Czy 5G ma sens?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 545
  • 2708
  • 8

Czy 5G ma sens?

Ja mam 5G 3500 i korzystam

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1973
  • 8478
  • 68

Czy 5G ma sens?

@IreneuszCD  wszystko zależy od tego czy "nowa technologia będzie się bardziej opłacać".

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3208
  • 17164
  • 84

Czy 5G ma sens?

@artur912napisał(-a)

Ja mam 5G 3500 i korzystam

Też mam i korzystam, ale szału nie ma, prędkość jak w LTE+ , iPhone więcej korzysta z 4G, bo tryb automatyczny uznaje to za optymalne, połączenia głosowe po volte, według mnie to lipa, bo ikona 5G na wyświetlaczu telefonu mnie nie kręci 😎

@Glut nowa technologia będzie się opłacać za kilka lat, chyba że wprowadzą opłatę za korzystanie z 5G, wtedy od razu będzie się opłacać 😎

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 545
  • 2708
  • 8

Czy 5G ma sens?

U mnie 5G jest w porywach 500 mb/s - 800 mb/s więc nieźle.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3208
  • 17164
  • 84

Czy 5G ma sens?

U mnie 150Mb/s w LTE+ i 5G to max, pomijam testy, bo cuda pokazują 😃

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1319
  • 5698
  • 47

Czy 5G ma sens?

U mnie ostatnio dosyć padało i z ciekawości zrobiłem speedtest, w okolicy 500Mb.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 48
  • 196
  • 1

Czy 5G ma sens?

Przepraszam, ale pytam zbiorczo.
Jak pozyskujecie takie info w jakich aplikacjach systemowych lub nie na Androidzie być może w iOs/iPadOS... jakie pasma są agregowane aktualnie i w jakiej technologii? U mnie router cudy p5 ssał w pewnej konkurencyjnej sieci dla orange jakieś 400 500 Mb/s, blisko rynku fordońskiego w Bydgoszczy, około 900 metrów w promieniu mierzone.

Powiem tak, odpowiadając na pytanie. Testy testami, ale... praktyka praktyką. Nawet to biedne 5g  reprezentowane przez ikonkę, bo nie standalone, czyli samodzielne, ale 5g nsa, współdzielące wiele z LTE robi robotę. Niby były routery typu Huawei b525, b592,odpowiednio cat 4, cat 6 agregujące 2 lub 3 pasma a prędkości i tak były takie sobie. 20 + Mb/s to taka norma. Na 5G, nawet tym nsa chociaż wysyłka, upload jest nadal tragiczny w miejscu, skąd pochodzę i gdzie światłowód jest dopiero od kilku miesięcy pobierałem około 100 Mb/s, a wysyłałem od 5 do 9 Mb/s. Kilka kilometrów od najbliższego nadajnika. Podpowiem wam, jaki to rejon. Trójkąt piła, Jastrowie, Złotów i to, co na północ od złotowa aż do pow. Człuchowskiego. Są tam miejsca, gdzie żaden z 4 operatorów infrastrukturalnych mobilnych do dziś zasięgu nie ma.  Zatem tak, 5g to znaczący wzrost jakości usług tam, gdzie już dotarło. Nie nie chodzi o setki megabitów pobierania na sekundę czy wysyłania, wystarczy, że jest 100 Mb/s choć w jedną stronę, downloadu i to już jest mocno odczuwalne. W rejonach rodzinnych, o których wspomniałem 5g i wcześniej LTE długo było głównym internetem do października 2025.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1973
  • 8478
  • 68

Czy 5G ma sens?

@pyrlandczyk  apka NetMonster