Informacje przekazywane przez Przedstawicieli Handlowych

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Panie Rzeczniku,

Jestem mieszkańcem gminy Sztum, w której Orange realizuje budowę sieci światłowodowej, z tego co słyszałem, ze środków unijnych (KPO lub FERC)

Z tego co wiem udostępniacie swoje sieci również innym operatorom.

Przedstawiciele Orange, którzy odwiedzają miejsce w którym mieszkam, twierdzą, że:

- jeśli podpiszę umowę z innym operatorem, niż Orange - to udostępnicie takiemu operatorowi tylko 40% przepustowości łącza i będę miał internet drugiej kategorii

- tylko Orange doprowadza światłowód do wewnątrz budynku, a dla innych operatorów do skrzynki przy budynku - a dalej będzie prowadzić instalację zwykłym miedzianym kablem

Czy to prawda że jest jakieś odmienne traktowanie ze względu na wybranego operatora?

Jakie jest oficjalne stanowisko firmy w tym zakresie?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1540
  • 4

@mucha77napisał(-a)

Panie Rzeczniku,

Jestem mieszkańcem gminy Sztum, w której Orange realizuje budowę sieci światłowodowej, z tego co słyszałem, ze środków unijnych (KPO lub FERC)

Przedstawiciele Orange, którzy odwiedzają miejsce w którym mieszkam, twierdzą, że:

- jeśli podpiszę umowę z innym operatorem, niż Orange - to udostępnicie takiemu operatorowi tylko 40% przepustowości łącza i będę miał internet drugiej kategorii

- tylko Orange doprowadza światłowód do wewnątrz budynku, a dla innych operatorów do skrzynki przy budynku - a dalej będzie prowadzić instalację zwykłym miedzianym kablem

Czy to prawda że jest jakieś odmienne traktowanie ze względu na wybranego operatora?

Jeżeli chcesz kontakt z rzecznikiem to tutaj - wojciech.jabczynski@orange.com.

Przeglądając stronę SIDUSIS to głównie Orange doprowadza łącze 2 Gbps w tym mieście. Jeżeli mówiłeś, że wolisz magentowego operatora - to przedstawiciel miał rację, bo ten operator oferuje internet 900 Mbps. A odnośnie doprowadzenia światłowodu, to wszystko zależy od operatora co wynajmuje łączę od Orange jaki typ dzierżawy wybierze - czy to będzie LLU czy BSA czy dzierżawa czarnych włókien. Zawsze możesz trafić na tragicznego pracownika, a zarazem na fajnego 😉 Sam ostatnio trafiłem na strasznie niemiłą Panią od operatora, ale jak poszukałem technika i zadzwoniłem do call center to wszystko się udało.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 ODPOW. 10

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@mucha77 czemu zadajesz pytanie do rzecznika prasowego na forum, gdzie użytkownicy użytkownikom pomagają? Jeśli chcesz odpowiedzi od rzecznika prasowego, to trzeba skorzystać z innych środków, aby rzecznika prasowy udzielił odpowiedzi. Czasami rzecznika prasowy tu zagląda, ale to dporadyczne wizyty lub gdy jest AMA.

• 2157
  • 16474
  • 3

@mucha77 , pogadaj sobie z tym Rzecznikiem

https://x.com/RzecznikOrange

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3498
  • 8722
  • 158

I chyba nie myślisz, że rzecznik "podkopie" zewnętrznego klienta sieci Orange. Na pewno umowy operatorskie zawierają konkretne zapisy o przepustowości. Czyli jak jakiś operator proponuje 2Gb/s to tyle możesz uzyskać.

Ps. Jaki przedstawiciel Orange, proszę Cię... Pierwsze słysze że Orange takich posiada 😁 to tak jak w salonie "prosze pana, ale PrePaid się kończy, będą podwyżki". 😁

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Na to wygląda że takich posiada

Przychodzi człowiek do domu z identyfikatorem

Tu się da potwierdzić czy to pracownik - po wpisaniu danych z identyfikatora, jest potwierdzenie, że tak.

https://www.orange.pl/view/identity

Tu nie chodzi o "podkopywanie" zewnętrznego klienta Orange, wręcz przeciwnie.

Raczej uzyskanie potwierdzenia czy ludzie którzy krążą po miejscowości przekazują prawdziwe informacje. Reprezentują firmę na zewnątrz, bez zapowiedzi odwiedzając "domostwa". Więc chciałbym się dowiedzieć czy rzeczywiście przekazują na zewnątrz oficjalne stanowisko firmy.

