- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Internet światłowodowy czy kiedykolwiek będzie
@Tomiii Pisz ale nie miej zbyt dużej nadziei. Sprawa została źle rozegrana już od początku na etapie budowy to teraz już ciężko coś odkręcić. Inwestycja dawno zakończona, firmy nie ma to kto ma to zrobić? Jeden monter co ma cały powiat pod sobą? Tak to niestety wygląda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zaraz zaraz.
To orange zapewne najmował zewnętrznego wykonawcę,więc to orange odpowiada za to.
A to czy jest jeden czy 100 monterów nie powinno być problemem klienta,ale jak widać jest.
Prawda jest taka,że orange to chyba największy ignorant na rynku telekomunikacyjnym.
Napisz mi jak taki "Kowalski" ma załatwić sprawę skoro oni mają go w tyłku...
A nie ukrywajmy-trochę chęci by wystarczyło by podpiąć "kabelek"...
Swoją drogą,czy inny operator może to zrobić skoro infrastuktura jest sieci orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii wiesz gdyby to było na zasadzie że idziesz do sklepu zamawiasz internet i płacisz 30 tys. to wówczas każdy operator by inaczej do tego podchodził. Tutaj jest inaczej. Operator sam decyduje gdzie zrobi i komu zrobi. To nie jest usługa która należy się każdemu z urzędu. Inny operator może Cię podłączyć o ile ma podpisaną umowę z Orange w tym rejonie sieci. I oczywiście znów tylko może a nie musi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Prawda jest taka,że orange to chyba największy ignorant na rynku telekomunikacyjnym.
Napisz mi jak taki "Kowalski" ma załatwić sprawę skoro oni mają go w tyłku...
A nie ukrywajmy-trochę chęci by wystarczyło by podpiąć "kabelek"...
Chęci to nie wszystko, przy takiej ilości inwestycji i klientów nie da się do każdego podejść indywidualnie. Dodatkowo jeśli inwestycja była z jakiegoś projektu i było dofinansowanie na np. 100 przyłączy to nie da się od tak do-wykonać dodatkowo kolejne bo grozi to karami dla operatora.
Jest procedura dorejonizowania i na tym powinieneś się opierać, zgłaszasz się najlepiej do salonu firmowego i tam to załatwiasz albo piszesz na korespondencyjny z prośbą o dorejonizowanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jesteś pewny,że w tym przypadku operator sam decyduje?
Projekt był realizowany ze środków UE,domy/mieszkania (wiele ich) były wpisane w projekcie,ale docelowo pieniądze zostały wzięte a domy nie podpięte.
Nie jestem roszczeniowy i rozumiem,że czegoś nie można/nie opłaca się zrobić,ale wkurza mnie ta ich bierność.
Byłem w salonie i zgłaszałem.
Oni w systemie na tamten moment mieli,że projekt jest w realizacji i trzeba czekać,natomiast popc mi odpisywał,że projekt jest zakończony.
I nadal uważam,że trochę chęci wystarczy by załatwić sprawę-nie koniecznie po mojej myśli😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiii tak nawet jak jest ze środków rządowych czy unijnych to operator decyduje jakie adresy będzie robił musi tylko zgadzać się liczba gospodarstw i teren którego ta dotacja dotyczy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli nie do końca operator decyduje skoro z góry ma zdefiniowany teren i liczbę adresów a podpina tam,gdzie mu wygodniej.
Z resztą nie ma co dywagować na ten temat.
Myślę,że UKE z pewnością szybciej otrzyma odpowiedź czy w ogóle i kiedy będzie podłączony światłowód.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Tomiiinapisał(-a)Czyli nie do końca operator decyduje skoro z góry ma zdefiniowany teren i liczbę adresów a podpina tam,gdzie mu wygodniej.
operator startuje do przetargu w konkursie na zdefinowany teren i to jest jego decyzja. Z warunków konkursu wynika również, że może 15% adresów wymienić na inne. Wśród innych mogą być m.in. te wygodniejsze. POPC to niestety nie światłowód dla każdego, a projekt nazwany jako "Wyeliminowanie terytorialnych różnic w możliwości dostępu do szerokopasmowego Internetu o wysokich przepustowościach" (czy jakoś tak). Czyli pokrywa terytorium, ale nie wypełnia każdej dziury.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jego decyzją jest tylko to czy startuje do przetargu czy nie,także nie on decyduje o terenie.
Nieistotne.
Co do mojej sprawy.
Widzę,że ze skrzynki wychodzi kabel dla domu o numerze 15,ale jest on zwinięty (przynajmniej był jakiś czas temu) a mimo to można zamówić internet światłowodowy u każdego operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Śmieszna firma.
Dzwonię do orange,rozmawiam z kierownikiem a ten mi wypala,że orange nie będzie odpisywał ani na meile ani na listy bo dziennie ma ich kilkadziesiąt-przynajmniej szczery jest.
A po wszystkim proponuje mi internet mobilny🤣