Nie można wyświetlić tego widżeta.

Integracja sieci Play z Orange, na ile ona jest u Was zaawansowana? Plynne Handovery

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 612
  • 1586
  • 3

Integracja sieci Play z Orange, na ile ona jest u Was zaawansowana? Plynne Handovery

mam w PL pare kart Play. Podczas rozmowy potrafi zrzucic do Orange (miekki handover) a czasami wraca do Play w szczycie (pewnie zalezy od obciazenia eNodeB).

Ale ciekawostka doszla w roamingu. Moge szwajcarska karte SIM zalogowac  recznie do Play - zadzwonie z Play, ale potrafi bez zerwania polaczenia zrzucic do Orange. Potem mimo formalnie recznego wyboru Play jest sie zalogowanym w Orange. Tak jakby Play byl submarka Orange.

Swego czasu rzecznik oglaszal zaciesnienie wspolpracy, Play na automacie trzyma wszystko w Orange (metoda rozliczen z tego co sie orientuje jest take or pay wiec ryczaltowo) no i ...

Ale ze dotyczy to obcych kart... To nie jest karta szwajarskiej Salt, powiazanej kapitalowo z Play poprzez Iliad a nie Xaviera Niela.

4 ODPOW. 4

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19589
  • 56716
  • 770

@impetiginisatio Play nie jest submarką Orange. Takie zestawienie połączenia wynika z roamingu wewnętrznego. Play jeszcze przez jakiś czas korzysta z nadajników Orange. Jak już rozbuduje swoją sieć nadajników, to najprawdopodobniej zrezygnuje z tej opcji, jak to już zrobił w przypadku Plusa i T-Mobile.

Moim zdaniem, to nie jest temat na to forum, bo dotyczy konkurencji.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 612
  • 1586
  • 3

ten temat dotyczy technikaliów i konkurencji. Ale akurat uwazam po swoich obserwacjach, ze konkurent zrzuca ruch do Orange nawet majac wlasne zasoby pokryciowe (o stanie zajetosci kanalow radiowych tego konkurenta z przyczyn obiektywnych nie jestem w stanie nic powiedziec).

Przy okazji -jak jest z DSS w Orange i czemu na noc wylacza sie w mojej lokalizacji pasmo pojemnosciowe 2600Mhz - czyzby racjonalne zarzadzanie energia ?

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3331
  • 8002
  • 150

Konkurent zaraz będzie miał prawie takie pokrycie jak Orange, jak już nie ma takiego pokrycia. Więc to kwestia czasu jak się rozejdzie współpraca. 😉 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25773
  • 216

@impetiginisatio 

Nie znam się na technikaliach o których piszesz, ale sugerowanie jakoby Play i Orange miały sieci "zintegrowane" to lekkie nadużycie. Nie mają. Są jeszcze miejsca w Polsce gdzie tylko jeden z tych operatorów ma zasięg, a drugi nie. Ostatnio na przykład byłem w miejscu gdzie zasięg Play był znośny a Orange praktycznie nie było wcale. Włączenie roamingu krajowego (takie ustawienie było na którejś karcie) też nic nie pomogło, zasięg Play nijak nie poprawił zasięgu Orange.