A twierdzą, że jeśli udostępniają łącze innemu operatorowi, to taki klient jest gorzej traktowany:

- jak zamówię 1gb/s w Orange, to będę miał 1 gb/s

-a jak zamówię 1 gb/s gdzie indziej, to więcej niż 400 mb/s nigdy mieć nie będę

Poza tym twierdzą, że nie będę mieć pełnego FTTH jeśli Orange będzie robić przyłącze dla kogo innego.

• 424
  • 1540
  • 4

@mucha77napisał(-a)

Panie Rzeczniku,

Jeżeli chcesz kontakt z rzecznikiem to tutaj - wojciech.jabczynski@orange.com.

Przeglądając stronę SIDUSIS to głównie Orange doprowadza łącze 2 Gbps w tym mieście. Jeżeli mówiłeś, że wolisz magentowego operatora - to przedstawiciel miał rację, bo ten operator oferuje internet 900 Mbps. A odnośnie doprowadzenia światłowodu, to wszystko zależy od operatora co wynajmuje łączę od Orange jaki typ dzierżawy wybierze - czy to będzie LLU czy BSA czy dzierżawa czarnych włókien. Zawsze możesz trafić na tragicznego pracownika, a zarazem na fajnego 😉 Sam ostatnio trafiłem na strasznie niemiłą Panią od operatora, ale jak poszukałem technika i zadzwoniłem do call center to wszystko się udało.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@mucha77  bzdury ktoś naopowiadal.

Jeśli inwestycja jest że środków własnych operatora ( każdego detalicznego) to nie musi on udostępniać sieci dla usług innego operatora 

Jeśli zaś w grę wchodzą środki unijne, to otrzymać je mogą operatorzy hurtowi i wtedy muszą udostępnić łącza innym operatorom na specyficznych zasadach

Ograniczają prędkość na takim łączu do 900Mb/sek co i tak jest wystarczające dla użytkownika indywidualnego, bo tylko taki może ubiegać się o usługę na łączu dzierżawionym.

Oczywiście właściciel łącza związany jest umową miedzyoperatorską i sam nie może wprowadzać restrykcji

W grę wchodzą TYLKO pełne instalacje FTTH, bez żadnej miedzi po drodze 

Czerp informacje z pewnych źródeł, a nie od handlowców i to szemranych 

• 424
  • 1540
  • 4

@agat13napisał(-a)

@mucha77  bzdury ktoś naopowiadal.

Jeśli inwestycja jest że środków własnych operatora ( każdego detalicznego) to nie musi on udostępniać sieci dla usług innego operatora 

Jeśli zaś w grę wchodzą środki unijne, to otrzymać je mogą operatorzy hurtowi i wtedy muszą udostępnić łącza innym operatorom na specyficznych zasadach

Ograniczają prędkość na takim łączu do 900Mb/sek co i tak jest wystarczające dla użytkownika indywidualnego, bo tylko taki może ubiegać się o usługę na łączu dzierżawionym.

Oczywiście właściciel łącza związany jest umową miedzyoperatorską i sam nie może wprowadzać restrykcji

W grę wchodzą TYLKO pełne instalacje FTTH, bez żadnej miedzi po drodze 

Czerp informacje z pewnych źródeł, a nie od handlowców i to szemranych 

W skrócie - pracownik to pracownik i możesz trafić na fajnego ale też tragicznego. Sądzę, że przedstawiciel handlowy chciał dostać bonus i pozyskać nowego klienta lub ma słabe miesiące.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3498
  • 8722
  • 158

@mucha77 @Ci ludzie co chodzą jak akwizycja, to przeważnie pracownicy firm zew wspópracujących z Orange. A co ma taki powiedzieć. Szuka klientów, to bedzie mówił wszystko 🙂

Prioretyzacji nie ma, ale faktem jest że umowa Orange, to bezpośrednia umowa z dostawcą internetu. Na pewno szybkie reklamacje, serwis techniczny itd. Sprzęt od Orange itd

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11190
  • 65

@mucha77 to było klasyczne wciskanie kitu. Jak już będziesz pisał do rzecznika to podaj mu nr identyfikatora tego handlowca. Najwyraźniej gość pracował wcześniej w Coca-Coli i podobne metody chciał stosować w Orange. Takie są niestety efekty jak się corpo chce wspierać pracownikami zewnętrznymi.