Nie można wyświetlić tego widżeta.

Ile czasu może trwać modernizacja nadajnika?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 113
  • 326
  • 2

Spotkał się już ktoś z taką sytuacją, że modernizacja nadajnika trwa ponad dwa dni?

3 lutego niektórzy dostali jakieś info o modernizacji nadajnika, ale nikt nie potrafił mi powiedzieć ile dni niby miała ta modernizacja trwać.

3 lutego spadł mi zakres z trzech kresek do jednej i internet mam obecnie prędkości 0.5 Mb/s i czasem w ogóle go zrywa.

Na czacie pięciu doradców nie potrafiło mi w ogóle odpowiedzieć na to pytanie, bo nie mają takich informacji w ogóle, do kiedy będzie trwała ta modernizacja i chyba nawet... czy w ogóle takowa jest przeprowadzana.

Dzisiaj dostałem sms-a na router, chyba w odpowiedzi na pytanie na czacie, że w mojej okolicy jest już przywrócony normalny ruch z nadajnika.

Jednak nic takiego się nie stało...dalej mam marny zasięg i 0.5 Mb/s co oczywiście wyklucza jakiekolwiek używanie internetu.

Miało być coś usprawnione a chyba zostało całkiem zepsute.

No może dali 5G, za to LTE zostało chyba wyłączone?

Nie było wcześniej szału 10-20 Mb/s... ale dało się jakoś przeglądać chociaż strony a w nocy dmuchało czasem do 35 - 40 Mb/s.

Spotkał się już ktoś z tak długim okresem modernizacji, czy po prostu zostałem z ręką w nocniku i może pozmieniali coś na maszcie, że nie mam teraz dobrego zasięgu i już tak zostanie:(

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 113
  • 326
  • 2

Zasięg już wrócił do stanu sprzed awarii, prędkość pobierania 9 - 10 Mb/s a więc w sumie taka sama, jak przed awarią.

Wychodzi więc na to, że to była jednak awaria a nie modernizacja...no chyba, że uruchomili 5G, ale nie mam na czym sprawdzić.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20222
  • 58475
  • 795

@klient5 nikt nie jest w stanie z użytkowników pomagających ja tym forum odpowiedzieć, ile może potrwać modernizacja nadajnika. Jakieś założenia są realizowane, ale to kierownictwo operatora ustala z podwykonawcami/technikami. Spotkałem się, że modernizację mogą trwać i dłużej, niż dwa dni.

Czy po otrzymaniu SMS-a z informacją o zakończeniu prac, uruchamiałeś ponownie router/telefon? Być może po zakończeniu prac, trzeba wykonać restart urządzeń. 

• 113
  • 326
  • 2

Tak robiłem wszystko, diagnozowałem router, restartowałem itp.

Wszystko jest tak jak było 3 lutego, kiedy niby zaczęli robić tę modernizację.

No nic, poczekam jeszcze jeden dzień i jak się okaże, że zmienili może anteny na jakieś inne kierunki itp. to będę reklamował usługę, bo była a nie ma.

Szkoda mi tylko odchodzić do innej sieci, bo mam na koncie ponad dwie stówki i kupę GB...no, ale co z tego jak nie można w ogóle z tego korzystać.

Nie wiem, ale dziwna sprawa, że zaczęło się wszystko pierniczyć jak pociągnęli w mieście prawie wszędzie światłowody.

Może ta modernizacja nadajnika to taka podpucha, żeby wykupować abonament na światełko...oczywiście żartuję, ale zbieg okoliczności jest zastanawiający.

• 20222
  • 58475
  • 795

@klient5 w mojej lokalizacji miałem sytuację z modernizacją, która trwała z pół roku. Też nie dało się korzystać z internetu, ale jak zostało poprawione, to prędkości z agregacją pasm sięgały w okolicach 100 Mbit/s.

Warto zgłaszać operatorowi utrudnienia, zawsze to podstawa, aby operator zareagował na utrudnienia s danej okolicy.

Jaki masz za router do internetu mobilnego?

• 113
  • 326
  • 2

Według mnie powinna być jakaś strona dostępna z aktualnie serwisowanymi masztami, żeby bylo można sobie sprawdzić.

Bez przesady, modernizacja pół roku?

No, jeśliby w takim czasie umożliwiali jakiś w ogóle minimalny przepływ, ale chyba coś co ma 0.5 Mb/s to raczej nie może nazywać się normalną usługą, bo po prostu taką nie jest i nawet zapisy, że nie ma minimalnej gwarantowanej prędkości, nie jak się mają do nieużywalności takiego czegoś.

Mam zwykły "przenośny" router i jakiś od Playa stacjonarny.

Nie oczekuję na nich "huraganu", ale chociaż takiej prędkości jaka była przed tą całą modernizacją.

PS Kumpel ma najnowszy od Playa i ich sieć...i ma aż 10 - 15 Mb/s więc bieda z tym mobilakiem w mojej mieścinie.

Mieszkamy w centrum miasta, więc to nie nasza lokalizacja jest przyczyną.

Treść sms-a

"Zgłoszenie numer: XXXXXX z dnia 2025-02-03 zostało zakończone. Potwierdzamy, że utrudniania w Państwa lokalizacji zostały usunięte i sieć działa poprawnie. Pozdrawiamy"

Czyli wychodziłoby na to, że modernizacja przebiegła bardzo szybko, jednego dnia...

Możliwe, że usunęli "utrudnienia", bo obecnie to wcale nie mam ani utrudnień ani internetu:(

• 20222
  • 58475
  • 795

@klient5 propozycja strony z nadajnikami i/lub informacjami o ewentualnych naprawach, modernizacjach, jak i lokalizacji nadajników już była poruszana wielokrotnie na forum NO. Jedyne, co konsultanci podają, to strona:

https://beta.btsearch.pl/

Mimo, że to nieoficjalna strona, ale obecnie nic lepszego o nadajnikach w kraju nie ma.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 282
  • 1020
  • 6

Zachęcam do wsparcia pomysłu
https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/Umieszczenie-na-mapie-zasi%C4%99gu-Orange-BTS-z-ich-lokalizac...

"Szczytem szczęścia byłoby umieszczenie dodatkowych informacji o planowanych modernizacjach lub zauważonych awariach."

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 12
  • 46
  • 1

Z własnego doświadczenia powiem, że może trochę potrwać - u mnie przy okazji włączania 5G połowa miasta była bez zasięgu w ogóle - ani internetu, ani dzwonienia przez prawie tydzień. Warto było jednak w moim przypadku poczekać, bo teraz mobilny śmiga prawie 1Gbps. 😉 Choć rzeczywiście wydobycie jakichkolwiek informacji na ten temat stanowiło spore wyzwanie...

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 908
  • 3623
  • 31

@klient5 

Rób co jakiś czas restarty routera, możliwe że łączysz się z dalszym nadajnikiem. U mnie tak jest tzn. jak mój ma awarie to łączy z dalszym i szybkość jest niska.

Modernizacja może potrwać, jeśli jeszcze ktoś sieć zakłóca i zgłaszają to do UKE to może być kilka miesięcy (u mnie tak było).

• 14647
  • 60258
  • 742

@klient5Zależy jaka modernizacja.

Są różne działania na nadajnikach. Ostatnio sporo słyszałem o tym. Od zmiany softu i drobnych korekt aż po wymianę wszystkich anten.

Wiadomo, że przerwa być musi...To pierwsze generuje przerwę około dwugodzinną, a to drugie nawet może etapami trwać kilka dni. Wiadomo, że w czasie prac nadajnik musi być wyłączony (BHP), więc służby techniczne i tak się zwijają jak w ukropie optymalizując prace, aby te przerwy były jak najkrótsze.

Z drugiej strony nowe technologie  (5G 3600) wymagają instalacji nowego sprzętu, a więc reorganizacji na nadajniku