NAT TYPE 3; ZTE MC888D; Playstation

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 39
  • 0

Hej, zacznę od tego że mam wykupiony VPN, skonfigurowany w routerze i do niedawna nie miałem problemu z działaniem gier na konsoli PS5, miałem NAT TYPE 2.

Samoistnie jednak - nic nie zmieniałem w ustawieniach (ostani raz grałem online 26/08, następnie próbowałem 31/08, w międzyczasie byłem na urlopie) - NAT TYPE zmienił się na 3.

VPN jest nadal skonfigurowany, upewniłem się że usługa jest włączona.

Próbowałem różnych konfiguracji profilu: IPV4, IPV6, z hasłem, bez hasła, etc.

Próbowałem też przekierowanie portów - bez skutku.

Włączyłem i wyłączyłem UPnP - niezależnie czy jest on/off, nie ma efektu.
Usuwałem profil VPN i zakładałem nowy.
Sprawdzałem na innej konsoli - też wyświetla NAT TYPE 3

slawomir85_0-1756810933200.png

Co jeszcze mogę zrobić?

33 ODPOW. 33

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35087
  • 293

Na stronie test-ipv6.com co się wyświetla?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

To już kolejny post, że VPN na ZTE nie działa. Nawet kilka dni temu miałem okazję konfigurować na telefonie VPN i bez problemu osiągałem publiczne IP, więc po stronie Orange raczej wszystko ok. 

• 11
  • 39
  • 0

@j131 napisał(-a)
Na stronie test-ipv6.com co się wyświetla?

rezultat testu:

slawomir85_0-1756811929984.png

Ale z tego co wyczytałem, PS nie supportuje ipv6 (tekst ze strony PSN niżej), więc po ipv4 powinno działać

• Please note, PS5® consoles support IPv6 network connections but do not support IPv6-only network connections. If your router is set to IPv6-only, please change your router settings to use IPv4. For more information about changing your router settings, please contact the manufacturer.

• 11
  • 39
  • 0

@atlas_cudow napisał(-a)

To już kolejny post, że VPN na ZTE nie działa. Nawet kilka dni temu miałem okazję konfigurować na telefonie VPN i bez problemu osiągałem publiczne IP, więc po stronie Orange raczej wszystko ok. 

Do tej pory nie miałem problemu, wszystko pięknie działało. Dzwoniłem do Orange, przyjęli zgłoszenie ale zastanawiam się czy coś mogę zrobić sam

• 2842
  • 12100
  • 74

31.61... to twoje publiczne IP?

• 11
  • 39
  • 0

@atlas_cudow tak wyświetla na stronie test-ipv6, to problem?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35087
  • 293

@slawomir85napisał(-a)

rezultat testu:

slawomir85_0-1756811929984.png

Ale z tego co wyczytałem, PS nie supportuje ipv6 (tekst ze strony PSN niżej), więc po ipv4 powinno działać

• Please note, PS5® consoles support IPv6 network connections but do not support IPv6-only network connections. If your router is set to IPv6-only, please change your router settings to use IPv4. For more information about changing your router settings, please contact the manufacturer.

Dokładnie. Dlatego próbuję się upewnić, czy wymuszenie IPv4 po stronie rutera (VPN + APN) jest skuteczne. Najczęstszym powodem problemów które raportujesz jest przejście na IPv6-only, z IPV4 przez DSlite (z publicznym adresem IPv4 dzielonym z innymi - konsole tego nie lubią). 

Sprawdź czy ten adres pod którym Cię widać w internecie to ten sam adres IPv4 który Twój ruter ma na WAN (w konfiguracji rutera powinno się to dać podejrzeć).

Owszem, jeśli to faktycznie jest ten problem Orange może ze swojej strony "naprawić" sytuację, ale to czysta spekulacja. Równie dobrze możesz się z tym kulać bardzo długo. Może wystarczy restart rutera, ale tak żeby ten "Orange VPN" zadziałał na pewno. Nie wiem.

• 11
  • 39
  • 0

@j131 wiesz jak w tym routerze sprawdzić WAN?

• 2842
  • 12100
  • 74

Musisz się upewnić, czy to IP jest twoim IP publicznym. Bo z tego co pamiętam powinieneś mieć inną adresację, ale pewny nie jestem.  Prawdopodobnie jest taka sytuacja, że płacisz za VPN ale ta usługa w ogóle nie działa.