Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy 1GB na infrastrukturze innego operatora kiedykolwiek będzie możliwy

ROZWIĄZANE
_Artek_
Poziom 21, Odkrywca Przestworzy

@j131 Bo nie mam aż tak dużych potrzeb póki co, poza tym wiem że 2GB przez ONT nie przejdzie

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@j131  ja bym tam nie chciał dlatego, że sąsiedzi by pytali jak mierzę 2Gb/sek na laptopie z kartą Gbeth i sami by 8Gb/sek zamówili...

j131
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

@_Artek_ 

Ano racja.

Był tu kiedyś, i pewnie jest gdzieś głęboko zakopany temat - rzeka poruszający podobny problem. Tam chyba chodziło o możliwość nie brania modemu operatora i, oczywiście kwestię ONT. Nie pamiętam czy to dotyczyło "obcej" sieci czy nie, ale OP bujał się z problemem obcinania mu transferu do 600Mbps mimo początkowej umowy na 1Gbps. Trochę na własne życzenie, ale przeboje miał niezłe. Morał: lepiej nie próbować działać anty-systemowo, bo się można przejechać. Nie da się to trudno, może kiedyś będzie się dało. Regularnie w czasie wolnym bombardować konsultantów na czacie, a nuż trafi się na takiego który akurat będzie znał obejście. Nigdy nie wiadomo.

Highlighted
_Artek_

Zakup prędkości internetu niedostosowanej do posiadanych "urządzeń" końcowych to też dobry temat @agat13  Ciekawe czy orange prowadzi takie statystyki ilu klientów ma prędkość internetu której nigdy nie osiągnęło na żadnym urządzeniu  

agat13

@j131 tak po prawdzie, to słyszałem od techników, że inni operatorzy mogą blokować wyższe prędkości na swojej strukturze...nie wiem ile w tym prawdy, ale....

@_Artek_  Ma...oczywiście inne są ciekawsze, ale...

_Artek_

Prawda, mój podobno blokuje, przynajmniej taka jest wersja orange.  

agat13

@_Artek_  no widzisz ile się można dowiedzieć na forum. Tego nie byłem pewny...Skoro tak, to i operator 8Mb/może podawać, a jako odbiorca dostanę tyle na ile pozwoli właściciel sieci...póki się nie dogadają na kasę i zasady świadczenia usług. I to jest wniosek końcowy

_Artek_

Operatorzy operatorami umowy umowami a technika techniką, ciekawe czy gdybym wysłał techniczne zapytanie o 1GB podpisując aneks to systemy by mi puściły taką prędkość bez udziału człowieka może blokady są sztuczne (patrz awarie dystrybutorów na jednej ze stacji paliw)  

pikerpl
Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
Solution

Temat wałkowany wielokrotnie: nie da się będąc całkowicie fair świadczyć usługi gigabitowej na ONT z portem 1GbE od operatora obcego, bo nigdy klient tego gigabita nie zobaczy. Przy telewizji nawet rzadko zobaczy 900Mb/s, ale to m.in. dlatego T-Mobile ma pakiet 900Mb/s, a nie 1Gb/s. 

Sieć ŚI różni się od innych sieci hurtowych głównie tym, że są na niej certyfikowane funboxy i omija się ONT. Z tego co się orientuję, w Orange nigdy nie dostanie się 1Gb/s i ONT, niezależnie czy na sieci własnej, czy obcej - 1Gb/s tylko z Funboksem. Oczywiście, z wyjątkiem osób, które potrafią sobie "załatwić".  

agat13

@pikerpl  max prędkość przy usłudze 1Gb/sek z ONT to około 960Mb/ sek i wynika to z właściwości Ethernetu

Stąd usługa "do..."