Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód z POPC w miejscowości Łobez

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 23
  • 0

Witam.

Jestem nowy szukałem i nie znalazłem informacji (a jeżeli pomyliłem działy to przepraszam).

W mojej miejscowości Łobez był realizowany projekt POPC Szczecinecko - Pyrzycki "A" Orange Światłowód z tego co pamiętam była tam również ujęta cała moja ulica rownież z moim adresem, chodzi o ulice Słowackiego i dalsze nr powyżej 50 o dziwo część osob ma podłączony i wg https://capap.gugik.gov.pl/mapa/cppc/CPPC-internet/ jakoś dziwnie to przebiega tzn po jednej stronie i 2 nr po drugiej. Jeśli chciałbym światłod z orange wyszukiwarka pokazuję, że mogę mieć max 10mb, więc to pewnie po starej neostradzie. Niestety Pani w salonie nie była w stanie udzielić mi informacji dlaczego nie zrealizowano inwestycji na całej ulicy pod wszystkimi adresami. Zgłaszałem również zapotrzebowanie na stronie internet.gov.pl jak i na stronie orange. Natomiast zero odzewu.

Więc pytania sa następujeće,

1. Czy w ramach POPC będzie jeszcze ta inwestycja realizowana? Jeśli tak to kiedy?

2. Jeśli pozostanie mi na własną kieszeń realizować podłaćzenie jakie mniej wiecęj moga to być koszta?

11 ODPOW. 11

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14470
  • 59453
  • 722

@Matul1990  żeby odpowiedzieć na tw pytania, trzeba zrobić dokładną analizę sytuacji począwszy od projektów unijnych, przez inwestycje własne, s więc przypisanie adresu do konkretnych projektów... Aż do info od operatora czy rozeznanie w terenie i infrastrukturze

To temat rzeka. 

• 6
  • 23
  • 0

No właśnie głównie mnie zastanawia, czemu nie zostało to załatwione od razu przy realizacji POPC ponieważ część adresów na mojej ulicy jak i wszystkich innych na ulicach pobocznych zostało zrealizowane i wiem, że domy na innych ulicach zostały podłączone wszystkie (nieważne czy mieszkańcy korzystają czy nie) a na mojej tylko parę adresów. Też widziałem jest parę skrzynek z oznaczeniem światłowód orange na ulicy a mój jak i paru sasiadów domy nie zostały podłaczone. Ewentualnie czy można jakoś odnaleść dane jaka firma wygrała przetarg/przeprowadziła  realizację tych podlączeń na mojej ulicy?

• 14470
  • 59453
  • 722

@Matul1990  tu dowiesz się wszystkiego https://internet.gov.pl/map/?center=2154743.367076522%3B6835763.784232147&zoom=6.400000000000001

A tak poza tym.. Infrastruktura jest napowietrzna? Jak daleko masz do słupa i czy podwieszana będzie przebiegała nad cudzą posesją? Jak daleko wisi skrzynka OPP? 

• 6
  • 23
  • 0

Światłowody są w ziemii, prawdopodobnie ciągnięte w rurach po starej instalacji neostrady (są jeszcze stare skrzynki na chodniku) bo nie rozkopywali nic przy realizacji projektu. Skrzynkę światłowodu zaznaczyłem na jednym zdjęciu, na drugim widok całej ulicy. 

A518FA1A-60E8-4096-9ED3-46DAFE2E3395.jpegIMG_8991.jpeg

• 14470
  • 59453
  • 722

@Matul1990  to od razu pisze, że dorejonizowanie w trybie dziennym bez projektu czy inwestycji to bardzo rzadki spotykane przypadku. 

Napowietrzne dorejonizowanie nie wymaga projektów, doziemnie wykonane przyłącza, tak.

Sprawa trudna i chyba ogólna inwestycja w grę wchodzi w całym terenie 

• 6
  • 23
  • 0

Czyli zakładając, że moj adres i innych nie został ujęty w projekcie mimo że był ogłoszony w POPC jak cała ulica to trzeba by teraz nowy robić? A wiesz może czy takie projekty są dostępne gdzieś? Chciałbym zobaczyć czy faktycznie pominęli 🙂  Albo jak znaleść firmę, którą wykonywała instalacje na terenie miasta? 🙂

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 755
  • 3222
  • 18

@Matul1990   Z tym różnie bywa. Moze się okazać, że za kilka miesięcy ktoś cię podłączy, a może się okazać że za kilka lat. Może warto się rozejrzeć za lokalnym dostawcą?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 182
  • 651
  • 4

Projekt został zakończony w lutym 2023:
"Wynikiem tych prac jest :
• 11 584 gospodarstw domowych podłączonych do sieci światłowodowej
• 862 km wybudowanej sieci światłowodowych
• 226 miejscowości zostało objętych zasięgiem"
https://www.orange.pl/view/popc

• 6
  • 23
  • 0

Lokalnych dostawców jak na lekarstwo, chyba żaden nawet nie buduje sieci ze światłowodu 😉