Czy 5G ma sens?

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3202
  • 17113
  • 84

Czy 5G ma sens?

Jakość połączeń zależna jest też od telefonu, flagowiec ma ją znacznie lepszą, i mnie iPhone 16 panuje na tym polu, Orange też przoduje, zestawianie połączeń z Plus czy Play, różne wychodzi i raz jest ok, raz słabo, siła sygnału też jest ważna, u mnie jest ok, dzwonię głównie do Orange i T-Mobile, wtedy jest ok, choć ja tam po 60, to pewnie żaden autorytet w tym temacie 🙃😃

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 29
  • 0

Czy 5G ma sens?

Ja widzę ogromną różnicę gdy mam 5G. Zdarza się, że mój internet stacjonarny szwankuje, wtedy po przełączeniu się na internet z telefonu (5G) mogę spokojnie pracować dalej pracę. Przy LTE wszelkie wysyłanie czy ściąganie rzeczy z internetu jest (dla mnie) zauważalnie wolniejsze.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 539
  • 2659
  • 8

Czy 5G ma sens?

To zależy czy masz ustawione WIFI 2,4 GHz czy 5 GHz.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 412
  • 1272
  • 3

Czy 5G ma sens?

@atlas_cudownapisał(-a)

Pasmo C jest agregowane tylko w chwili większego transferu. Po wyłączeniu 5G telefon zamiast np n78 może doagregować  sobię kolejne pasmo LTE, oczywiście w miarę możliwości. Poza tym, pisząc takie rzeczy po prostu sprawdźcie ile mA pobiera telefon w różnych warunkach, zamiast  przepisywać internet. 

Często tak sie dzieje – w celu oszczędzania baterii. 

Co ciekawe gdy telefon się łączy z 5G3500 to czasami ogranicza on agregację pasm w LTE.

U mnie gdy mam LTE to agreguje 2600+1800+900+2100 MHz, a jak załączy sobie 5G3500 to wtedy agreguje tylko LTE2100+2600 + 5G3500.

@atlas_cudownapisał(-a)

Poza tym, pisząc takie rzeczy po prostu sprawdźcie ile mA pobiera telefon w różnych warunkach, zamiast przepisywać internet. 

Gdzie info o tym ile zużywa baterii mogę znaleźć? ⬆️

• 3202
  • 17113
  • 84

Czy 5G ma sens?

Jest zakładka bateria i tam wszystko jest, tak na Android jak i IOS 😎

1000007343.png

IMG_0940.png

 iPhone ustawiony w trybie oszczędzania baterii, więc nic szybciej w trybie 5G, ale mi to pasuje, inna sprawa to obciążenie BTS, u nas jest dopiero pod wieczór ok 😎

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 412
  • 1272
  • 3

Czy 5G ma sens?

myślałem, że w internecie jest jakaś stronka gdzie jak się poda RSRP i RSRQ to obliczy ona ile telefon może zużyć baterii w takich warunkach - ale i tak dzięki, to wiem akurat że w ustawieniach takie coś można znaleźć 👍

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Czy 5G ma sens?

Taki tryb nazywałby się "Wróżka mode" . 

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 907
  • 3180
  • 27

Czy 5G ma sens?

• 3202
  • 17113
  • 84

Czy 5G ma sens?

@ign24467napisał(-a)

myślałem, że w internecie jest jakaś stronka gdzie jak się poda RSRP i RSRQ to obliczy ona ile telefon może zużyć baterii w takich warunkach - ale i tak dzięki, to wiem akurat że w ustawieniach takie coś można znaleźć 👍

Tak na poważnie, jakie ma znaczenie ile telefon zużywa procent baterii, bo jak chce się ją ostrzędzać to są stosowne tryby w ustawieniach, jak nie, to lecimy z zużyciem baterii na max, na pewno transmisja danych baterię obciąża, tak jak i wymagające aplikacje, AIDA64 coś tam pokazuje, nie wiem jak inne aplikacje, bo mnie to akurat nie kręci, mam 3 telefony, to zawsze rezerwa jest 😉

Tak na szybko 😉

Najlepsze aplikacje do monitorowania kondycji baterii smartfona

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3782
  • 17343
  • 95

Czy 5G ma sens?

@ŁysaKaszankaINC podziwiam determinację, żeby pobierać dodatkową aplikacje, która robi dokładnie to samo, co systemowa w androidzie:)

markup_1000008155.png