np. Plus i ich 5G Ultra.
5G700 ma być w technologii NSA.
Obawy czy sprzęt odbierze agregację 3600 + 700 są płonne, MC888 posiada Snapdragon X62 i jest to zasadniczo minimum które jest obecnie w nowych routerach...nie wspominając telefonów.