Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czy Orange obsługuje paczkomaty inpost?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 377
  • 2320
  • 0

Właściwie to nie jestem pewien w jakim dziale umieścić te moje pytanie... a jest tak:

W mojej miejscowości (pod Olsztynem) od 3 miesięcy stoi nowy paczkomat (inpost). Stoi i denerwuje bo nie jest uruchomiony! A wszyscy mają nadzieję, że nie będą musieli jeździć do Olsztyna po odbiór zamówień tylko w końcu w kapciach podejdą do paczkomatu.

I właśnie się dowiedziałem, że przyczyną jest bardzo słaby zasięg sieci komórkowej, podobno Orange, nie pozwalający na poprawną obsługę paczkomatu. Ktoś coś wie na temat współpracy inpost-Orange? Bo nigdzie się takich informacji nie mogę doszukać...

Ps. a zasięg sieci GSM u nas jest beznadziejny, to fakt, każdej sieci, normalnie trójkąt bermudzki albo czarna dziura. Może inpost wymusi poprawę?!

24 ODPOW. 24

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 619
  • 2618
  • 5

Nie wiem czy orange jest dobrym adresatem twojego pytania, zapewne gdyby jakakolwiek inna sieć miała lepszy zasięg to moduł w paczkomacie by z niej korzystał. 🙂

Nie udało mi się znaleźć jakichkolwiek umów pomiędzy paczkomatami i konkretną siecią gsm, znalazłem że obsługą zajmuje się Orlen i któraś z firm kurierskich także raczej daleko od branży IT. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 155
  • 532
  • 4

Gdzie mieszkasz? Może dorzucisz swoją lokalizację do wątku z białymi plamami?

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1872
  • 8170
  • 69

Na tyle tysięcy Paczkomatów na pewno nie jest to pojedynczy przypadek i nie sądzę żeby to dostęp do sieci blokował uruchomienie Paczkomatu, bo skoro Paczkomat został wybudowany to sądzę że proces obejmuje weryfikację danego miejsca przed budową. Paczkomaty mają anteny zewnętrzne więc jeśli jest słaby zasięg w smartfonie to antena powinna sobie poradzić. Poza tym nie wydaje mi się żeby był potrzebny duży transfer danych do działania maszyny, może większy jest potrzebny jedynie przy aktualizacji oprogramowania i wgrywania nowych reklam, no i wideo które raczej jest trzymane lokalnie i w razie potrzeby jest odtwarzane. Tak sobie to wyobrażam.

Wiesz od kogoś komu się wydaje że chodzi o zasięg czy od kogoś kto pracuje przy uruchamianiu tych punktów? 

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 688
  • 2883
  • 15

Z tego co wiem, paczkomaty InPostu obsługuje T-Mobile.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14444
  • 59323
  • 723

@bluesmanniaki  wedle logiki operator paczkomatow powinien mieć założoną alternatywę dla braku sieci od jednego operatora. Wiemy dobrze, że pokrycie całego kraju jest niemożliwe...

Swoją drogą, można paczkomat przestawić😁

• 485
  • 1942
  • 8

@agat13Tak zapewne jest, że żaden operator nie ma monopolu na obsługę. Bo jest przecież sporo miejsc gdzie nie ma zasięgu jednego czy drugiego operatora. I raczej ZTCW Inpost nie uzależnia lokalizacji paczkomatów od zasięgu danego operatora.

• 377
  • 2320
  • 0

@toleknapisał(-a)

Na tyle tysięcy Paczkomatów na pewno nie jest to pojedynczy przypadek i nie sądzę żeby to dostęp do sieci blokował uruchomienie Paczkomatu, bo skoro Paczkomat został wybudowany to sądzę że proces obejmuje weryfikację danego miejsca przed budową. Paczkomaty mają anteny zewnętrzne więc jeśli jest słaby zasięg w smartfonie to antena powinna sobie poradzić. Poza tym nie wydaje mi się żeby był potrzebny duży transfer danych do działania maszyny, może większy jest potrzebny jedynie przy aktualizacji oprogramowania i wgrywania nowych reklam, no i wideo które raczej jest trzymane lokalnie i w razie potrzeby jest odtwarzane. Tak sobie to wyobrażam.

Wiesz od kogoś komu się wydaje że chodzi o zasięg czy od kogoś kto pracuje przy uruchamianiu tych punktów? 

Sołtys się dowiadywał i tak mu (podobno) powiedzieli w inposcie...

• 377
  • 2320
  • 0

@agat13napisał(-a)

@bluesmanniaki  wedle logiki operator paczkomatow powinien mieć założoną alternatywę dla braku sieci od jednego operatora. Wiemy dobrze, że pokrycie całego kraju jest niemożliwe...

Swoją drogą, można paczkomat przestawić😁

Przestawić - łatwo ci powiedzieć. Lokalizacja jest idealna, przy jedynym sklepie, na dostępnym placyku z małym parkingiem. Zresztą trudno powiedzieć gdzie tego stabilnego zasięgu szukać, bo wszyscy mają problem...

• 485
  • 1942
  • 8

W mojej okolicy działa kilka paczkomatów w miejscach gdzie zasięg Orange jest mniej niż żałosny.

Na tyle słaby, że nie ma np. możliwości otwarcia skrytki zdalnie z aplikacji.

Ale wiadomo - urządzenia wbudowane w paczkomat mogą być mocniejsze niż zwykły telefon.