Kupiłam mieszkanie, w którym już jest światłowód poprzedniego właściciela, który za niego nie płaci. Nie mogę się z nim dogadać na cesję, więc podpisałam własną umowę i czekam na technika, ale martwię się, że nie będzie w stanie zamontować drugiego światłowodu i skończę miesiąc bez internetu. Da się to jakoś sprawdzić samemu? Jakie są szanse, że nie mam na to możliwości? Mieszkam w nowym bloku.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
@Vanavill wszystko zależy od technika i od infrastruktury. Jeśli jest zgoda i możliwość podciągnięcia drugiego kabla i technik stwierdzi, że to wykona, to ok.
Może też zweryfikować istniejący kabel przyłącza, bo czasem do lokalu układali 2 nitki światłowodu, czyli kabel dwuwłóknowy
Ja bym poczekał do instalacji i po prostu ustalił sposób postępowania z technikiem
Korzystałam dotychczas, ale nagle przestał płacić. Mam jeszcze pare innych spraw do załatwienia z nim i od pół roku nie dochodzi do spotkania, już zmarnowałam dużo czasu czekając na niego, a obecnie siedzę 2 tygodnie bez internetu i już nie mam siły na dogadywanie się, więc próbuję załatwić to bez niego.
Szczerze nie jestem pewna jak to działa. Czytałam, że nawet jeśli dostawca jest ten sam, to przy 2 umowach na światłowód należy zrobić dwie instalacje. Nie jest tak? Mi po prostu zależy, aby dało się zrealizować umowę, którą podpisałam.
O, dobrze wiedzieć, ostatecznie i tak wolałabym, aby dało się zrealizować moją umowę, bo biorę pakiet do 8gb, a sąsiad raczej ma mniejszy, ale jak nie będzie się dało, to zawsze jest to jakiś plan B. Dzięki!
@Vanavill umowa się skończy to podpiszesz swoją. Operator ma ograniczoną liczbę przyłączy w danym budynku. Zawsze można zmienić pakiet na wyższy po cesji. Ciśnij poprzedniego właściciela do skutku.
@Vanavill wszystko zależy od technika i od infrastruktury. Jeśli jest zgoda i możliwość podciągnięcia drugiego kabla i technik stwierdzi, że to wykona, to ok.
Może też zweryfikować istniejący kabel przyłącza, bo czasem do lokalu układali 2 nitki światłowodu, czyli kabel dwuwłóknowy
Ja bym poczekał do instalacji i po prostu ustalił sposób postępowania z technikiem