Dlaczego podłączenie światłowodu do drugiego budynku z tym samym adresem to takie wyzwanie?

ROZWIĄZANE

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

Dlaczego podłączenie światłowodu do drugiego budynku z tym samym adresem to takie wyzwanie?

@tsa05 

wejdź na stronę

https://www.orange.pl/internet/internet-domowy

wpisz adres, ale w numerze mieszkania dodaj 1 - jeśli przyjmie zamów.

Technik będzie miał na zleceniu inny adres pod którym w bazie nie istnieje podłączony już światłowód.

Chyba że jest inny powód odmowy np. brak wolnych miejsc na spliterze.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 32
  • 0

Ale ja nie jestem właścicielem budynków, mieszkam tylko w drugim budynku

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Czy jest jakiś budynek, w którym jest cały czas prąd?

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@tsa05napisał(-a)

Ale ja nie jestem właścicielem budynków, mieszkam tylko w drugim budynku

Szkoda, że nie zostało to od razu wyjaśnione. W takim razie najrozsądniej byłoby mieć własne przyłącze.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 32
  • 0

Przeciez od początku pisałam o niezależnym dostępie i ze wlasciciel jest jeden, gdyby było inaczej napisałabym ze jestem właścicielem obu i wtedy rzecz jasna na co mi dwa oddzielne podlaczenia. Ni3 byłoby tematu, to chyba oczywiste

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@tsa05napisał(-a)

...
Fizycznie jest wolne łącze (słup z skrzynką mam za oknem), dodam, że gdy zakładali skrzynki światłowodowe ( ok 3-4 lata temu) wspominałam im, że w tym budynku też w przyszłości będzie potrzeba podłączenia światłowodu, a ma ten sam adres i właściciela co budynek obok, mówili że problemu nie będzie.

...

Niestety to nie jest takie proste. Skrzynka za oknem niczego nie gwarantuje. Tytuł do lokalu do którego chcesz żeby ci doprowadzono łącze też powinien być mocny - bo skoro osoba na którą ma być umowa nie jest właścicielem lokalu, to nie za bardzo może też inicjować inwestycje w tym lokalu (takie jak budowa przyłączy). Ale chyba nie to w tym wypadku jest problemem, tylko po prostu niezgodności baz danych z sytuacją w terenie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@tsa05napisał(-a)

...

to chyba oczywiste

Wybacz, ale oczywiste jest tylko to, co napiszesz. Wszystkiego innego musimy się domyślać.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@tsa05napisał(-a)

Przeciez od początku pisałam o niezależnym dostępie i ze wlasciciel jest jeden, gdyby było inaczej napisałabym ze jestem właścicielem obu i wtedy rzecz jasna na co mi dwa oddzielne podlaczenia. Ni3 byłoby tematu, to chyba oczywiste

OK, tylko powód drugiego przyłącza  był taki:

atlas_cudow_0-1763473204645.png

A nie, to że nie jesteś właścicielem.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@tsa05 na przyszłość pisz logicznie i rzeczowo bo koledzy ewidentnie chcieli Ci pomóc ale bez konkretnej wiedzy to nikt jasnowidzem nie jest. Reasumując: 

Są dwa oddzielne budynki których właścicielem jest osoba trzecia a nie Ty. Łącze doprowadzone jest tylko do jednego z nich. Ty chcesz mieć swoje oddzielne łącze do drugiego budynku. Monter anuluje za każdym razem zlecenie bo te dwa budynki prawdopodobnie mają ten sam adres lub co gorsze ten drugi nie ma wogóle adresu. Co trzeba zrobić? 1. Nadać oficjalny numer budynkowi B np ul. Złota 16B. Zgłosić na gminę. Kiedy adres pojawi się w bazach urzędu zgłosić się do operatora który budował sieć i prosić o dociągnięcie nowego łącza pod nowy adres. Trzeba to zrobić oczywiście za zgodą i wiedzą właściciel budynków. Lekko licząc jakiś rok czekania jak dobrze wszystko pójdzie.

2. Druga prostsza wersja: dogadać się z właścicielem i pociągnąć sieć lan we własnym zakresie od routera z budynku A do B. Oczywiście wtedy zapomnij o jakimś dostępie do routera bo jego właścicielem jest ktoś inny. Ogólnie taki dostęp nie jest Ci do niczego potrzebny. Sieć działa i tyle. Prąd wyłączają raz na ruski rok. Router sam z siebie też jest niezawodny.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@tsa05  to, że są dwa budynki nie jest problemem, to, że nie jesteś właścicielem, też...

Jedynym aspektem sprawy jest fakt czy operator chce/może dociągnąć drugie przyłącze do drugiego budynku. Nie ma zakazu posiadania dwóch przyłączy na jednej posesji.. kwestia decyzji operatora, która zależy od sfery finansowej i technicznej . I tyle