Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dziwna sytuacja z siecią Orange (nadajnik). Łączy mnie z dalszym.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 79
  • 195
  • 0

Hej ogólnie, przytrafiła mi się taka sytuacja, że telefon połączył się z dalszym BTS'em, tymczasem bliżej mnie też są dwa od Orange. 1. Te dwie bliższe stacje to faktyczne stacje Orange (wg pozwoleń UKE), natomiast ten dalszy BTS Orange współdzieli BTS z T-Mobile w ramach NetWorks! (T-Mobile ma pozwolenie UKE) ktoś potrafi wyjaśnić? 

Linią czarną oznaczyłem z jakim mnie wtedy połączyło

Skąd wiem, że akurat do tego dalszego mnie połączyło? Gdyż z ciekawości wpisałem kod USSD - *3001#12345#* i wyszło z tego, że to właśnie on. ID pasma (2100 MHz) na telefonie pokazało: Cell Id - 32796954. Ten właśnie Cell ID jest w tym dalszym BTS'ie. Dodam, że ten z którym mnie połączyło to nadajnik T-Mobile (pozwolenie UKE), a Orange go współdzieli w ramach NetWorks! Dziwię się bo dotychczas mnie łączyło z tym nadajnikiem od lewej (ten który jest w kier. przedszkola 144)\

Czyżby ten BTS z którym mnie połączyło ma większą moc niż te w bliżej mnie?

Dodam, też, że z tym BTS'em po prawej (ten po stronie ROD Mistrzejowice II) nigdy mnie nie połączyło w tej lokalizacji, więc u niego przyjmuję, że ma mniejszy zasięg (jako stacja). Ale do tego BTS'a w kierunku przedszkola zawsze mnie łączyło, a tu nagle taka zmiana

Aby wam zobrazować to przesyłam poniższy obrazek:

Obraz 18.02.2025, godz. 16.27.jpeg

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

10 ODPOW. 10

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 1987
  • 8686
  • 72

A czy sektory z tego bliższego nadajnika nie są czasem skierowane w inne strony niż punkt w którym jesteś? Znaczenie ma też ukształtowanie terenu, urbanizacja i moc nadawania, obciążenie danej stacji bazowej. Zobacz pasma w Netmonster na jakich się łączysz. Więc jest to możliwe. 

• 79
  • 195
  • 0

@tolek Jak widać po drodze połączenie z tego BTSa dalszego, co mnie połączyło przechodzi przez bloki mieszkalne. A jak dodałem wcześniej, ten BTS po stronie przedszkola 144 (ten co jest bliżej) zawsze mnie do tej pory łączył a teraz nie. 

Mam iOS i jak wcześniej wspomniałem użyłem kodu Field TEST - *3001#12345#*

*Scaliłem wpisy - moderator Wojciech.

• 1987
  • 8686
  • 72

Okej, rozumiem. W każdym razie tutaj zarządza sieć handoverami i raczej nie jesteśmy w stanie jednoznacznie ocenić dlaczego bo nie mamy dojścia do algorytmu sieci. Sieć to żywy organizm. Zobacz czy na wszystkich wspomnianych stacjach masz taki sam zestaw pasm?

Bo może jest tak, że telefon usilnie trzyma się pasma wyższego które akurat jest na tym dalszym nadajniku. Niemniej jeśli to bloki i miasto to raczej stacja pobliska nie jest wyposażona w jedynie pasmo zasięgowe jakieś niskie.  

Więc jest to normalne. Tak może się zdarzyć i może być tak że "losowo" (z naszej perspektywy) bedziesz raz zalogowany do jednej stacji a raz do drugiej. A może zbiegło się to akurat z jakąś konserwacją tej stacji pobliskiem. U mnie czasami zdarzał się handover w trakcie rozmowy do stacji oddalonej o ~20km, na kilka sekund, ale zdarzyło się to. 🙂

• 79
  • 195
  • 0

@tolek Generalnie możliwe, że ten bliższy BTS (po stronie przedszkola) mógłbyć przeciążony, ale ten po stronie (ROD Mistrzejowice II) ma poprostu inny/mniejszy zasięg, bo nie łączył mnie jeszcze wogóle.

• 1987
  • 8686
  • 72

Parametry stacji się zmieniają więc nie traktuj wcześniejszych zachowań (do jakiej stacji byłeś logowany) jako coś stałego.

• 79
  • 195
  • 0

@tolek to akurat wiem, że sieć to żywy organizm - każda stacja ma inne ustawienia. Jednak może też były jakieś prace na sieci. Tak jak mówiłem cały dzień mnie do tych bliższych nie łączyło. UPDATE: aczkolwiek będąc w windzie nagle przełączył się na LTE800 i na ten nadajnik po stronie przedszkola 144 - wiem bo sprawdziłem bo paśmie i numerze stacji w Field Test - bo sobie włączyłem na dłuższą chwilę. Jednak po wyjściu z windy połączył mnie ponownie z tym dalszym tym razem na LTE-A (800+1800+2100 MHz).

• 1987
  • 8686
  • 72

Pytanie czy robi Ci to jakąś różnicę - np. spadek jakości usługi?

Odpowiedzialność na którym BTSie jesteś to rola operatora. Co najwyżej na wybranych urządzeniach możesz wybierać pasmo tym samym móc wpływać na to na jaki nadajnik wpadasz. 

• 79
  • 195
  • 0

@tolek Powiem tak, jak jeszcze mnie łączył z tym BTS po stronie przedszkola 144 (LTE800) to udało mi się zrobić speedtest - wyszło, że pobieranie: 15,5 Mbit/s, wysyłanie: 5,6 Mbit/s. Potem jak mnie przełączyło ten najdalszy, to zrobiłem (wtedy miałem LTE-A / 800+1800+2100 MHz) i wyszło, pobieranie: 40 Mbit/s, wysyłanie: 18,5 Mbit/s.

Jak coś to mam iP 13 i mam włączony tryb danych tylko na LTE.

@tolek tak szczerze, to jedyne czego oczekuje od sieci mobilnej Orange to, żeby filmy i przeglądanie stron www się nie zacinało. Może mnie nawet połączyć z 3G jeśli BTS chce, dla mnie się liczy to, żeby internet się nie ścinał i miał w miarę dobre prędkości. Czasami gdy LTE się laguje to wtedy stwierdzam, że LTE jest przeciążone i wtedy przełączam sobie na 5G Auto, a częściej na odwrót - 5G przeciążone, więc zmieniam na LTE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14736
  • 60601
  • 748

@ign24467  kierunki paneli na obu masztach, obciążenie blizszego, pracę i wyłączenie częstotliwości na bliższym, przez co dalszy przejął jego zasięg, modernizacja dalszego...przyczyn jest sporo do awarii bliższego włącznie 

Sieć mobilna działa dynamicznie i dostosowuje się do warunków w terenie i obciążenia. To żywy organizm...