Czy infrastruktura światłowodowa ze srodków UE na wsi będzie zdublowana?

ROZWIĄZANE

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Ponoć 80% danych mobilnych konsumowanych jest wewnątrz budunków gdzie przecież ruch ten możnaby przerzucić na sieć kablową:

As much as 80% of all mobile data usage originates from indoor environments like homes, offices and shops. However, mobile networks were initially designed with an ‘outside-in’ approach—relying on outdoor towers to deliver coverage, with the expectation that the signal would reach indoors without being specifically optimised to do so. 

Solving the Indoor Connectivity Problem | Ookla®

Kwestia indywidualna to czy różnice w cenach mobile i FTTH są duże czy nie.

Co do świadmości to ze swiatłowodem wydaje mi się że jest to taki efekt kuli śnieżnej, ludzie rozmawiają ze sobą odnośnie jakości światłowodu i to napędza popyt. 5G tak samo, jednak tutaj na wsiach trudno szukać pasma C (chyba że komuś wystarczy placebo znaczka 5G), w dodatku instalacja mobilnego łącza (w tym np. zewnętrzna antena) jest na naszej głowie, instalacja światłowodu nie zngażuje klienta.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@toleknapisał(-a)

Kwestia indywidualna to czy różnice w cenach mobile i FTTH są duże czy nie.

Moim zdaniem to nie usługi mobilne są za tanie tylko światłowód jest o połowę za drogi. Brakuje tanich, podstawowych ofert w okolicach 100 Mb/s za, powiedzmy, 25-30 zł miesięcznie (całkowity koszt utrzymania). Raz, że można upchnąć więcej klientów na tych samych zasobach, dwa, może części z nich da się sprzedać dodatkowe usługi jak IPTV czy VoIP. Tymczasem operatorzy próbują nas przekonać, że do streamingu czy grania potrzeba 8 Gb/s

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@Samotnick 

Zgadza się, ceny za światłowód są kosmiczne i to nie tylko abonament ale też często przyłączenie, dzierżawa routera...no i umowa 2-3 lata. Pokazywanie ceny po rabatach to ściema roku i za to powinni się zabrać odpowiednie urzędy.

Przy 5G bez problemu można korzystać na kartach bez umowy...koszt to tylko np. 10zł miesięcznie jak się bawić w przekładanie kart. Osobiście mam Orange za 35zł i 800GB.

Wiadomo nie od dziś że doradcy w punktach czy telefoniczne to XXX, wciskają jak piszesz 8Gb gdy do domu wystarczy 1Gb na całą rodzinę (inna sprawa gdy potrzebujesz szybszego wysyłania).

Kiedyś były oferty tańsze, wydaje mi się  że był większy wybór a teraz 2-3 opcje i koniec.

Dodatkowo ciągną światłowód nie tam gdzie jest zapotrzebowanie ale tam gdzie dostali dofinansowanie. Brakuje jakiejś sensownej strategii, bo teraz kładą i czasami nikt tego nie chcę i kabel jest bezużyteczny.

• 2928
  • 13882
  • 129

@Zeusek Dodatkowo popatrz ile jest starszych osób które nie wyobrażają sobie życia bez TV a nie potrzebują Internetu. W jaki sposób kupić TV na światłowodzie bez płacenia haraczu za Internet?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

@Samotnicknapisał(-a)

W jaki sposób kupić TV na światłowodzie bez płacenia haraczu za Internet?

To temat na AMA zbieżny z Twoim pytaniem: Rozwiązano: Telewizja bez pakietu ze światłowodem? - Nasz Orange - 448074

Jeszcze statystyki zapotrzebowania na sieć szerokopasmową w SIDUSIS:

tolek_0-1763639866793.png

tolek_1-1763639892685.png

tolek_2-1763639913908.png

internet.gov.pl - Statystyki

• 2928
  • 13882
  • 129

@tolek Dzięki, nie zapamiętałem Twojego pytania. Ciekawe jaki jest koszt przejścia i utrzymania dla kogoś kto siedzi na kablówce? Jeżeli nie ma argumentu finansowego to nie widzę szans na pozyskanie klientów starej technologii.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

Nie wiem czy jeszcze jest jakiś operator telewizji kablowej który oferuje samą TV. 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@marder 

Oferują np. nasz lokalny operator. 

W czasie modernizacji drogi chodzili i pytali kto chcę kablówkę od nich, w efekcie tego wywiadu kablówki nie mamy 🤣

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

Jakieś 7 lat temu też spotkałem się z lokalną telewizją kablową w małym miasteczku gdzie była dostępna tylko telewizja naziemna za chyba 25 zł. Nie wiem czy jeszcze to oferują.