Dlaczego podłączenie światłowodu do drugiego budynku z tym samym adresem to takie wyzwanie?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

Dlaczego podłączenie światłowodu do drugiego budynku z tym samym adresem to takie wyzwanie?

@agat13 mój szwagier ma jeden światłowód na dom, drugi na garaż, oba w Orange

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@MarcinKetrzynNawet nie chcesz wiedzieć, co mój szwagier ma w garażu XD.  Orange Światłowód przy tym to pikuś:D. 

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 32
  • 0

Fizycznie tj. wolne przyłącze w skrzynce jest, słup mam 5m od domu, może inne jakieś czary mary wchodzą w grę. Orange sobie odpuściłam z powodu chamskiego traktowania klienta i robienia ze mnie durnia. Pani, która prowadziła moją sprawę totalnie się wypięła, po ostatniej rozmowie 7 listopada, ani razu nie skontaktowała się ze mną mimo iż były zgłoszenia o kontakt opiekuna sprawy. Później okazało się, że technik anulował całkowicie moją umowę ( tak usłyszałam w słuchawce), po 2 dniach dzwonie się upewnić czy faktycznie umowa jest nieważna, okazuję się, że mam kolejny termin technika na 19 list. Technik nie przybył, dzwonie i znów słyszę iż moja umowa została anulowana. Pewnie jutro jak zadzwonię okaże się, że mam nowy termin technika. A najlepsze jest w tym wszystkim, to, że nikt nie raczy poinformować, że zamówienie nie może być zrealizowane, lub też są komplikacje ect. i nie byłoby tematu. Wystarczyłoby ludzkie podejście.... Technologia idzie do przodu, kultura zaś schodzi na psy.

Wystarczy czytać ze zrozumieniem 🙂

Na samym początku napisałam jasno i wyraźnie (przytoczę +-), dwa oddzielne budynki, jedna działka, jeden adres, ale żeby były dwa niezależne przyłącza do budynków A i B, gdzie w A jest już podłączony światłowód z Orange i w budynku B też chciałam z Orange światłowód NIEZALEŻNY.

Czyli oddzielne łączem, oddzielny spliter, oddzielny FUN BOX, oddzielna faktura-drugą osobę. No przepraszam, ale dla mnie- Niezależny znaczy iż budynek A i B nie są zależne od siebie łączem światłowodowym, a oddzielny znaczy, że w jednym jest jeden światłowód, w drugim drugi, a nie połączony ruterami itp. No prościej się nie dało. I było to ujęte od samego początku w wiadomościach. No jasnowidza do tego raczej nie trzeba. Gdybym chciała połączyć dwa budynki jednym światłowodem, to bym przecież napisała czy jest możliwość rozszerzenia światłowodu na dwa budynki, a i tyle sama wiem, jednak to nie jest NIEZALEŻNE przyłącze. 

I wolałabym sama decydować czy i do czego dostęp jest mi potrzebny 🙂

Z mojej strony temat jest zakończony, dałam sobie spokój z Orange, gdzie bardzo brzydko traktują klientów. Jednego dnia jak dzwonie dowiaduje się że mam anulowaną umowę, drugiego dnia chce się upewnić, że tak jest, okazuje się, że mam kolejny termin technika i tak w kółko. A nikt nie raczy poinformować z Orange o czymkolwiek. Jeśli technik anulował umowę, wystarczyłoby poinformować iż z przyczyn technicznych zamówienie nie może być zrealizowane i wszystko w temacie, ludzkie traktowanie.

Ale co to za różnica, właściciel czy nie, porostu niezależne drugie przyłącze, oddzielna faktura, oddzielny odbiorca.

_______

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2996
  • 11188
  • 65

@tsa05 przecież Ci już napisałem jak to trzeba zrobić. Dla Orange wyznacznikiem HH (tzw Household) jest adres a nie to czy dom jest wolno stojący czy przyklejony ścianami do drugiego. Bez oficjalnego administracyjnie ujetego adresu budynek w sensie HH nie istnieje i nie podłączą Cię. Co najwyżej mogą podciągnąć kabel na zasadzie sieci wewnętrznej ale to za opłatą i jak rozumiem Ciebie to nie interesuje. 

PS Nie ma czegoś takiego jak oddzielny splitter. Wręcz przeciwnie on będzie współdzielony bo taka jest zasada jego działania. 

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 32
  • 0

Przepraszam za pomyłkę, nie spliter,  chodziło mi o gniazdo abonenckie.

Mój błąd 🙂

• 2996
  • 11188
  • 65

@tsa05 Spoko. Mówię Ci jak to wygląda bo żaden konsultant na rozum Ci tego nie wytłumaczy bo dla nich się liczy tylko pozyskany klient. Ty mówisz chcę internet w drugim domu a on słyszy mam klienta dostanę większą premię. Dopiero później przychodzi monter i efekt jest jaki jest. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64163
  • 825

@tsa05  ja dalej śmiem twierdzić, że drugie przyłącze przy wolnych zasobach sieciowych to tylko bariera psychologiczna konsultantów i lekkie problemy inwentaryzacji. Nie ma nigdzie napisane, że na jednej posesji nie mogą być podłączone dwie usługi 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 114
  • 460
  • 4

Tak sobie myślę, że teoretycznie byłaby możliwa opcji aby zamontować splitter w budynku. W jednym pomieszczeniu jest XGSPON z opcją 8Gbps a w drugim zwykły GPON z opcją 2Gbps.

Te technologie działają na całkiem innych falach 🙂

• 2996
  • 11188
  • 65

@adrjannn w naszym rozważaniu to niczego nie zmienia. Wciąż trzeba pociągnąć osobne łącze do drugiego budynku.