Dlaczego podłączenie światłowodu do drugiego budynku z tym samym adresem to takie wyzwanie?

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 32
  • 0

Dlaczego podłączenie światłowodu do drugiego budynku z tym samym adresem to takie wyzwanie?

Raczej nie zaszły zmiany do tej pory -mamy końcówkę 2025r.

Mamy dwa budynki obok siebie odległość 10m. jeden adres, na jednym jest światłowód od Orange na firmę, w drugim chciałam podłączyć światłowód na nową umowę i na osobę prywatną, dwa tygodnie temu podpisałam umowę bo oczywiście pani zapewniała mnie ze żadnego problemu nie będzie jeśli chodzi o jeden adres, ba dostałam termin 1 wizyty technika, nie zjawił się, nikt nie zadzwonił, wiec ja dzwonie, otóż technik anulował wizytę- wpisał ze jest błędny adres, gdyż pod tym adresem jest już podłączony. Między czasie też upewniam sie u konsultanta czy na pewno  jest możliwość podłączenia.. Dostała drugi termin wizyty technika.... ba dzwonie dzień przed wizyta czy aby na pewno technik sie zjawi....eureka, oczywiście że nie, gdyż znów anulował wizytę z tych samych przyczyn, miedzy czasie skontaktowałam sie z NEXERA, okazało sie ze Operator musi wysłać do nich wniosek o rozszerzenie zasięgu na drugi budynek w jednym adresie-co konsultant wystosował- bo ja musiałam go uświadomić, że tak trzeba, wysłałam też dane współrzędne budynku gdzie ma być przyłączę. Czekam na odpowiedź Nexery, a miedzy czasie  dostałam trzeci termin wizyty technika na dziś, dzwonie do działu technicznego z pytaniem dlaczego jeszcze nie ma technika .... i wiecie co? TAK, technik anulował z ta samą notką, ba anulował nawet moją umowę z racji niemożności przyłącza, a Orange nie raczy mnie o tym fakcie poinformować, wiem tylko ze słuchawki konsultanta. Technik nie raczył mnie  też ani razu poinformować i zero z nim  kontaktu. 

To jest kpina z klienta.

Zapewniać to mogą o wszystkim, jednak dopóki nie śmiga ci światłowód nie ufaj na słowo

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@tsa05 przecież Ci już napisałem jak to trzeba zrobić. Dla Orange wyznacznikiem HH (tzw Household) jest adres a nie to czy dom jest wolno stojący czy przyklejony ścianami do drugiego. Bez oficjalnego administracyjnie ujetego adresu budynek w sensie HH nie istnieje i nie podłączą Cię. Co najwyżej mogą podciągnąć kabel na zasadzie sieci wewnętrznej ale to za opłatą i jak rozumiem Ciebie to nie interesuje. 

PS Nie ma czegoś takiego jak oddzielny splitter. Wręcz przeciwnie on będzie współdzielony bo taka jest zasada jego działania. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

38 ODPOW. 38

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

Światłowód - kilka światłowodów

@tsa05  dla mnie tu nie ma nic dziwnego..właścicielem sieci jest Nexera i to jej technicy dawali negatywny skutek instalacji. To Nexera na problem z komunikacją 

Pytanie: czy ta aktywna usluga jest od Orange? 

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 32
  • 0

Tak jak wyżej pisałam w jednym z budynków jest światłowód Orange. Moim zdaniem jeśli trzy razy pytam się konsultantki czy nie będzie problemu na jeden adres-dwa budynki..... i słyszę zapewnienie, to raczej brak wiedzy i wprowadzanie w błąd klienta i to Orange powinno się bezpośrednio z Nexera kontaktować w sprawie podłączenia/rozszerzenia, a nie ja muszę uświadamiać pracowników Orange co trzeba zrobić

Dodam jeszcze, że za przyłącza z Nexery, Orange pobiera co miesiąc opłatę od klienta, więc w ich biznesie jest wyjaśnienie i rozwiązanie problemu. Z Nexerą nie podpisywałam umowy, to Orange zapewnił o dostawie usługi.

Jeżeli idziesz do mięsnego kupić schab, to nie sprzedawca tylko rzeźnik ma cię informować, że prosiątko jest chore i schabu nie będzie?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Zdecydowanie jesteśmy przeciwko zabijaniu zwierząt!

