Ikona 5G na telefonie, a na BTS jego brak

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Hej, dzisiaj w galerii telefon pokazywał 5G - pokazywał bardzo dobry zasięg.

Jednak SMS'y się mega powoli wysyłały, a już przez komunikator to dobre dwie minuty się wysyłało - w FieldTest telefon wykrył tylko LTE 800 MHz - czasami też LTE 2100 MHz, a natomiast 5G brak

Jest to możliwe, aby telefon pokazywał ikonę 5G NR - gdy się łączy wyłącznie z siecią LTE?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64167
  • 825

@ign24467  zagadnienie już opisywane na Forum. W ramach testów częstotliwość jest uruchamiana, ale przeważnie zasiegowo i okresowo. Na zasadzie prac na nadajniku, bez pełnego dostępu do netu.

Pojawia się i znika  bez info w systemach czy na infolinii.

Oznacza to, że w najbliższej przyszłości coś w Twojej okolicy planują uruchomić, bo tak się to kończyło w poprzednich tematach 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1543
  • 5

Ja polecam aplikacje netmonster do sprawdzania do jakiego bts się zalogowano i jakie pasma.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@ign24467 może trafiłeś na próbne uruchomienie nadajnika. Odbył się test, ale jeszcze nie został włączony, bo może brakować pozwoleń lub wykonywane były pomiary sygnału radiowego z nadajnika, być może jeszcze inne sprawy konfiguracyjne. 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@ign24467 

Jeżeli to było 5G700 to sygnał mógł być z odległego nadajnika a LTE było z pobliskiego nadajnika i tak to się zadziało.

Sygnał nie musi być z tego samego nadajnika.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64167
  • 825

@ign24467  zagadnienie już opisywane na Forum. W ramach testów częstotliwość jest uruchamiana, ale przeważnie zasiegowo i okresowo. Na zasadzie prac na nadajniku, bez pełnego dostępu do netu.

Pojawia się i znika  bez info w systemach czy na infolinii.

Oznacza to, że w najbliższej przyszłości coś w Twojej okolicy planują uruchomić, bo tak się to kończyło w poprzednich tematach 

• 390
  • 1168
  • 1

@artur912 to iOS więc NetMonstera nie ma w sklepie z aplikacjami - dlatego pozostał mi tylko FieldTest

@ketrasaArtur - nie wiem czy to próbne uruchomienie  bo to dokładnie pikokomórka i od dawna jest ona w tej galerii w której byłem

@Zeusek Orange nie uruchomił jeszcze 5G700 w Krakowie - bo nawet żadnego pozwolenia w tym mieście nie mają

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@ign24467 

Kraków ma kilka pomiarów PEM niedługo, to może coś się dzieje i złapałeś testy. Pozwolenia może już są, podobno Orange wystąpiło do UKE o tysiące pozwoleń na 5G700.

WŁOSKA 17 ,  OSIEDLE ZŁOTEJ JESIENI 14 , DRUKARSKA 8a-c , ALEJA MODRZEWIOWA 23 , KOMASY 3 , Igołomska 25 , OSIEDLE NA WZGÓRZACH 17A .

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

Żeby nie było jakichś herezji w temacie, na nadajniku czasem testuje się 5G nowym, ale z ulicy nikt z tego nie skorzysta, testy robią technicy i tyle, co tam telefon pokazuje to inna bajka, użytkowo i tak wskoczy na 4G, bo z 5G nie skorzysta 😎

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1846
  • 2682
  • 109

Dodam tylko, że w iPhone normalna sytuacja jest, że u góry pokazuje 5G natomiast w FieldTest widoczne jest tylko LTE. Sieć pracuje bowiem w standardzie non standalone.
Info o  5G wyświetla się tylko podczas transferu danych, spróbuj uruchomić Speedtest i w tym samym czasie przejdź do FieldTest. Załączam to na obrazkach. Do analizy, ale widzę że za takie zachowanie FieldTest może odpowiadać za to opcja 5G Auto w ustawieniach Sieci Komórkowej -> Opcje danych kom. -> Głos i dane.

IMG_1643.jpeg

IMG_1645.jpeg

• 390
  • 1168
  • 1

Szkoda tylko, że fieldtest nie wykazuje 2G i 3G

Mi się nie udało gdy łączy mnie z Orange EDGE/Orange 3G. Po prostu pokazywał "Band - 0" i nic innego - ale na reddit ktoś się pochwalił w T-Mobile USA i 2G w field test niby jest, ale na zdjęciu to iOS 26 - więc trzeba jeszcze poczekać, bo dopiero jakoś koło września wychodzi aktualizacja

ign24467_1-1755776865109.png