Ile czasu czeka wiadomość w sieci zanim "zginie"?

ROZWIĄZANE

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5924
  • 57

Jeśli wyślę SMS/MMS do kogoś, kto jest po za zasięgiem, lub ma wyłączony telefon, to ile czasu ta wiadomość "wisi w sieci zanim zginie"? Tzn. po jakim czasie od wysłania odbiorca na pewno jej nie dostanie?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

Terminu ścisłego pewnie nie ma, ale na drugi dzień, czy nawet 4 dostawałem SMS, jak telefon miałem wyłączony, pewnie zależy to od ustawień sieci, jak bufor się zapełnia, to najstarsze wiadomości SMS czy MMS są kasowane, serwery sieciowe mają dziś dużą pojemność, ale ta promuje strefę biznesową, klientów indywidualnych już słabiej, korporacja pewnie bez ograniczania czasowego ma.

@Piotrekk85 te 24 godziny to dawno temu było 😎

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33090
  • 40635
  • 1403

Domyślnie 24h. W niektórych urządzeniach przy wysyłce sms można zmienić (skrócić), ale to różnie działa.

• 3025
  • 15985
  • 80

Terminu ścisłego pewnie nie ma, ale na drugi dzień, czy nawet 4 dostawałem SMS, jak telefon miałem wyłączony, pewnie zależy to od ustawień sieci, jak bufor się zapełnia, to najstarsze wiadomości SMS czy MMS są kasowane, serwery sieciowe mają dziś dużą pojemność, ale ta promuje strefę biznesową, klientów indywidualnych już słabiej, korporacja pewnie bez ograniczania czasowego ma.

@Piotrekk85 te 24 godziny to dawno temu było 😎

• 1486
  • 5924
  • 57

@Piotrekk85napisał(-a)
Domyślnie 24h. W niektórych urządzeniach przy wysyłce sms można zmienić (skrócić), ale to różnie działa.

@Piotrekk85  czyli to kwestia urządzenia nadawcy?

• 3025
  • 15985
  • 80

@Glut ano sieci w której jesteś zalogowany 😎

• 1486
  • 5924
  • 57

@IreneuszCD  czyli de facto wszystko zależy od obciążenia sieci?

• 3025
  • 15985
  • 80

@Glut zawsze tak było 😎 

Za granicą niestety te 24 godziny to max, lub mniej, zależy od danego operatora i umów jakie są zawarte, ale to zrozumiałe chyba jest, ograniczania są też po LTE, ci co dużo podróżują pewnie z tym się spotkali.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

72 godziny ale android chyba sam skraca ten czas . W starszych telefonach jest opcja " ważność SMS".  Z tym, że już rzadko się to spotyka ...

• 3025
  • 15985
  • 80

MMS lądują na dedykowanym serwerze i pewnie z SMS też tak jest obecnie, wszystko w locie jest poddane kompresji, jakby nie to sieć by się zapchała, akcent na Sylwestra 😄

@atlas_cudow w telefonie można ustawić tylko czas przechowywania SMS, ale na nim samym, na iPhone mam bez ograniczeń ustawiony, można na rok czy krócej, na Android tego nie widzę, ale motorola miała bez ograniczeń, chyba że skrócili ten czas, choć to teraz bez sensu, telefon trzyma SMS w pamięci swojej, nie na karcie SIM, jak to było dawno temu 😎

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@IreneuszCD  Ale bredzisz.... Łap jakiś stary artykuł na stronie plusa, odnośnie ważności SMS.

https://bok.plus.pl/article/529