NAT TYPE 3; ZTE MC888D; Playstation

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Nie wiem, nie mam tego rutera. Może @Zeusek podpowie?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Sprawdziłem swoje IP, a na pewno nie mam publicznego: 31.61.162.193 więc jest to "ta sama pula" (nie dosłownie)  co Twoja. Wygląda na to, że jesteś za NAT'em. 

Screenshot_20250902-140354.png

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 39
  • 0

@atlas_cudow czyli mimo włączonej usługi Orange VPN, usługa nie działa? Myślisz, że to jest coś co mogę reklamować?

• 2842
  • 12100
  • 74

Tak naprawdę to zależy od maski, ale kilka dni temu wykupowałem stale IP i pula zmieniała  na 5.185....

Mi się wydaje, że VPN nie działa. 

Zrób tak. Zrób sobie zwykły profil APN, taki na którym nie działa VPN i zobacz jakie masz IP.  Następnie wklep sobie dane vpn i zobacz, czy IP zmieniało się na zupełnie inne. 

Poza tym gdzieś tam w ustawieniach będziesz mieć IP na WAN, to sobie porównasz. 

Tak jak wspomniałem wcześniej, nie jesteś pierwszy kto zgłasza taki problem na ZTE i wydaje mi się, że coś nie gra na linii ZTE - Orange. 

• 11
  • 39
  • 0

Na domyślnym profilu widzę IP 31.61.242.134, wygląda na tę samą pulę

• 2842
  • 12100
  • 74

Nie znamy maski podsieci więc ciężko powiedzieć, że to ta sama pula, ale wygląda na to,  że VPN nie działa .

• 8676
  • 35090
  • 293

Pule pulami, ale jedyny wiarygodny test to porównanie tego co widzi ruter z tym co widzi internet. Czyli IP na WAN rutera z tym co widzi strona testowa (taka jak ten test-ipv6).

Jeśli adres w ruterze jest ten sam co na stronie testu, to wszytko jest z adresacją i "Orange VPN" w porządku, jeśli adres jest inny to usługa "Orange VPN" nie działa. Dlaczego ewentualnie nie działa, to nie wiadomo, ale nie wyciągajmy pochopnych wniosków; najpierw zweryfikuj na pewno czy zachodzi czy nie zachodzi zbieżność adresów.

PS. Jeśli masz jakiś smartfon podłączony do tego samego LAN, to analiza jego adresacji tez mogłaby coś podpowiedzieć. Ale to wszystko półśrodki, najważniejsze jest to co widzi ruter i jak realizuje połączenie IPv4 z internetem.

• 11
  • 39
  • 0

@j131 Adres IP WAN jaki widzę w panelu routera to 192.0.0.2, chociaż nie wiem czy w dobrym miejscu sprawdzam

• 2842
  • 12100
  • 74

192.0.0.2 to adres przypisany do DS-Lite i oznacza, że jesteś za CGNAT, czyli nie masz publicznego IP.  

• 8676
  • 35090
  • 293

@slawomir85napisał(-a)

@j131 Adres IP WAN jaki widzę w panelu routera to 192.0.0.2, chociaż nie wiem czy w dobrym miejscu sprawdzam

W bardzo dobrym miejscu. Ten adres jednoznacznie wyjaśnia wszytko. To jest adres używany do zestawiania połączeń IPv4 w tunelu IPv6 (znanym jako protokół DSLite). Tym samym jednoznacznie potwierdza, ze masz zestawione połączenie w IPv6 (a nie w IPv4), i oczywiście PS będzie to widział jako ekstremalny NAT. Wszytko się zgadza.

Więc na 100% Orange VPN nie działa, właśnie to potwierdziłeś. Teraz sprawdziłbym czy: w MO jest status tej usługi jako "aktywny". Następnie zresetowałbym ruter, a nuż nowe połączenie "samo" się naprawi w sensie użycia odpowiedniego APN. Wreszcie (a może od tego bym zaczął) jeszcze raz bym sprawdził czy ustawienia tego APN który jest aktywny są zgodne z usługą Orange VPN (nazwa APN, protokół). Wreszcie, jeśli nic to nie da, złożyłbym reklamację na działanie Orange VPN do operatora.

Niestety ostatnio było kilka doniesień na NO z podobnymi problemami - wygląda z tego na to, że te rutery mogą mieć jakiś problem z tym APN (i tym samym z obsługą publicznego IPv4 w wydaniu Orange). Jeśliby się to potwierdziło, to obawiam się nie ma dobrego rozwiązania. Ale to już lepiej niech ktoś  obznajomiony z tym ruterem się wypowie.