- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód z POPC w miejscowości Łobez
Witam.
Jestem nowy szukałem i nie znalazłem informacji (a jeżeli pomyliłem działy to przepraszam).
W mojej miejscowości Łobez był realizowany projekt POPC Szczecinecko - Pyrzycki "A" Orange Światłowód z tego co pamiętam była tam również ujęta cała moja ulica rownież z moim adresem, chodzi o ulice Słowackiego i dalsze nr powyżej 50 o dziwo część osob ma podłączony i wg https://capap.gugik.gov.pl/mapa/cppc/CPPC-internet/ jakoś dziwnie to przebiega tzn po jednej stronie i 2 nr po drugiej. Jeśli chciałbym światłod z orange wyszukiwarka pokazuję, że mogę mieć max 10mb, więc to pewnie po starej neostradzie. Niestety Pani w salonie nie była w stanie udzielić mi informacji dlaczego nie zrealizowano inwestycji na całej ulicy pod wszystkimi adresami. Zgłaszałem również zapotrzebowanie na stronie internet.gov.pl jak i na stronie orange. Natomiast zero odzewu.
Więc pytania sa następujeće,
1. Czy w ramach POPC będzie jeszcze ta inwestycja realizowana? Jeśli tak to kiedy?
2. Jeśli pozostanie mi na własną kieszeń realizować podłaćzenie jakie mniej wiecęj moga to być koszta?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Matul1990 żeby odpowiedzieć na tw pytania, trzeba zrobić dokładną analizę sytuacji począwszy od projektów unijnych, przez inwestycje własne, s więc przypisanie adresu do konkretnych projektów... Aż do info od operatora czy rozeznanie w terenie i infrastrukturze
To temat rzeka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No właśnie głównie mnie zastanawia, czemu nie zostało to załatwione od razu przy realizacji POPC ponieważ część adresów na mojej ulicy jak i wszystkich innych na ulicach pobocznych zostało zrealizowane i wiem, że domy na innych ulicach zostały podłączone wszystkie (nieważne czy mieszkańcy korzystają czy nie) a na mojej tylko parę adresów. Też widziałem jest parę skrzynek z oznaczeniem światłowód orange na ulicy a mój jak i paru sasiadów domy nie zostały podłaczone. Ewentualnie czy można jakoś odnaleść dane jaka firma wygrała przetarg/przeprowadziła realizację tych podlączeń na mojej ulicy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Matul1990 tu dowiesz się wszystkiego https://internet.gov.pl/map/?center=2154743.367076522%3B6835763.784232147&zoom=6.400000000000001
A tak poza tym.. Infrastruktura jest napowietrzna? Jak daleko masz do słupa i czy podwieszana będzie przebiegała nad cudzą posesją? Jak daleko wisi skrzynka OPP?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowody są w ziemii, prawdopodobnie ciągnięte w rurach po starej instalacji neostrady (są jeszcze stare skrzynki na chodniku) bo nie rozkopywali nic przy realizacji projektu. Skrzynkę światłowodu zaznaczyłem na jednym zdjęciu, na drugim widok całej ulicy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Matul1990 to od razu pisze, że dorejonizowanie w trybie dziennym bez projektu czy inwestycji to bardzo rzadki spotykane przypadku.
Napowietrzne dorejonizowanie nie wymaga projektów, doziemnie wykonane przyłącza, tak.
Sprawa trudna i chyba ogólna inwestycja w grę wchodzi w całym terenie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli zakładając, że moj adres i innych nie został ujęty w projekcie mimo że był ogłoszony w POPC jak cała ulica to trzeba by teraz nowy robić? A wiesz może czy takie projekty są dostępne gdzieś? Chciałbym zobaczyć czy faktycznie pominęli 🙂 Albo jak znaleść firmę, którą wykonywała instalacje na terenie miasta? 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Matul1990 Z tym różnie bywa. Moze się okazać, że za kilka miesięcy ktoś cię podłączy, a może się okazać że za kilka lat. Może warto się rozejrzeć za lokalnym dostawcą?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
"Wynikiem tych prac jest :
• 11 584 gospodarstw domowych podłączonych do sieci światłowodowej
• 862 km wybudowanej sieci światłowodowych
• 226 miejscowości zostało objętych zasięgiem"
https://www.orange.pl/view/popc
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Lokalnych dostawców jak na lekarstwo, chyba żaden nawet nie buduje sieci ze światłowodu 😉
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »