Instalacja światłowodowa dla jednego domu oddalonego 10 metrów od szafy, współfinansowanie

ROZWIĄZANE

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 11
  • 0

Instalacja światłowodowa dla jednego domu oddalonego 10 metrów od szafy, współfinansowanie

Witam,

Od kilku lat w bloku obok dostępny jest internet światłowodowy, ale w moim domu, oddalonym 12 metrów od bloku i około 10 metrów od szafy telekomunikacyjnej (jak na załączonym zdjęciu) nadal dostępny jest tylko vDSL (max 80 mbit). Wysyłałem zgłoszenia kilka razy, dzwoniłem na infolinię i nic. Teraz zauważyłem przy kolejnej próbie zgłoszenia, że dostępna jest opcja współdzielenia kosztów. Ktoś się może orientuję ile by mogło wynieść podłączenie mnie do sieci światłowodowej przy takich warunkach zabudowy?

szafa2.jpeg
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64176
  • 825

@Talos  i kolejny punkt dla rozwiązania z dorejonizowaniem z bloku to to, że od studzienki jest blisko do Twojego domu, przez co koszty będą mniejsze i może zmieścisz się w ramach kosztów przyłącza 

Pisz ..

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

Współdzielenia kosztów? Nie masz na myśli tego, że twój adres załapał się do kolejnej tury z KPO?  Możesz załączyć zrzut ekranu z internet.gov?

• 15596
  • 64176
  • 825

@Talos  w tym przypadku współdzielenie które dztiw raczej nie wchodzi w grę. To dwa wielorodzinne budynki i żeby zrobić prawidłowo sieć, trzeba założyć punkt dystrybucyjny w Twoim bloku. To są koszty, bo dla jednego klienta to niemożliwe i się nie opłaca.

Zawnioskuje o dołączenie Twojego lokalu na zasadzie OOP wyniesionego, czyli z innego bloku. To możliwe i tylko od zgody operatora zależy, czy realne w Twoim przypadku. Pisz pismo do Orange , opisz sprawę, załącz mapkę i wspomnij o współfinansowaniu przyłącza, a nie punktu dystrybucyjnego.

Adres do korespondencji do Skierniewic 

Szafa ONU lub  inną miedziana nie jest punktem dystrybucyjnym dla FTTH 

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

• 15596
  • 64176
  • 825

@Talos Już punkt pierwszy wyklucza współfinansowanie przy zabudowie wielorodzinnej

Wyciąganie instalacji z innego budynku wielorodzinnego jest praktykowane i o to wnioskuj 

Przy okazji dodaj, że wiele osób w budynku jest zainteresowanych dorejonizowaniem

• 3
  • 11
  • 0

Dziękuje za odpowiedź. 

Przepraszam, źle skierowałem strzałkę, miała obrazować gdzie jest szafa. 

Ten dom po lewej to budynek jednorodzinny (mój), tam nie ma światłowodu, tylko jest vDSL. Blok widoczny po prawej to budynek wielorodzinny gdzie dostępny jest światłowód.

• 15596
  • 64176
  • 825

@Talos  skoro Twój jest jednorodzinny to niby podpada pod dorejonizowanie z bloku obok, ale o tym decydują koszty przyłącza, co przy ulicy gminnej nie jest ani proste, ani łatwe. Jak wygląda infrastruktura podziemna obok Twojego domu i podejście pod budynek? Są obok studzienki telekomunikacyjne?

• 3
  • 11
  • 0

Załączam widok z góry. Dom z numerem 9D jest mój, obok niego jest niebieski punkt z białą obwódką (między moim domem, a blokiem z numerem 7, dosłownie dwa metry od mojego domu), tam znajduje się studzienka telekomunikacyjna z której idzie kabel vDSL do mojego domu, jest on chyba następnie podłączony do tej szafy widocznej na pierwszym zdjęciu (ale nie jestem pewien).

Standardowo to powinienem być połączony od ulicy położonej na północy (skąd idzie niebieska strzałka) i tak są podłączone te dwa rzędy domków oprócz mojego, ze względu na to, że wiele lat temu technik podłączył nas niestandardowo przez studzienkę do bloku obok - u nas (od północnej ulicy) był bardzo słaby internet, a w bloku obok wtedy był już vDSL. Więc, w sumie jako jedyny domek jesteśmy podłączeni z tamtej strony. Z tego co się orientuję to światłowód jest ciągnięty do tego bloku z ulicy z południa (żółta strzałka), czyli z drogi wojewódzkiej DW719.

mp.jpeg

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Na tak małe odległości rozwiązanie może być nieoficjalne, nazwałbym je sąsiedzkie, oczywiście wymagające trochę wzajemnego zaufania. Nie napisze wprost, ale można się domyślić.

• 15596
  • 64176
  • 825

@Talos  i kolejny punkt dla rozwiązania z dorejonizowaniem z bloku to to, że od studzienki jest blisko do Twojego domu, przez co koszty będą mniejsze i może zmieścisz się w ramach kosztów przyłącza 

Pisz ..