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

1. Konsultant sprzedażowy za wszelką cenę chce sprzedać - usłyszysz od nich tylko i wyłącznie to co chcesz usłyszeć. Trzeba brać na nich duuużą poprawkę.
2. Tak, powinna być jakaś informacja zwrotna o BMT. Ale to bolączka wszystkich dużych operatorów. Tak jest i się z tym nie walczy.
3. Nie ma czegoś jak rozszerzenie zasięgu na inny budynek. Orange opiera się na adresach które dostali od Nexery. Pytanie czy faktycznie do tego drugiego budynku jest pozostawiony zapas czy nie. Jeśli jest, oznaczenie adresu powinno wyglądać np. tak: Poznań ul. Miła 5 i tu dalej 1-2. W Orange jest dorejonizowanie, ale działa tylko na łączach Orange i chyba SI. Moim zdaniem nic z tego nie wyjdzie.
4. Nie prościej przeciągnąć kabel od budynku 1 do budynku 2 - router i śmiga.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

@Arti_Kn_Pl U mnie udało się załatwić dwa światłowody do budynku z pojedynczym adresem, ale to na etapie układania. Fizycznie adres jest 7, a w dokumentach Orange 7/1, 7/2. Musiałem VDSL przenosić  z 7 na 7/2, żeby móc migrować na światłowód. Kładł Światłowód Inwestycje 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

@MarcinKetrzynnapisał(-a)

@Arti_Kn_Pl U mnie udało się załatwić dwa światłowody do budynku z pojedynczym adresem, ale to na etapie układania. Fizycznie adres jest 7, a w dokumentach Orange 7/1, 7/2. Musiałem VDSL przenosić  z 7 na 7/2, żeby móc migrować na światłowód. Kładł Światłowód Inwestycje 

i tak to właśnie działa. W bazie adresowej tak to wygląda jeśli są dwie nitki do jednego adresu.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@tsa05napisał(-a)

...

technik anulował wizytę- wpisał ze jest błędny adres, gdyż pod tym adresem jest już podłączony. Między czasie też upewniam sie u konsultanta czy na pewno  jest możliwość podłączenia.. 

...

technik anulował z ta samą notką, ba anulował nawet moją umowę z racji niemożności przyłącza

...

Rozumiem Twoją frustrację, i faktycznie komunikacja na styku obu firm i klienta kuleje tu poważnie. Ale realia są takie, że tego drugiego łącza po prostu nie ma i nikt ci go nie zrobi. To nie jest tak, że przyłącza są robione ot tak, bo ktoś chce, tylko już na etapie budowania sieci każde jest niemal gotowe - rozwinięcie kabla do klienta to tylko "wisienka na torcie". Sprzedawca popełnił błąd obiecując ci gruszki na wierzbie (choć miał może prawo mieć nadzieję, że jakimś cudem jest tam ta druga nitka gdzieś do wykorzystania), ale instalator zweryfikował na miejscu i stwierdził BMT, w zasadzie koniec tematu. Czemu Cię nie poinformowali w cywilizowany sposób (oczywiście powinni), to inna sprawa.

Zamiast się z koniem kopać rozprowadź sieć lokalną na oba budynki, ewentualnie podnieś prędkość jeśli się da i zapomnij o sprawie.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@tsa05  handlowiec Orange może podpisać kilka umów na podstawie wpisu w systemie, że są warunki techniczne dla budynku, bo jeśli system przyjmie, to kto broni???

I tak ostatnie zdanie ma operator sieci, bo to on projektuje, buduje i konserwuje.

Powiem tylko, że raz mi się udało spowodować wykonanie drugiego przyłącza w domu jednorodzinnym w technologii doziemnej, ale tylko dlatego, że pierwsze miało 2 włókna światłowodowe i nie było konieczności ciągnięcia kabla od OPP.

Przy podwieszanych jest inaczej i dodam, że i operatora usługi, który robi to na swojej sieci jest łatwiej niż na obcej sieci 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

@Arti_Kn_Pl ogólnie zdziwiłem się, że tak łatwo poszło. Nagle w poniedziałek zaczęli robotę. Podszedłem z wujkiem do kierownika, przedstawiłem sytuację, że to są dwie oddzielne działki (dom na pół podzielony), a on ok, wkopią dwa światłowody 😁