Doprowadzenie światłowodu na wsi

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 5
  • 18
  • 0

Witam, właściciel infrastruktury ZICOM doprowadził do granic działek na wsi swiatłowód, klika miesięcy temu dostałem ofertę z Orange, na zmianę internetu zdecydowałem się miesiąc temu, umowa podpisana teraz tylko czekać na technika ale mam pewne wątpliwości czy podłączą mi to i chciałbym poniekąd rozwiać wątpliwości. W salonie dostałem informację iż internet pójdzie ziemią, od miedzy do domu jest ok 50m, czy technicy mają możliwość przyłączyć się do słupa na mojej działce i dalej puścić kabel górą (od granicy działki od słupa jest 30m) i czy technicy mają jakieś koparki łańcuchowe lub robią przewierty pod ziemią czy tylko przyjadą ze "szpadlem"? Technik który przyjedzie będzie podwykonawcą Zicom czy też będzie to technik Orange? 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10065
  • 42422
  • 349

Zakopany zapas kabla musi wystarczyć do samego domu, IMHO. Kabel doziemny jest inny niż kabel napowietrzny. Moim zdaniem niepotrzebnie próbujesz sobie skomplikować życie, ale i tak się to nie uda.

PS. U mnie zakopali ze 30m kabla, mimo że do domu wystarczyłoby osiem. Z tego co zostało zrobiłem sobie sieć światłowodową w domu. Kable światłowodowe powinny być ciągłe, bez żadnych łączeń po drodze - jeśli to tylko możliwe. Wykop też nie jest bardzo głęboki.

PPS. Ze słupem energetycznym (nawet mimo iż stoi na Twojej działce) jest jeszcze taki problem że on nie jest Twój ani Orange ani właściciela światłowodu tylko dystrybutora prądu. Żeby go wykorzystać legalnie, trzeba by mieć zgodę. Która tania nie jest.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 ODPOW. 7

• 10065
  • 42422
  • 349

@krystian16napisał(-a)

Witam, właściciel infrastruktury ZICOM doprowadził do granic działek na wsi swiatłowód, klika miesięcy temu dostałem ofertę z Orange, na zmianę internetu zdecydowałem się miesiąc temu, umowa podpisana teraz tylko czekać na technika ale mam pewne wątpliwości czy podłączą mi to i chciałbym poniekąd rozwiać wątpliwości. W salonie dostałem informację iż internet pójdzie ziemią, od miedzy do domu jest ok 50m, czy technicy mają możliwość przyłączyć się do słupa na mojej działce i dalej puścić kabel górą (od granicy działki od słupa jest 30m) i czy technicy mają jakieś koparki łańcuchowe lub robią przewierty pod ziemią czy tylko przyjadą ze "szpadlem"? Technik który przyjedzie będzie podwykonawcą Zicom czy też będzie to technik Orange? 

Musisz czekać. Nie znając realiów na miejscu nic pewnego powiedzieć się nie da.

Jednakowoż: 

1). Jeśli projekt przewiduje przyłącze doziemne, to "przy granicy działki" powinien być skitrany odpowiednio długi zapas odpowiedniego kabla specyficznie dla Ciebie i przyłącze powinno być wykonane zgodnie z projektem na jego bazie. W sumie to jest faktycznie kwestia wykopu. Te 50m to może nie jest mało, ale też nie jest to odległość zaporowa. Inaczej niż na własnej skórze się nie przekonasz czy to problem czy nie.

2). Przez zmianę internetu rozumiesz doprowadzenie światłowodu, tzn. wcześniej w domu światłowodu nie miałeś?

3). Co podwykonawca który dostanie zlecenie na wykonanie przyłącza będzie miał do dyspozycji to nie wiem, ale łopatę raczej będzie miał. Czy będzie miał koparkę, to wątpię, ale kto wie.

4). O co chodzi z tym słupem? Kabel nie jest doprowadzony do granicy Twojej działki? Trzeba się przez jakiś "obcy" teren przebijać? To może potencjalnie zablokować realizację zlecenia całkowicie. Czy też chodzi o to że z tych 50m trzydzieści chciałbyś mieć pod ziemią a dwadzieścia w powietrzu? To raczej tak nie działa i nie wiem po co chciałbyś tak komplikować, ale tylko instalator może wiążąco odpowiedzieć na to pytanie na miejscu.

