Czy Orange zmieniło coś w obsłudze NAT, routing i IPv6?

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 24
  • 65
  • 0

Ogólnie z orange coś jest nie tak , ostatnio wziąłem na testy internet z orange i sam kupiłem ZTE MC889 A Pro , ustawiłem na 5g3500 , wszystko działa a w grze na której mi zależy dobieranie przeciwników tylko z francji i niemiec , zmieniłam wszystko w ustawieniach DMZ,portu, upnp, DNS i nic za każdym razem to samo , poszedłem  do żabki po różowy starter doładowanie , karta w modem ustawione też na pasmo C i problem jak ręką odjał , okazuje się że orange kieruje ruch przez francje nie wiem i nie rozumiem czemu i też miałem NAT 3 , tu od razu zrobiłe się NAT 2 i wszystko śmiga.

* Wątek wyodrębniłem z tematu NAT TYPE 3; ZTE MC888D; Playstation - Wiktor

9 ODPOW. 9

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8672
  • 35079
  • 293

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem że "ogólnie z orange coś jest nie tak". Po prostu do grania mobilny internet od Orange się nie za bardzo nadaje, zwłaszcza jeśli gracz jest średnio technicznie rozgarnięty. W takim wypadku nie ma co się z koniem kopać i gracz oczywiście może skorzystać z oferty konkurencji. Przymusu na szczęście nie ma.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12098
  • 74

NAT TYPE 3; ZTE MC888D; Playstation

Nie wiem jak u innych, ale faktycznie coś ostanio działa inaczej. Od jakiegoś czasu nie jestem w stanie osiągnąć ipv6 na mobilnym w co najmniej 3 różnych miastach:/ Kiedyś śmigało,  a teraz nie 😞 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33090
  • 40635
  • 1403

W Olsztynie działa bez problemu.

Piotrekk85_0-1757270617302.png

Ogólnie zawsze warto od sprawdzenia, czy na pewno apn internetipv6 jest aktywny po stronie sieci. Niestety nie na każdym HLR i na każdym numerze jest to włączone. Dowiedzenie się dziś jest dosyć trudne.

Potem można pomęczyć się z konfiguracją urządzenia.

• 2842
  • 12098
  • 74

@Piotrekk85Dzięki za sprawdzenie. Sprawdzałem zarówno w Warszawie i to w kilku odległych lokalizacjach, jak i w innych częściach kraju. Jeszcze kilka tygodni temu ip6 było. Teraz nigdzie nie mogę złapać. 

Edycja:. W tej samej lokalizacji w nju , na Samsungu IPv6 jest. Na Pixelu, we Flex nie ma. Ciekawe, czy to wina Flexa, czy Pixela. W wolnej chwili zweryfikuje.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33090
  • 40635
  • 1403

A apn w urządzeniu się nie zmienił?

Nie zmieniałeś taryfy czy jakiś zmian w Orange?

• 2842
  • 12098
  • 74

Same ustawienia APN są identyczne na obu telefonach.  Flexa mam od roku i wcześniej działało.   Jak wspomniałem wcześniej mam Pixela i telefon  dostaje zawsze najnowszy soft jaki jest dostępy. Chyba po jakimś tam update telefonu stracił ip6. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8672
  • 35079
  • 293

Jadę właśnie przez Polskę i co jakiś czas sprawdzam. Na Flex, stary Huawei P20 lite. Jeszcze na żadną dziurę w obsłudze ipv6 nie trafiłem. Jak jest zasięg, jest też test-ipv6.com na zielono.

• 2842
  • 12098
  • 74

Dzięki za potwierdzenie. Jutro zgłosze do Googla, że coś skopali ...

• 2842
  • 12098
  • 74

Jeeee. Udało się złapać IPv6.

atlas_cudow_0-1757414895142.png

Przyczyną był załączony VPN Zerotier :D. Całkowicie o nim zapomniałem...