Jak sprawdzić gdzie blisko mnie jest centrala telefoniczna?

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 8
  • 0

Dzień dobry, żeby nie pytać chata gpt, jak można sprawdzić gdzie koło mnie jest centrala telefoniczna? Ostatnio mnie wzięło zainteresowanie na sieci telekomunikacyjne i fajnie by było wiedzieć co się gdzie znajduje 😉

czekam na odpowiedzi

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9664
  • 40072
  • 331

Kable telefoniczne są stopniowo likwidowane więc wkrótce albo pójdą na złom albo nie będą "szły" nigdzie. Jawne dane o przebiegu rozmaitych instalacji znajdziesz na mapach w geoportalu.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11

• 9664
  • 40072
  • 331

Centrala telefoniczna

@sabatoskarnapisał(-a)

Dzień dobry, żeby nie pytać chata gpt, jak można sprawdzić gdzie koło mnie jest centrala telefoniczna? Ostatnio mnie wzięło zainteresowanie na sieci telekomunikacyjne i fajnie by było wiedzieć co się gdzie znajduje 😉

czekam na odpowiedzi

A co rozumiesz pod pojęciem "centrala telefoniczna"?

• 3
  • 8
  • 0

Centrala telefoniczna

np. tam gdzie idą wszystkie kable telefoniczne z miasteczka, bo skrzyneczki tp są u mnie wszędzie 

• 9664
  • 40072
  • 331

Kable telefoniczne są stopniowo likwidowane więc wkrótce albo pójdą na złom albo nie będą "szły" nigdzie. Jawne dane o przebiegu rozmaitych instalacji znajdziesz na mapach w geoportalu.

• 3
  • 8
  • 0

Centrala telefoniczna

aha, to fajnie wiedzieć, i tak już u nas rządzi światłowód i 5G

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2641
  • 10297
  • 38

@sabatoskarnapisał(-a)

żeby nie pytać chata gpt

a dlaczego nie?
jak można sprawdzić gdzie koło mnie jest centrala telefoniczna?

Sprawdzę to praktycznie: nie tylko „jak”, ale też jakie publiczne tropy zwykle działają w Polsce — bo Orange/TP nie ma jednej wygodnej mapy central dla zwykłych ludzi.

Najprościej: nie ma już jednego pewnego publicznego spisu central TP/Orange z adresami, ale da się to ustalić z kilku śladów.

1. PIT UKE — najlepszy oficjalny trop

Wejdź w Punkt Informacyjny ds. Telekomunikacji UKE. To oficjalny portal o infrastrukturze telekomunikacyjnej: pokazuje m.in. pokrycie infrastrukturą i sieciami, budynki do kolokacji oraz dane o sieciach telekomunikacyjnych.

Szukaj w okolicy po warstwach typu:

• węzły / punkty styku / obiekty telekomunikacyjne,
  • kanalizacja kablowa,
  • światłowody,
  • budynki kolokacyjne.

Nie zawsze będzie napisane wprost „centrala telefoniczna”, ale często da się poznać budynek operatora po skupisku kanalizacji, studni, tras kablowych i obiekcie technicznym.

2. Po starym numerze stacjonarnym / prefiksie

Jeżeli masz albo znasz dawny numer stacjonarny z okolicy, można szukać po:

• pierwszych cyfrach numeru po kierunkowym,
  • nazwie osiedla/dzielnicy + „centrala TP”,
  • „Orange centrala” + ulica/dzielnica,
  • „DSLAM” + miejscowość/dzielnica.

To często prowadzi do starych wątków, ogłoszeń, dokumentów UKE, przetargów, awarii albo lokalnych wspomnień. Mało eleganckie, ale działa.

3. Spacer/Street View

Budynek dawnej centrali często wygląda bardzo charakterystycznie:

• niski techniczny budynek bez normalnego ruchu klientów,
  • tabliczki Orange/TP/Teltech albo brak oznaczeń,
  • dużo studni telekomunikacyjnych w chodniku,
  • szafy kablowe w pobliżu,
  • agregat, klimatyzatory, żaluzje techniczne,
  • czasem obok maszt/BTS.

Dawne centrale TP często zostały w tych samych budynkach, tylko ich rola się zmieniła: OLT, węzeł światłowodowy, kolokacja, transmisja.

4. Zapytanie do Orange

Można próbować przez infolinię Orange, ale zwykle nie powiedzą „pana centrala jest przy ulicy X”. Oficjalny kontakt dla klientów indywidualnych to m.in. *100 lub 510 100 100.

Lepiej pytać technicznie, np.:

Czy mój adres jest obsługiwany z węzła miedzianego/centrali w tej samej dzielnicy, czy z wyniesionego punktu dostępowego?

Ale konsultant pierwszej linii może tego nie wiedzieć.

5. Uwaga: przy FTTH „centrala” może już nie mieć takiego znaczenia

Dla starej miedzi ADSL/VDSL odległość od centrali albo szafy DSLAM była kluczowa. Przy światłowodzie ważniejszy jest OLT / splitter / punkt dystrybucyjny, a nie klasyczna centrala telefoniczna.

Czyli jeżeli pytasz z ciekawości historyczno-technicznej — szukasz dawnej centrali TP/Orange.
Jeżeli pytasz pod jakość internetu — trzeba raczej ustalić, gdzie jest szafa, OLT albo punkt dystrybucji FTTH.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16173
  • 67323
  • 873

Centrala telefoniczna

@sabatoskar  tu się troszkę nie zgodzę z rozwiązaniem. Obiekty centralowe przeważnie były powiązane z urzędami pocztowymi, bo kiedyś była to jedna instytucja. W małych miejscowościach to była reguła. W większych miastach było po kilka lub nawet kilkanaście central, a więc nie zawsze były powiązane z pocztą.

Starzy monterzy wiedzieli jak ich szukać 😁 nawet w innym mieście. Oznaczenia na szafach wskazywały bliskość obiektu...poza tym szafy też układały się w rejony i obiekty były charakterystyczne ze względu na maszty radiowe na dachach..

Kłopot już się zaczął przy wprowadzeniu szaf ONU, czyli central wyniesionych na ulicę. Te mogły stanąć wszędzie i tylko zasięg sieci determinował ustawienie- generalnie w środku rejonu...aby wszędzie było tak samo daleko, gdzie byli klienci.

Przy Neostradzie odległość od centrali wskazywało tłumienie linii. 

Poza tym jest jeszcze kilka sposobów i tropów prowadzących do central...ale i tym wiedzą tylko technicy 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2546
  • 11297
  • 100

• 9664
  • 40072
  • 331

OP był tylko ciekaw gdzie idą kable...
Nawiasem mówiąc jest taki stary sposób sprawdzania dokąd prowadzi taka wydłużona struktura jak kabel czy nić. Wystarczy konsekwentnie się wzdłuż niej przemieszczać bacznie obserwując teren przed sobą. Kiedy nitka się skończy jesteś u celu. Przypadki udokumentowanego sprawdzenia tego paradygmatu są legendarne.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16173
  • 67323
  • 873

W małych miejscowościach i tak wszyscy wiedza gdzie jest centrala...przeważnie przy poczcie. W dużych miastach się to nie sprawdza, boi sieć jest jak pajęczyna i nie zawsze prowadzi do punktu styku, czyli centrali. Centrale czasami są w takich dziwnych miejscach jak sutereny bloków mieszkalnych, kontenery wyniesione, czy szkoły...O ONU nie wspomnę, bo są wszędzie 🙂