Dostęp do Światłowodu Orange

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1538
  • 4

Cześć,

Po walce z lokalnym operatorem udało się zmienić realizacje inwestycji światłowodowej na skończoną (wcześniej była w realizacji i hurtowa tak przez co najmniej 5 miesięcy, choć teraz zmienili na detaliczną). I mam do was pytanie - ile tak minimalnie musiałbym czekać na Orange Światłowód, przypuszczając że budynek:

- jest w mieście

- że najbliższy budynek z światłowodem Orange jest 150 m dalej 

- najbliższa studzienka Orange jest po drugiej stronie drogi (i są tu usługi na bazie DSL), choć usługi są w domch obok.

- jest pokój teletechniczny, a mieszkania mają skrzynke multimedialną z włóknami światłowodowymi 

Jeszcze widziałem pod ogrodzeniem rurę niebieską (przypominającą arot) z napisem TV+Internet, choć musiałbym dopytać dewelopera. Może pytanie głupie, ale chce jak najszybciej pozbyć się monopolisty, który świadczy gorszą jakość usług niż w innych budynkach. :0 

15 ODPOW. 15

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57

@deest  wybudowana sieć, a sygnał na niej to dwie różne rzeczy niestety. Dopytaj w BOK jeśli podroczenie będzie możliwe w ciągu najbliższych 3 miesięcy to powinni wiedzieć. Sprawdzaj też w apce/na stronie, dostępność usług pod swoim adresem.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64167
  • 825

@deest na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od zaszeregowania budynku, zakresu projektu, kosztów wykonania, pozyskania zgód i współpracy spółdzielni.

Inwestycja to raczej miesiące, chyba, że na specjalnych zasadach dorejonizują budynek. 

Naprawdę zakres możliwości i trudności jest tak ogromny, że nie ma odpowiedzi jednoznacznej 

Inwestycje to dziwny i czasem irracjonalny twór....

• 424
  • 1538
  • 4

@Glutnapisał(-a)

@deest  wybudowana sieć, a sygnał na niej to dwie różne rzeczy niestety. Dopytaj w BOK jeśli podroczenie będzie możliwe w ciągu najbliższych 3 miesięcy to powinni wiedzieć. Sprawdzaj też w apce/na stronie, dostępność usług pod swoim adresem.

Na tą chwilę nic nie mogę zrobić, bo konsultant mi odpowie nie, ponieważ gdy zgłaszałem praktyki monopolistyczne przez lokalnego operatora do centrali Orange to po otrzymaniu odpowiedzi zwrotnej z zajęciem się sprawą, to zostałem poinformowany o braku możliwości przyłączenia światłowodu Orange (najprawdopodobniej przez zgłoszenie). Zobaczymy co będzie jutro ;0 

• 424
  • 1538
  • 4

@agat13napisał(-a)

@deest na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od zaszeregowania budynku, zakresu projektu, kosztów wykonania, pozyskania zgód i współpracy spółdzielni.

Inwestycja to raczej miesiące, chyba, że na specjalnych zasadach dorejonizują budynek. 

Naprawdę zakres możliwości i trudności jest tak ogromny, że nie ma odpowiedzi jednoznacznej 

Inwestycje to dziwny i czasem irracjonalny twór....

W tym właśnie jest problem, przez to że przez co najmniej 6 miesięcy była planowana inwestycja, która już była oferowana na terenie budynku, a ja zgłaszałem 5 miesięcy temu dostęp do internetu stacjonarnego to żaden operator nie chciał przyłączyć się, bo czekali na "planowaną inwestycję". Teraz zależy mi bardzo na czasie, ale będzie cięzko ;(

• 15594
  • 64167
  • 825

@deest  etap na którym jest inwestycja znany jest tylko wykonawcy. Trudno takie infornacje uzyskać, bo po prostu nie ma gdzie. Nie znamy wykonawcy, a tylko wiemy no kto zlecił roboty. 

Kilka dni po odbiorach technicznych i zakończeniu inwestycji dopiero publikują adresy w zasięgu. 

Różne budynku mają różną specyfikę budowania przyłączy i sieci wewnętrznej. Temat rzeka 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57

@deest  ja dla przykładu od "zakończenia inwestycji" na sieci innego operatora do podłączenia internetu od Orange czekałem 4 lata.

• 424
  • 1538
  • 4

@Glutnapisał(-a)

@deest  ja dla przykładu od "zakończenia inwestycji" na sieci innego operatora do podłączenia internetu od Orange czekałem 4 lata.

Na stronie rządowej tak miałeś? Bo ja miałem w tym problem, że operator ustawił hurtowy zasięg internetu światłowodowego a nie oferuje usług hurtowych

• 15594
  • 64167
  • 825

@deest  zawsze możesz zapytać listownie wysyłając pismo do SI na adres do korespondencji 

Orange Polska SA 

Jagiellońska 34 

96-100 Skierniewice 

Z dopiskiem Inwestycje 

• 424
  • 1538
  • 4

@agat13napisał(-a)

@deest  etap na którym jest inwestycja znany jest tylko wykonawcy. Trudno takie infornacje uzyskać, bo po prostu nie ma gdzie. Nie znamy wykonawcy, a tylko wiemy no kto zlecił roboty. 

Kilka dni po odbiorach technicznych i zakończeniu inwestycji dopiero publikują adresy w zasięgu. 

Różne budynku mają różną specyfikę budowania przyłączy i sieci wewnętrznej. Temat rzeka 

Nie rozumiem cię tak bardzo dokładnie, ale na stronie rządowej nie widać wykonawcy instalacji światłowodowej z środków prywatnych. Ogółem miałem podejrzenia o to, że lokalny operator dodał planowaną inwestycję (i one dzisiaj się potwierdziły). Ponieważ po 3 dniach od zgłoszenia dostępu do internetu szerokopasmowego dostaje odpowiedź od lokalnego operatora o świadczeniu usług w tym budynku, mijają miesiące a operatora nie ma na liście nadal. Zgłaszam to do MC oraz lokalnego operatora, ale mnie mają gdzieś, dopiero gdy spotkałem jednego technika wczoraj, to zmienił się status.