Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dwa przyłącza w jednym lokalu

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14539
  • 59719
  • 730

@maciejnet  gniazda, nawet różne ich typy mają to czy można zamówić drugą usługę ( np czy da wolne porty na OPP) to drugie. 

Jak nie zamówisz, to się nie przekonasz. 

Ważne jest oznaczenie w systemie ewidencji. Jeśli ten powie, że można, to ok. Jak zaś powie konsultant, że jest BMT ( brak możliwości technicznych) to i tak nie zamówisz.. W budynkach jednorodzinnych jest inaczej, bo można drugą instalacje doprowadzić, a w domkach inaczej, bo przeważnie wiąże się to z kosztami wykopów dla rejony sieci do ziemnej, a wtedy BMT

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1295
  • 3132
  • 31

Ten pigtail przecież jest do czegoś zespawany że skrzynka albo z pierwszym gniazdem do którego dochodzi kabel zewnatrzny. 

A to że mikrorurka jest wewnątrz domu (nie wiem gdzie zamontowane jest to gniazdo) to .nie nie dziwi. Widziałem już różne cuda nawet takie że klient sam sobie położył od klatki schodowej do salonu haha

A tu może monter mial fantazje albo i klient  😛

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2792
  • 10325
  • 54

@maciejnet To że jest mikrorurka to nic niezwykłego. Mikrorurki tak samo się układa w budynkach wielorodzinnych deweloperskich. To jest norma. Gniazdko ma zaślepkę na drugi adapter. To też norma. Można takie kupić w sklepie. Kluczowe jest czy ten kabel w domu ma jedno włókno czy dwa. Na zdjeciu wygląda ze to jest klasyczny kabel instalacyjny jednowłóknowy. Druga istotna rzecz to zajetość na splitterze. Reasumując: jeśli jest tam drugie włókno i splitter nie jest zapełniony w 100% to bez problemu zrobią Ci drugą usługę np Metroeternet. Jeśli natomiast jeden z warunków będzie niespełniony wówczas albo dostaniesz odmowę z uwagi na negatywny wywiad techniczny albo będziesz musiał trochę poczekać aż technicy wymienią/dołożą splitter lub wymienią kabel. 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 399
  • 1797
  • 5

@mardera twoim zdaniem wymiana światłowodu w kierunku splittera to łatwe zadanie? Można przecież przeciągając wykorzystać ten stary kabel zaciągając ten nowy z dwoma włóknami. Na splitterze hula wiatr. Jestem tylko ja i sąsiad. Długość przyłącza do mufy to ok 100m.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2792
  • 10325
  • 54

@maciejnet to zależy czy przyłącze masz ziemią czy napowietrznie oraz czy kabel leci w całości do splittera czy też masz jeszcze na budynku skrzynkę rozdzielczą. Jeśli jest skrzynka to spróbuj ją otworzyć i zrób fotki. Zobaczymy jaki tam jest kabel. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14539
  • 59719
  • 730

@maciejnet do takiego dystansu konieczna jest wdmuchiwana.. mogą nie pociągnąć za tym włóknem które już jest

Tego niestety pod ręką ekipy techników nie mają, a więc nie zrobią