Dlaczego Orange stawia BTS'y w niektórych miejscach tylko z jednym pasmem w LTE?

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Dlaczego Orange stawia BTS'y w niektórych miejscach tylko z jednym pasmem w LTE?

Hej, ostatnio przeczytałem posta jednego z użytkowników NO - Harmonogram wyłączenia 3G w Orange - brak LTE900 w Tucznie . Koleżanka napisała, że w jej miejscowości jest stacja Orange ID: 3436 (N!) - Tuczno (wieża Cellnex) i na tej stacji jest tylko LTE800, a sektory przez to są przeciążone.

To dlaczego więc Orange uruchomił sektor tylko z jedną częstotliwością w LTE i to nie jest nawet pojemnościowe pasmo - tylko zasięgowe?

Myślałem, że 2CA w LTE na każdej stacji jest już standardem w Orange... ale się jednak myliłem

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@ign24467  dlatego, że sieć pokrycia wszystkich nadajników jest szczelna i dołożenie jednego w środku powoduje przeróbkę zasięgu wszystkich dookoła. 

Poza tym jest coś takiego jak analiza zapotrzebowania w rejonie...

Pytać możemy w nieskończoność a i tak operator zrobi to, co uważa 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

15 ODPOW. 15

• 15594
  • 64172
  • 825

@ign24467  dlatego, że sieć pokrycia wszystkich nadajników jest szczelna i dołożenie jednego w środku powoduje przeróbkę zasięgu wszystkich dookoła. 

Poza tym jest coś takiego jak analiza zapotrzebowania w rejonie...

Pytać możemy w nieskończoność a i tak operator zrobi to, co uważa 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40639
  • 1403

W okolicy są dwa nadajniki Orange, ale nie na tej wieży.

Bts search

Piotrekk85_0-1751055337934.png

Mapy google (po lewej Cellnex, po prawej wieża T-Mobile)

Piotrekk85_1-1751055362181.png

Śledząc prasę lokalną za pomocą AI to widać, że były protesty. Podejrzewam, że ten bliżej centrum miejscowości działa na pół gwizdka a ten dalszy z większą pojemnością.

• 390
  • 1168
  • 1

@Piotrekk85 złą miejscowość dałeś - chodzi mi o Tuczno, gm. Pobiedziska w Wielkopolskim

ign24467_0-1751055894390.png

Wiem, też sobie pomyliłem tą miejscowość która jest w kompletnie innym miejscu 😉

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40639
  • 1403

To bliżej Poznania. Widać, że tylko Play poszedł w pojemnościowe zakresy a nie zasięgowe.

Wydaje mi się, że to czysta decyzja biznesowa. Teren rdzenny Netii, teraz Inei/Fiberhostu, więc kto chce - ma internet stacjonarny.

W okolicy nie ma przemysłu, dużej drogi, itp itd. Dookoła lasy.

I super drzewka pod nadajnikiem 🙂

Piotrekk85_0-1751056763006.png

Polecam poczytać o pierwszej strefie Fresnela na noc https://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_Fresnela

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Brzytwa Ockhama podpowiada, że w momencie uruchamiania bts taka konfiguracja była wystarczająca i nie przewidziano znaczącego wzrostu ruchu sieciowego.

• 390
  • 1168
  • 1

@ŁysaKaszankaINC  Raczej to powinni przewidzieć - bo mówili że od pandemii w 2020 r. - ruch sieciowy (internet, rozmowy i SMS) podobno znacznie rósł i szedł w górę cały czas - to w trakcie lub po pandemii powinni uruchomić pasmo zwiększające pojemność sieci w LTE

@agat13 Z resztą co to dla nich za problem uruchomić LTE1800 - dla mnie wygląda, że nic by się nie stało dla pobliskich nadajników, chyba że ja czegoś nie wiem w temacie zasięgu danego BTS'a

@agat13napisał(-a)

@agat13 - no nie wiem czy coś się stanie jak uruchomią 2CA - bo mapa zasięgu wygląda tak:

W Tucznie i okolicach nie ma żadnej agregacji, a jak są w pobliżu to jakieś skrawki 2CA z dalszych przekaźników - oczywiście to tylko moje IMHO

ign24467_0-1751058444210.png

@agat13 skoro uruchomienie 2CA na tym nadajniku w Tucznie to może zakłócić prace pozostałych BTS'ów, to nie można najpierw nieco zmniejszyć zasięg tych nadajników w pobliżu i potem włączyć to 2CA w Tucznie, aby wszystko dobrze działało?

• 15594
  • 64172
  • 825

@ign24467  może można. Ja teoretyzuję. To raczej pytanie do techniki mobilnej...z naszego punktu widzenia to nielogiczne i realne, a nawet wskazane do wykonania, a operator i tak robi po swojemu.

Napisz pismo i zasugeruj zmiany. Samo forum nie pomoże 

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1549
  • 5

Tak jak wyżej wspomniano dali tylko lte800 z uwagi na takie potrzeby. Może po wyłączeniu 3G włącza też lte900.

• 390
  • 1168
  • 1

@artur912 Tylko, że 3G w rejonie Tuczna i okolicach już nie ma - myślałem, że od razu po wyłączeniu tej starszej sieci włączą LTE 900 MHz

ign24467_0-1751113548042.png