- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mój blok a odległość do nadajnika bts lte/5g
Witam ponownie 🙂 Do jakiej odległości w kilometrach może łączyć się smartfon z nadajnikiem? Czy pasmo 3600 5g to pasmo c? mam apke net monster to dobra apka pokazuje numer nadajnika cell id ale gdzie można znaleźć dokładnie gdzie ten nadajnik się znajduje co się z nim łączę koło mojego bloku jest jakaś stronka może lub apka na androida żeby to sprawdzić ? 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbba zasada jest taka: im wyższa częstotliwość, tym mniejsza odległość od nadajnika. W przypadku 5G w paśmie C odległość od nadajnika nie powinna przekraczać 1-1,5 km. Oczywiście im więcej przeszkód typu zabudowania, drzewa itp, między nadajnikiem a urządzeniem, tym odległość musi być mniejsza.
Osobiście korzystam do lokalizacji nadajników ze strony:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czym wyższa częstotliwość tym mniejszy zasięg ale że 5G ma większą moc na nadajniku niż 4G to bywa ciekawie. Czytałem kogoś testy że 5G3600 ma taki sam zasięg co 4G2100...z moich obserwacji wynika że nawet z 4G1800.
Tak, 3600 to psmo C.
Zasięg może się diametralnie różnić, nie każdy nadajnik ma zwiększoną moc na 5G, mój akurat ma tak.
Jest aplikacja na Androida 'nadajniki', tam masz listę nadajników w pobliżu, pokazuje odległość i jakie ma pozwolenia na pasma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zeusek Widziałem że ją poleciłeś autorowi co ma problemy z routerem tą apke ale czy ona jest precyzyjna? bo tam wskażesz nadajnik to możesz nakierować tel na ten nadajnik i pokazują się stopnie i jak jest prawidłowo to stopień robi się zielony czy to wtedy ma oznaczać że z tym nadajnikiem się łączę aktualnie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tutaj nie 'zastrzeliłeś' bo nie korzystałem tego jaki to nadajnik, wiem dokładnie bez nich jaki to mój nadajnik. Raczej aplikacje mam z ciekawości jak pokazuje najbliższe nadajniki i przyznam że pokazuje dobrze i odległości raczej też...tak że aplikację mogę polecić w formie informacji a czy pokazuje poprawnie nadajnik nie sprawdzałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zeusek Ja mieszkam w mieście i tu jest problem znaleźć z którym aktualnie się łączysz bts bo apka net monster to pokazuje tylko parametry niestety.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mieszkam w Chojnicach około 38.000. Nadajników trochę jest ale koło mnie każdy operator ma jeden nadajnik to nie ma problemu.
MC888 poza tym pokazuje numer nadajnika i na stronie co @ketrasaArtur pokazał można to doczytać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbba to w jakiej odległości jest nadajnik to jedno, ale z którym się akurat łączysz, to drugie
Widziałem lokalizację, gdzie głosowe szły z jednego BTS-a. 800-ka z drugiego, a reszta pasm jeszcze z innego.
Tu nie ma reguły trzeba weryfikować lokalizację zarówno na infolinii jak i na apkach pomocniczych.
Przy terenach miejskich to niezłe zamieszanie jest bo i przy małych odległościach i z 5G na obu częstotliwościach wychodzą cuda
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »