- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czemu w Polsce jest sieć LTE, ale nie ma sieci 4G?
Ostatnio się zastanawiałem, czemu w niektórych krajach (np. Hiszpania, UK, Francja czy Szwecja) są sieci 4G, tymczasem u nas LTE. Wiem, że LTE to protokół/technologia w sieci 4G - ale czemu w takim razie była promowana jako 4G LTE? Czemu w Polsce nie ma sieci 4G jako faktyczne 4G, tylko jest LTE? Ikony się na polskich SIM'ach się kiedyś zmienią z LTE na 4G?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
4G na początku nie było w stanie spełnić wszystkich założeń IMT Advanced, więc nazwali to LTE. To tak historycznie. Teraz zdaje się, że ma to związek z CA. Obecnie się to zmienia, bo najpierw było kulowe 4G , czyli tzw LTE. następnie LTE Advanced. Współcześnie przyjęło się, LTE-A jest wyżej od 4G, ale to tylko marketing.
Swoją drogą, pamiętam, jak pewny amerykański operator wymusił na Samsungu, aby 3G nazwał 4G... A i pewny Polski operator wymyślił 4G Ultra:)...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudow tak w USA w sieci AT&T technologia HSPA+ - no ogólnie, po wyłączeniu 3G w miejsca bez LTE dali 4G - jest to na Reddit
@atlas_cudow tak Play wymyśla takie cuda - 4G ULTRA, wymyślił nawet 5G Ready - co się potem okazało, że to zwykłe LTE Advanced. Nawet na mapie zasięgu dali opcje wybrania "5G Ready" a pod mapą w opisie dali, że 5G Ready to miejsca gdzie jest dostępna sieć LTE z agregacją minimum 2 pasm - czego to się nie zrobi dla marketingu
Generalnie Plus to był chyba jedyny operator który nie używał w reklamach/kampaniach oznaczenia "4G LTE", dawali np. "szybkie LTE" lub "szybkie LTE Advanced". To głównie: Play, T-Mobile i Orange
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467napisał(-a)@atlas_cudow tak w USA w sieci AT&T technologia HSPA+ - no ogólnie, po wyłączeniu 3G w miejsca bez LTE dali 4G - jest to na Reddit
Kiedyś, na początku kariery zawodowej XD, zajmowałem się tworzeniem profili do testerów radiowych. Pamiętam, jak się zdziwiliśmy, kiedy telefony z US pokazują nam 4G, a nasze testery nie obsługiwały tej technologii. 🙂 To taka anegdota... 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467napisał(-a)Ostatnio się zastanawiałem, czemu w niektórych krajach (np. Hiszpania, UK, Francja czy Szwecja) są sieci 4G, tymczasem u nas LTE. Wiem, że LTE to protokół/technologia w sieci 4G - ale czemu w takim razie była promowana jako 4G LTE? Czemu w Polsce nie ma sieci 4G jako faktyczne 4G, tylko jest LTE? Ikony się na polskich SIM'ach się kiedyś zmienią z LTE na 4G?
Tylko w Lyca Mobile wyświetlało mi się że mam 4G zamiast LTE w Motoroli. W Pozostałych sieciach zawsze miałem napis LTE.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To co wyświetlane jest na nowoczesnych smartfonach - decyduje operator.
Często to widać w popularnych miejscach gdzie są pikokomórki np. w kopalni w Wieliczce.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 nie rozumiem, co wtedy gdy telefony się łączą z tamtejszymi piko komórkami to wtedy zmienia się z LTE na 4G czy co?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 powiem tak moja ciotka ze Szwecji przyleciała do Polski ma iP8 i ma kartę SIM szwedzką [Telenor] to połączyło ją z Plusem i pokazało "Plus 4G", potem wybrała ręcznie inną i to samo "T-Mobile 5Gbardziej 4G", "Play 4G" czy "Orange 4G". Ale gdybym kupił iPhone w Szwecji lub wybrał kraj Szwecja przy konfiguracji telefonu to i włożył np. SIM od Orange to by wtedy pokazało "Orange 4G"?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 czyli co np. Orange może sobie zadecydować, że w pewnym momencie z nocy na dzień zmienią ikonę wszystkim z LTE na 4G?
Z resztą z ikoną 4G jest duży bałagan (przynajmniej dla mnie) bo na tej stronie: https://support.apple.com/pl-pl/118203 oznaczyli 4G jako: GSM, UMTS i LTE - ktoś wyjaśni?
- « Poprzedni
- Następny »