• 5
  • 18
  • 0

Światłowodu wcześniej nie miałem jedynie radiówka, stąd moje pytania dotyczące przyłącza bo infrastruktury na mojej działce nie ma trzeba ją zrobić.Światłowód jest poprowadzony do granicy działki i leży w ziemi, pytanie dotyczące czy można go poprowadzić do słupa energetycznego na mojej posesji jest adekwatne gdyż słup stoi praktycznie połowie trasy jaką miałby wykopać technik więc na logike łatwiej zrobić przekop do samego słupa na mojej działce od granicy a stamtąd górą do domu, bo gdyby technik chciał przekopać cały dystans to wydłużyłoby dystans. Dołączam zdj dla zobrazowania sytuacji oraz zaznaczyłem strzałką gdzie jest zostawiony światłowód 

• 10065
  • 42422
  • 349

Zakopany zapas kabla musi wystarczyć do samego domu, IMHO. Kabel doziemny jest inny niż kabel napowietrzny. Moim zdaniem niepotrzebnie próbujesz sobie skomplikować życie, ale i tak się to nie uda.

PS. U mnie zakopali ze 30m kabla, mimo że do domu wystarczyłoby osiem. Z tego co zostało zrobiłem sobie sieć światłowodową w domu. Kable światłowodowe powinny być ciągłe, bez żadnych łączeń po drodze - jeśli to tylko możliwe. Wykop też nie jest bardzo głęboki.

PPS. Ze słupem energetycznym (nawet mimo iż stoi na Twojej działce) jest jeszcze taki problem że on nie jest Twój ani Orange ani właściciela światłowodu tylko dystrybutora prądu. Żeby go wykorzystać legalnie, trzeba by mieć zgodę. Która tania nie jest.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16321
  • 68329
  • 881

@krystian16 Zicom  to operator hurtowy. Dostarcza usługi detalistów po swojej sieci. Z doświadczenia wiem, że raczej trzymają się planów wykonania przyłączy i alternatywa powietrzna, czyli przyłącze mieszane jeszcze po słupie energetycznym, nie wchodzi w grę. No, chyba, że się dogadasz, ale raczej będzie niemożliwe.

Co do kopania...mają ciężki sprzęt, tylko czy zdecydują się go użyć ? To już się okaże przy instalacji. 

Są pewne granice opłacalności wykonania przyłącza, a więc i na koszty będą patrzyć...co może zaowocować kombinacją alpejską z cyklu "dopłać pan"

To jednak czarny scenariusz, ale możliwy. Niektórzy operatorzy mają klasy przyłączy właśnie według kryteriów kosztu wykonania instalacji...oby nie Zicom.

Według schematu powinni przyjść, wykopać odpowiednio  głęboki rów i wprowadzić kabel  do domu. Zakończyć gniazdkiem i podłączyć ONT. I to tam gdzie TY wskażesz 

Pytania?

• 5
  • 18
  • 0

Jeśli droga przez słup odpada to trace wiare w powodzenie gdyż jak zmierzyłem od miedzy do domu wyjdzie 60m + ok. 5m po elewacji (nawet nie wiem czy mogą wypuścic ten kabel z ziemi po elewacji i podwiesić go żeby wciągnać go przez okno).

Moje pytanie: czy monterzy mogą wypuścić kabel z ziemi przy narożniku domu (tam gdzie nie ma kostki), wyciągnąć go pionowo na górę i podwiesić wzdłuż rynny pod dachem, żeby ominąć kostkę leżącą pod oknem? Chciałbym, żeby przeciągnęli go kawałek w bok pod dachem i dopiero stamtąd opuścili w dół bezpośrednio do okna – dokładnie tak, jak mam obecnie puszczony kabel od internetu radiowego.

A drugie to czy może zaoferować pomoc przy tych pracach (kopanie) żeby byli bardziej skłonni do instalacji niż wbić do system brak możliwości technicznych

• 10065
  • 42422
  • 349

Teoretycznie powinni zrobić tak jak im polecisz zrobić. Kabel doziemny najlepiej do domu wprowadzić pod ziemią. Zamontować gniazdko optyczne jak najbliżej centrum domu. Tam podpiąć ONT i ruter. Od rutera rozprowadzić sieć eternetem do wszystkich (?) pomieszczeń. Jeśli potrzebne WiFi rozmieścić AP tak, żeby pokrycie domu było dobre. Tym się powinieneś martwić a nie tym czy instalator potrafi wykopać rowek przez pole. Potrafi.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16321
  • 68329
  • 881

@krystian16  uważam, że przebieg trasy możesz negocjować. Zadzwonią wcześniej, aby umówić termin instalacji przyłącza i wtedy się z nimi próbuj porozumieć. Wypytaj głównie o przekop i puszczenie po elewacji, co nie jest jakimś wymysłem. 

Wszystko zależy od tego, czy ten doziemny kabel będą chcieli tak ciągnąć daleko, bo jest grubszy i sztywny. Może założą puszkę pośrednią i dalej pociągną kablem podwieszkowym MADC,  który jest cieńszy i elastyczniejszy? Ustawisz to w dniu wizyty. Najpierw przegadaj trasę, później pozwól instalować.