- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dlaczego podłączenie światłowodu do drugiego budynku z tym samym adresem to takie wyzwanie?
@MarcinKetrzyn przypilnuj żeby dopisali to w projekcie powykonawczym, bo samo wkopanie na nic jak nie ujęte w bazie adresów, czyli efektem projektu, którego efektem jest to zgloszone
Dodam nawet, że takie wkopane dodatkowo i niezaewidencjonowane nie będą widoczne na stronie zasięgu i technik nie będzie musiał ich wykorzystać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód - kilka światłowodów
@j131 napisał(-a)
Rozumiem Twoją frustrację, i faktycznie komunikacja na styku obu firm i klienta kuleje tu poważnie. Ale realia są takie, że tego drugiego łącza po prostu nie ma i nikt ci go nie zrobi. To nie jest tak, że przyłącza są robione ot tak, bo ktoś chce, tylko już na etapie budowania sieci każde jest niemal gotowe - rozwinięcie kabla do klienta to tylko "wisienka na torcie". Sprzedawca popełnił błąd obiecując ci gruszki na wierzbie (choć miał może prawo mieć nadzieję, że jakimś cudem jest tam ta druga nitka gdzieś do wykorzystania), ale instalator zweryfikował na miejscu i stwierdził BMT, w zasadzie koniec tematu. Czemu Cię nie poinformowali w cywilizowany sposób (oczywiście powinni), to inna sprawa.
Zamiast się z koniem kopać rozprowadź sieć lokalną na oba budynki, ewentualnie podnieś prędkość jeśli się da i zapomnij o sprawie.
Zależy mi na dostąpię do rutera i niezależnym łączu, gdyż mieszkam w budynku do którego chciałam podłączyć światłowód, a w drugim budynku tylko pracuję. Fizycznie jest wolne łącze (słup z skrzynką mam za oknem), dodam, że gdy zakładali skrzynki światłowodowe ( ok 3-4 lata temu) wspominałam im, że w tym budynku też w przyszłości będzie potrzeba podłączenia światłowodu, a ma ten sam adres i właściciela co budynek obok, mówili że problemu nie będzie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Arti_Kn_Pl napisał(-a)
1. Konsultant sprzedażowy za wszelką cenę chce sprzedać - usłyszysz od nich tylko i wyłącznie to co chcesz usłyszeć. Trzeba brać na nich duuużą poprawkę.
2. Tak, powinna być jakaś informacja zwrotna o BMT. Ale to bolączka wszystkich dużych operatorów. Tak jest i się z tym nie walczy.
3. Nie ma czegoś jak rozszerzenie zasięgu na inny budynek. Orange opiera się na adresach które dostali od Nexery. Pytanie czy faktycznie do tego drugiego budynku jest pozostawiony zapas czy nie. Jeśli jest, oznaczenie adresu powinno wyglądać np. tak: Poznań ul. Miła 5 i tu dalej 1-2. W Orange jest dorejonizowanie, ale działa tylko na łączach Orange i chyba SI. Moim zdaniem nic z tego nie wyjdzie.
4. Nie prościej przeciągnąć kabel od budynku 1 do budynku 2 - router i śmiga.
Jasne że najprościej i bez szarpania byłoby przeciągnąć kabel, tyle, że zależy mi na dostępie do rutera, czy zresetować czy cokolwiek tak, chciałabym być niezależna na łączu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli to ten sam adres to zgodnie z regulaminem można używać jednego łączą na całej posesji. Po co płacić za 2 łącza?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bo potrzebuję niezależnego dostępu do rutera?!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale to nie ma nic do rzeczy. Można mieć 100 routerów i do każdego mieć zdalny dostęp. Ten argument jest absurdalny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może nie do końca się w tym orientuję, ale jak mam odłączyć lub podłączyć zdalnie od /do sieci (prądu) ruter do którego jest podłączony światłowód?
Czarne pudełko światłowodowe i ruter jest w budynku A, a jestem w budynku B. Ok. przeciągnę kabel internetowy od rutera A-Orange do budynku B i podłączę go do drugiego jakiegoś rutera. A w jaki sposób mam mieć pełną kontrole i dostęp do głównego rutera i pudełka ze światłowodem, gdyby przypuśćmy trzeba wszystko zresetować?
I czasem bywa że na noc niektóre pomieszczenia w budynku A są odłączone na noc od prądu i przypuśćmy, że akurat tam gdzie jest zamontowany światłowód bo w budynku A w nocy nikt nie używa neta... lub wyjeżdża na dłuższy czas...
To proszę o poradę i pomoc rozwiązać ten absurd, jak i co zrobić aby w takich sytuacjach mieć całkowity dostęp i kontrolę
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tsa05napisał(-a)A w jaki sposób mam mieć pełną kontrole i dostęp do głównego rutera i pudełka ze światłowodem, gdyby przypuśćmy trzeba wszystko zresetować?
W przypadku podłączenia routera Orange w budynku A ze swoim routerem w budynku B będziesz mieć domyślnie dostęp do sieci A (w tym do routera) z sieci B oraz zablokowany dostęp do sieci A z B (z możliwością dostępu do routera B). Możesz odblokować dostęp zdalny (z Internetu) do routera Orange jak i tak skonfigurować router Orange aby router B był osiągalny z zewnątrz. Zachodzę tylko w głowę po co chcesz resetować routery skoro w praktyce nie ma takiej potrzeby?
PS Mając do dyspozycji ONT i dodatkowo ofertę firmową na Internet masz wiele możliwości konfiguracji osobnych sieci (może wystarczy jeden router i osobne LANy). Znajdź kogoś na miejscu kto Ci to ogarnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dlaczego podłączenie światłowodu do drugiego budynku z tym samym adresem to takie wyzwanie?
@tsa05Obawiam się, że szukasz rozwiązania na problemy, których nie ma.
Główny router ( np Funbox) od Orange umieść w głównym budynku. Od tego routera możesz dać kabelek LAN zewnętrzny do 2 budynku.
W 2 drugim budynku możesz dać inny router, lub switch i access point, lub sam Acces point... Pełna dowolność.
Hipotetycznie: Uznałas, że w 2 budynku będzie router. W takim przypadku jest minimum dwie drogi do zdalnego dostępu.
A. Po prostu kupić router, którym zarządzasz za pomocą aplikacji. Np TP Link ma taką opcję. W tym przypadku nic nie trzeba robić.
B. Na drugim routerze zmienić port http z 80 na np 81. Następnie na funbox przekierować port i już.
Funbox będzie na porcie 80, a 2 router na 81 itd.
Tylko, że tak jak wspomniał @Samotnick . To jest zbędne działanie. Zdalny dostęp robi się z zupełnie innych powodów. Nie wejdziesz na Funboxa, jeżeli nie będzie działal prawidłowo.
Także spokojnie 1 światłowód Ci wystarczy. Nie ma ani jednego sensownego powodu, aby robić dwa łącza.