Internet Światłowodowy dostępny w czterech mieszkaniach - jednak w moim piątym już nie. Co zrobić?

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 13
  • 0

Internet Światłowodowy dostępny w czterech mieszkaniach - jednak w moim piątym już nie. Co zrobić?

A dokładniej jego brak 😞

Sprawa w wielkim skrócie wygląda tak że od 2 miesięcy dobijam się do pomocy technicznej Orange, aby mieć światłowody. Mieszkam na pewnym adresie w 5 mieszkaniowym budynku. Mieszkania od 1-4 mają przyłączę a moje mieszkanie nr. 5 takiego przyłącza nie ma. Dzwoniłem, zgłaszałem że chce podpiąć się pod takie przyłącze. Wysłali techników po około 2 tygodniach, a następnie mieli oddzwonić. Po 2 tygodniach zadzwoniłem sam. Odpowiedź: Nie wiemy czy jest ten internet. Czekamy na odpowiedź od techników. Na tym utkneła moja sprawa. Nikt tego nie aktualizuje, dzwoniłem i pytałem, za każdym razem otrzymywałem odpowiedź "zadzwonimy w ciągu dwóch dni". Nikt nie oddzwonił...

Ja rozumiem problemy techniczne, ale naprawde tak długo należy czekać na zaaktualizowanie informacji o moim mieszkaniu? Pragnę wspomnieć że otrzymałem wiadomość SMS tydzień temu że oficjalnie jestem w zasięgu tych łączy. Telefon do nich dzisiaj, odpowiedź "absurdalna sytuacja". Ile to z reguły trwa? Ktoś miał podobne problemy z montowaniem takiego internetu?

*Doprecyzowałem nazwę tematu oraz przeniosłem z działu "Abonament" - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64177
  • 825

@KoraT niestety znam się na rzeczy i twierdzę dalej, że TYLKO dorejonizowanie lokalu wchodzi w grę. Chyba, że istnieją powodu administracyjne, że lokal jest niewidoczny ( np nie jest wyodrębniony i nie ma numeru własnego) 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62787
  • 860

Internet Światłowodowy na Abonament

@KoraT czy to jest łącze światłowodowe Orange, czy innego operatora, a Orange dzierżawi?

• 4
  • 13
  • 0

Z informacji które dostałem, jest to dzierżawa. Nie powinno mieć to jednak znaczenia bo według orange "przyłącza są,  w systemie pewnie wisi" Ja naprawde zrozumiałbym gdyby ktoś mi wprost powiedział że to będzie trwać 2-3 miesiące. Ale jestem rzucany na lewo i na prawo a chce kupić tylko światłowód.

P.S.
Mowa była o "Światłowód inwestycje Sp. z O.O."
Według gov na moim numerze jest jeszcze INEA, VECTRA, T-Mobile. Więc budynek jest ogólnie dostępny wszędzie, tylko nie pod moim numerem.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64177
  • 825

@KoraT  TYLKO zgłoszenie dorejonizowania lokalu załatwi sprawę. 

To może zrobić konsultant na infolinii i trwa to około 3 tygodni

• 21561
  • 62787
  • 860

@KoraT nie uzupełniona baza danych adresowych, więc jak wspomniał @agat13 trzeba wystąpić o dorejonizowanie. W miedzy czasie, sprawdziłbym ofertę konkurencji. 

• 4
  • 13
  • 0

Dorenizjowana nie jest wymagana bo jak wspomniałem wyżej (i również przekazał mi to konsulant) lokale 1-4 możliwość wpięcia światłowodów mają. To jest ten sam budynek mieszkalny. Wolne złącze jest abym również mógł się wpiąć.  (albo jestem durny i czegoś nie rozumiem). Tak czy siak wolałym prostą odpowiedź od obsługi orange niżeli rzucanie mnie z dnia na dzień.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Ale że właściwie co? Złożyłeś zamówienie na usługę i czekasz na instalację? A technik był po co?
IMHO może nie być tak różowo jak ci się wydaje.

• 4
  • 13
  • 0

Złożyłem zamówienie na usługę światłowodu. Pierwszy miesiąc jest w porządku, byli technicy, sprawdzali. Od tego momentu zaczeły się schody. Obiecują kontakt zwrotny z informacją a takiego kontaktu nie otrzymałem ani razu..
Nie wiem nic na temat statusu oprócz tego że "w ciągu 48 godzin zaaktualizujemy pana dane adresowe, i zadzwonimy z gotową ofertą". Oczywiście, też nikt nie zadzwonił. Dostałem w poprzedni czwartek też wiadomość SMS że swiatłowód pod moim mieszkaniem jest już dostępny. Problemem nie jest czas oczekiwania, a zbywanie klienta bez jakiejkolwiek informacji i zapełnianie luki czasowej jedną wielką niewiadomą na co w ogóle mam czekać. 

• 21561
  • 62787
  • 860

Być może właściciel światłowodu nie udostępnił wszystkich danych operatorom, dlatego nie mogą zacząć świadczyć usługi. Najgorsze co może być, to opinia techników o braku możliwości świadczenia usługi pod Twoim adresem. Może właśnie zamówienie u konkurencji spowoduje zaktualizowanie danych. Warto też sprawdzić u właściciela infrastruktury. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Ta wizyta techników wydaje mi się dziwna. Po co oni u ciebie byli? Normalnie tryb jest taki, że zamawiasz, przychodzi technik i instaluje. I tyle. Nie pytałeś technika po co przyszedł?