Jak sprawdzić, czy mogę mieć dwa światłowody w jednym mieszkaniu?

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 11
  • 0

Kupiłam mieszkanie, w którym już jest światłowód poprzedniego właściciela, który za niego nie płaci. Nie mogę się z nim dogadać na cesję, więc podpisałam własną umowę i czekam na technika, ale martwię się, że nie będzie w stanie zamontować drugiego światłowodu i skończę miesiąc bez internetu. Da się to jakoś sprawdzić samemu? Jakie są szanse, że nie mam na to możliwości? Mieszkam w nowym bloku.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15600
  • 64196
  • 825

@Vanavill  wszystko zależy od technika i od infrastruktury. Jeśli jest zgoda i możliwość podciągnięcia drugiego kabla i technik stwierdzi, że to wykona, to ok.

Może też zweryfikować istniejący kabel przyłącza, bo czasem do lokalu układali 2 nitki światłowodu, czyli kabel  dwuwłóknowy 

Ja bym poczekał do instalacji i po prostu ustalił sposób postępowania z technikiem 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1491
  • 5960
  • 57

@Vanavill  zawsze można spróbować dogadać się z poprzednim właścicielem i korzystać z obecnego internetu do końca umowy. Ty chcesz, żeby montowali Ci drugie gniazdo? Po co? Co ma umowa do gniazdka?

• 4
  • 11
  • 0

Korzystałam dotychczas, ale nagle przestał płacić. Mam jeszcze pare innych spraw do załatwienia z nim i od pół roku nie dochodzi do spotkania, już zmarnowałam dużo czasu czekając na niego, a obecnie siedzę 2 tygodnie bez internetu i już nie mam siły na dogadywanie się, więc próbuję załatwić to bez niego. 

Szczerze nie jestem pewna jak to działa. Czytałam, że nawet jeśli dostawca jest ten sam, to przy 2 umowach na światłowód należy zrobić dwie instalacje. Nie jest tak? Mi po prostu zależy, aby dało się zrealizować umowę, którą podpisałam.

• 1491
  • 5960
  • 57

@Vanavill  Piszesz sobie na czacie do Orange podają Ci dane do płatności i sobie opłacasz. Nie pytają o dane osobowe. "Nie pamiętam danych do płatności za internet pod adresem..." i po sprawie.

• 4
  • 11
  • 0

O, dobrze wiedzieć, ostatecznie i tak wolałabym, aby dało się zrealizować moją umowę, bo biorę pakiet do 8gb, a sąsiad raczej ma mniejszy, ale jak nie będzie się dało, to zawsze jest to jakiś plan B. Dzięki! 

• 1491
  • 5960
  • 57

@Vanavill  umowa się skończy to podpiszesz swoją. Operator ma ograniczoną liczbę przyłączy w danym budynku. Zawsze można zmienić pakiet na wyższy po cesji. Ciśnij poprzedniego właściciela do skutku.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15600
  • 64196
  • 825

@Vanavill  wszystko zależy od technika i od infrastruktury. Jeśli jest zgoda i możliwość podciągnięcia drugiego kabla i technik stwierdzi, że to wykona, to ok.

Może też zweryfikować istniejący kabel przyłącza, bo czasem do lokalu układali 2 nitki światłowodu, czyli kabel  dwuwłóknowy 

Ja bym poczekał do instalacji i po prostu ustalił sposób postępowania z technikiem