Jakie informacje można uzyskać z anten BTS'a?

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Czy istnieje taka możliwość, że pracownik Orange wysłany przez biuro, aby np. naprawić usterkę lub zaktualizować jakość sieci, może zobaczyć kto się loguje do stacji.

1. Nie chodzi mi o to, co widzi operator ale czy jest pewnego typu software dla tych pracowników naprawiających sieć?

2. Jak to wygląda? Podpinają laptopa do adaptera połączonego z anteną?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@ign24467  według mnie, nie. Tego typu informacje są dostępne tylko z poziomu zarządzania nadajnikami. Zwykły technik dostaje tylko takie info jakie jest mu potrzebne do pracy. Technicznie, może znać obciążenie stacji, ale takie szczegóły nie są do niczego potrzebne, a więc niedostępne.

Weź pod uwagę również bezpieczeństwo i wyciek danych...operator nie może sobie na to pozwolić 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

3 ODPOW. 3

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@ign24467 zawsze jest możliwość podglądu miedzy użytkownikiem a operatorem. Raczej stawiam, że do takich celów serwisanci mają odpowiednie umowy poufności danych i nie mogą sobie od tak podglądać, czy ujawniać podejrzane dane.

Miałem okazję zobaczyć BTS-a wewnątrz, tylko przez próg. Serwisant od razu zaznaczył, że tylko mogę tylko chwilę popatrzeć, żadnego robienia zdjęć.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

@ign24467napisał(-a)

Czy istnieje taka możliwość, że pracownik Orange wysłany przez biuro, aby np. naprawić usterkę lub zaktualizować jakość sieci, może zobaczyć kto się loguje do stacji.

1. Nie chodzi mi o to, co widzi operator ale czy jest pewnego typu software dla tych pracowników naprawiających sieć?

Takie rzeczy są na poziomie centrum zarządzania siecią bo po co pracownik miałby wiedzieć kto się loguje do sieci. Jego zadaniem jest naprawienie usterki której nie da się naprawić zdalnie. Słowem klucz wydaje mi się MSC - MSC jako element sieci szkieletowej (ang. Core Network) realizuje funkcjonalności związane z zestawi.... A fajnie rozrysowane i rozpisane jest to tutaj Home Location Register – Wikipedia, wolna encyklopedia.

@ign24467napisał(-a)

2. Jak to wygląda? Podpinają laptopa do adaptera połączonego z anteną?

Antena wg mnie nie zawiera danych o zalogowanych użytkownikach, jej zadanie to jedynie transmisja danych. Mózgiem całości zarządzają inne elementy sieci (patrz wyżej). 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@ign24467  według mnie, nie. Tego typu informacje są dostępne tylko z poziomu zarządzania nadajnikami. Zwykły technik dostaje tylko takie info jakie jest mu potrzebne do pracy. Technicznie, może znać obciążenie stacji, ale takie szczegóły nie są do niczego potrzebne, a więc niedostępne.

Weź pod uwagę również bezpieczeństwo i wyciek danych...operator nie może sobie na to pozwolić