- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kabel innej firmy - Czy Orange ma możliwość skorzystania z niego czy musi zrobić swoją inwestycje?
Hej,
Dostałem informację od jednej z firm (Zinet), że są w stanie wybudować światłowód do mojego domu.
W przyszłości pewnie chciałbym mieć możliwość zmiany dostawcy na np. Orange.
I tutaj powstaje pytanie, czy Orange ma możliwość korzystania z infrastruktury tej firmy? Czy raczej jest to mało prawdopodobne i finalnie sam Orange musiałby robić jeszcze raz swoją infrastrukturę obok tej?
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kabel innej firmy - Czy Orange ma możliwość skorzystania z niego czy musi zrobić swoją inwestycje?
za dużo gdybania o przyszłości. Bierz to co masz w garści tu i teraz, bo przyszłości nikt nie przewidzi. Obserwacje bieżące pozwalają jednak przypuszczać, że w przyszłości będzie tylko lepiej, nasycenie ofertą wzrośnie lub ... większy wykupi mniejszego. Tak więc tym bardziej nie łam głowy i bierz to co masz dostępne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Reitardo umowy miedzyoperatorskie o korzystanie z sieci innego operatora dla własnych usług są negocjowane na bieżąco. Jedni podpisują, inni się wycofują. Na dzień dzisiejszy nie pamiętam, aby na sieci tego operatora Orange świadczyło własne usługi. To kwestia styku między sieciami.
Mój lokals rok temu nie miał, a teraz ma...choć to dotyczy tylko sieci wybudowanej w ramach dotacji unijnych. Mali operatorzy wola zachowywać własną sieć dla swoich usług...a tą wspólną dopiero udostępniają większym graczom na podstawie umów o dofinansowanie
Ja bym na dzień dzisiejszy się tym nie sugerował czy w przyszłości będzie taka możliwość
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bierz co dają. Potem będziesz się martwił. Najpewniej Orange i tak wchłonie twojego operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Reitardo po co Ci to gdybanie, jeśli usługa działa to ją bierz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód należy brać jak dają. Bez zbędnej zwłoki i nie oglądając się na koszty (no przynajmniej w rozsądnym zakresie).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Reitardo jeżeli wybudowanie linii światłowodowej jest w ramach programu POPC, to jest duża szansa, że Orange może świadczyć usługi na linii tego operatora. Wszystko zależy, czy Orange będzie chciał świadczyć usługi na linii tego operatora i podpisane zostaną stosowne umowy
Jeśli lokalny operator realizuje inwestycję ze środków własnych, to nie musi udostępniać swojej linii innym operatorom. Wtedy mała szansa na wpuszczenie Orange do świadczenia usług, no chyba, że Orange wykupi tego lokalnego operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Właśnie sporo niewiadomych.
Kiedyś miała być robiona inwestycja przez Orange w ramach 'Światłowód Inwestycje', ale przestali się odzywać... Listy pisane na Skierniewice, czy poprzez formularz są bez odpowiedzi (mimo, że kilka razy już z sąsiadami próbowaliśmy się kontaktować).
Obecnie jest 1 dostawca (monopol siecią miedzianą).
Z PPOC odrzucili nas, bo przetarg wygrał właśnie ten monopolista i stwierdził, że naszą ulicę pominie, żeby dalej mieć monopol.
Także albo monopol miedzą, albo właśnie ta alternatywa, tylko jeszcze muszę się z nimi skontaktować i dowiedzieć się szczegółów.
Dzięki wszystkim za opinie 🙂 W Takim razie na dniach spróbuje ogarnąć temat, żeby ten światłowód poprowadzić, a co będzie w przyszłości to się zobaczy 🤠
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobra decyzja. Ludzie latami czekają na światło. Sam tak zrobiłem, że częściowo na własny koszt poprowadziłem światłowód lokalnego dostawcy. Teraz moje łącze zostało przejęte przez SI.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Reitardo lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu...
Ja wziąłem lokalsa i nie żałuję.
Zawsze później możesz przejść nawet na sieć równolegle wybudowaną przez innego operatora. Ostatnia mila zostanie ta sama...
Ja mam na słupie aż trzech do wyboru...
Żaden jednak to nie Orange..
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »