Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dorejonizowanie adresu - jak przyśpieszyć?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 11
  • 0

Witam,

W moim rejonie w ramach "PPOC Jeleniogórski" przed rozpoczęciem prac sprawdzałem adres i mój dom nie był w nim uwzględniony. Napisałem więc w tej sprawie pismo.

1.05.2020 na orangeswiatlowod@orange.com

10.05.2020 na dolnoslaskaunia@orange.com 

Otrzymałem informacje zwrotną że dopisać się nie da, ponieważ program już jest zatwierdzony ale żebym się nie martwił gdyż po zakończeniu prac będzie możliwa dorejonizacja.

Prace budowlane zakończyły się w 2022r i zaraz po nich zgłaszałem chęć internetu do orange ale jak wiemy adres był pominięty. Zgodnie z tym co orange zasugerowało wysłałem maila.

12.11.2022 na bialaplama@cppc.gov.pl 

Oczywiście nic się dalej nie ruszyło więc zgłosiłem po raz kolejny już po któryś z telefonów na internet.gov.pl i miało to miejsce 19.08.2023.

Jak można się spodziewać, dalej to nic nie dało.

W 2024r postanowiłem dać im trochę czasu i po raz kolejny zgłosiłem do orange ale tym razem konsultant przekierował mnie do działu inwestycje. Kontakt miał miejsce w dn. 6.09.2024. Tam otrzymałem nr wniosku o dorejonizowanie (FFTH) i do dziś nie jest rozpatrzony.

Dodam że sąsiedzi z lewej i prawej mają dostęp do światłowodu tylko mój adres został pominięty.

5 lat niedługo będzie odkąd staram się mieć normalny internet.

Pomóżcie.

10 ODPOW. 10

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20070
  • 58038
  • 787

@Rdsik czy na pewno Orange jest wykonawcą inwestycji w ramach programu POPC? Sprawdź, czy nie jest to inny operator, bo o dorejonizowanie należy wystąpić do właściciela sieci światłowodowej, a Orange może tylko dzierżawić.

• 5
  • 11
  • 0

Sprawdzałem to przed planowaną inwestycją.

To właśnie Orange była stroną która wykonywała inwestycję. Dodatkowo były informacje dla mieszkańców że już niedługo orange światłowód będzie w twoim domu (takie ulotki).

• 20070
  • 58038
  • 787

@Rdsik zostaje jeszcze napisanie listu tradycyjnego i wysłanie na adres w Skierniewicach:

Orange Polska S.A.
ul. Jagiellońska 34,

96-100 Skierniewice

Gro spraw udaje się skutecznie załatwić i przyspieszyć.

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 815
  • 3407
  • 18

Jest jeszcze taki formularz:

https://www.orange.pl/zobacz/swiatlowod-zgloszenie

+ Oczywiście na internet.gov...

• 14502
  • 59599
  • 728

@Rdsik  infrastruktura jest napowietrzna na słupach, czy doziemna? W tym drugim przypadku marne szanse na dorejonizowanie. 

• 5
  • 11
  • 0

Infrastruktura ziemna.

• 14502
  • 59599
  • 728

@Rdsik  w tym przypadku ciężej jest cokolwiek załatwić, bo koszty wykonania przyłącza są większe. 

Dodatkowo konieczny jest projekt, dokumentacja i zezwolenia na kopanie.

To podnosi koszty wykonania instalacji...

Pisać trzeba, ale szanse niewielkie 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2776
  • 10260
  • 54

@Rdsik Dziwne że Cię pominęli w projekcie. Dom masz przy głównej ulicy obok sąsiadów którzy mają sieć czy gdzieś w głębi? Kiedy dom powstał? Do 5 lat wstecz czy starszy?

• 5
  • 11
  • 0

@mardernapisał(-a)

@Rdsik Dziwne że Cię pominęli w projekcie. Dom masz przy głównej ulicy obok sąsiadów którzy mają sieć czy gdzieś w głębi? Kiedy dom powstał? Do 5 lat wstecz czy starszy?

Obydwoje sąsiedzi zarówno z lewej jak i prawej mają możliwość podłączenia internetu. W 2020r dom był jeszcze nieskończony.