Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak sprawdzić, czy mogę mieć dwa światłowody w jednym mieszkaniu?

ROZWIĄZANE
Vanavill
Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
Solved!

Kupiłam mieszkanie, w którym już jest światłowód poprzedniego właściciela, który za niego nie płaci. Nie mogę się z nim dogadać na cesję, więc podpisałam własną umowę i czekam na technika, ale martwię się, że nie będzie w stanie zamontować drugiego światłowodu i skończę miesiąc bez internetu. Da się to jakoś sprawdzić samemu? Jakie są szanse, że nie mam na to możliwości? Mieszkam w nowym bloku.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
Solution

@Vanavill  wszystko zależy od technika i od infrastruktury. Jeśli jest zgoda i możliwość podciągnięcia drugiego kabla i technik stwierdzi, że to wykona, to ok.

Może też zweryfikować istniejący kabel przyłącza, bo czasem do lokalu układali 2 nitki światłowodu, czyli kabel  dwuwłóknowy 

Ja bym poczekał do instalacji i po prostu ustalił sposób postępowania z technikiem 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6
Glut
Poziom 28, Znawca Przestworzy

@Vanavill  zawsze można spróbować dogadać się z poprzednim właścicielem i korzystać z obecnego internetu do końca umowy. Ty chcesz, żeby montowali Ci drugie gniazdo? Po co? Co ma umowa do gniazdka?

Vanavill

Korzystałam dotychczas, ale nagle przestał płacić. Mam jeszcze pare innych spraw do załatwienia z nim i od pół roku nie dochodzi do spotkania, już zmarnowałam dużo czasu czekając na niego, a obecnie siedzę 2 tygodnie bez internetu i już nie mam siły na dogadywanie się, więc próbuję załatwić to bez niego. 

Szczerze nie jestem pewna jak to działa. Czytałam, że nawet jeśli dostawca jest ten sam, to przy 2 umowach na światłowód należy zrobić dwie instalacje. Nie jest tak? Mi po prostu zależy, aby dało się zrealizować umowę, którą podpisałam.

Glut

@Vanavill  Piszesz sobie na czacie do Orange podają Ci dane do płatności i sobie opłacasz. Nie pytają o dane osobowe. "Nie pamiętam danych do płatności za internet pod adresem..." i po sprawie.

Highlighted
Vanavill

O, dobrze wiedzieć, ostatecznie i tak wolałabym, aby dało się zrealizować moją umowę, bo biorę pakiet do 8gb, a sąsiad raczej ma mniejszy, ale jak nie będzie się dało, to zawsze jest to jakiś plan B. Dzięki! 

Glut

@Vanavill  umowa się skończy to podpiszesz swoją. Operator ma ograniczoną liczbę przyłączy w danym budynku. Zawsze można zmienić pakiet na wyższy po cesji. Ciśnij poprzedniego właściciela do skutku.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
Solution

@Vanavill  wszystko zależy od technika i od infrastruktury. Jeśli jest zgoda i możliwość podciągnięcia drugiego kabla i technik stwierdzi, że to wykona, to ok.

Może też zweryfikować istniejący kabel przyłącza, bo czasem do lokalu układali 2 nitki światłowodu, czyli kabel  dwuwłóknowy 

Ja bym poczekał do instalacji i po prostu ustalił sposób postępowania z technikiem