- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kiedy można się spodziewać dostępu do światłowodu?
Witam, mam pytanie do osób, które miały z tym styczność.
Ostatnio w mojej wiosce jest instalowany napowietrzny światłowód, w ciągu 3 dni kable zostały podwieszone wraz z stelażami zapasu, widać efekty, bo już zaczynają montować nawet skrzyneczki abonenckie.
Teraz pytanie - ile się czeka na dostęp światłowodu? U znajomego skrzynki abonenckie wiszą już parę tygodni i nadal nic, dodatkowo dzwoniąc i pisząc doORANGE itp. nikt nie zna terminu, tylko wiadomo, że 'zlecono inwestycję'
Gdzie można pozyskać takie informacje, dowiedzieć się czegoś gdzieś więcej? Z informacji na rządowych stronach mój adres miałby podłączony już rok temu...
Jeszcze chcę dodać, że światłowód wykonuje FIBEE IV, czyli fiberhost - ale z nimi kontakt jest niemożliwy, nie odpisują na maile dot. realizacji usług.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
cześć
w moim przypadku :
- skrzynki pomarańczy
- splittery pomarańczy
- zaczepiani technicy - pomarańczy
- od powieszenia do wejścia technika i radości ze światełka - 6 m { pół roku }
- szczęśliwcy 4-5 miechów
- po {latach } vdsl - { nastąpiła u mnie } galaktyczna zmiana
pozdro
pawson
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sporo jednak czekania, u mnie niby miałobyć już to oddane rok temu, ale widać, że coś im z datami nie pykło.
Światłowód by ogromnie u mnie zmienił korzystanie z neta, bo teraz prędkość radiówki 2mb/s mnie powala już do gleby
Ciekawi mnie czemu taki okres jest czekania, skoro wszystko stoi i czeka gotowe do użycia, a też nigdzie nie idzie dostać informacji, jak już to kiedy to zostanie oddane...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie też wszystko wisiało niby na gotowo jakiś w maju w zielone światło na podłączenie było w listopadzie. Z tym, że w tym przypadku sieć budowana przez Nexere.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@vatwcc mam do czynienia z dwoma inwestycjami światłowodu. Firma realizująca budowę na własny koszt po wejściu z okablowaniem osiedla w przeciągu chyba niecałego pól roku uruchomiła i podłączyła klientów. Obecnie weszła druga firma, realizacja z programu POPC. Prace trwają na razie miesiąc, więc brak jakiś dokładniejszych dat. To sytuacja w mieście.
Na wsi światłowód w ramach projektu POOC, zaraz minie rok. Gniazdo abonamencie już w domu zamontowane, ale brak jeszcze sygnału, bo coś tam nie zespawane. Więc dalej suę czeka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli po prostu trzeba czekać łaskawie te parę miesięcy jeszcze minimum,
a łudziłem się, że postarają się to zrobić dosyć szybko ;c
Nawet u innego operator piszę, że wkrótce będę mógł korzystać z usług, ale kiedy to nikt nie wie 🤣
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie też w miesiącach można było liczyć od wykonania głównej linii do podłączenia pierwszych chętnych. Nie wiem jak było to finansowane, ale Orange to robił, linia doziemna w Gdyni. Tak ze te miesiące oczekiwania to raczej takie spodziewane minimum.
Ważne żeby nie czekać całkiem biernie i nie przegapić jakichś okoliczności które ewentualnie mogłyby negatywnie wpłynąć na możliwość wykonania połączenia. Pytać, monitować, dowiadywać się, pilnować żeby adres był na wszystkich listach (i to właściwy).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@vatwcc słyszałem że fiberhost ostatnio ma dość duże opóźnienia zarówno w inwestycjach jak i bieżących naprawach istniejącej sieci czy instalacjach .
Przy naprawach łaski nie robią, bo wiążą ich umowy terminowe co do realizacji napraw.
Jak myślisz, gdzie więc mogą szukać rezerwy czasowej w wykonawstwie prac? Opóźnienie inwestycji mogą zwalić na wszystko i wszystkich. Najwyżej się termin obsunie. Za to kary nie ma....a tylko kasa przyjdzie później.
Uważam, że warto monitować do zespołu POPC i nękać FH
Już jest bliżej niż dalej. Spróbuj złapać ekipę techniczna i spokojnie wypytać o wszysto. Oni sporo wiedzą.
Zapytaj o terminy nie tyle wykonania instalacji, co podłączenia skrzynek do sieci szkieletowej FH...to ważniejsze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pisanie nie ma sensu kiedy budują sieć. Oni doskonale wiedzą co robią i gdzie. To niczego nie przyśpieszy. Pisać i dopytywać się należy gdy widzimy że u sąsiada już jest działająca usługa a u nas jeszcze nie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@mardernapisał(-a)Pisanie nie ma sensu kiedy budują sieć. [...] To niczego nie przyśpieszy. Pisać i dopytywać się należy gdy widzimy że u sąsiada już jest działająca usługa a u nas jeszcze nie.
... bo sąsiad pisał i dopytywał?
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »