- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Częsty brak internetu w telefonie pomimo pełnego zasięgu LTE
Cześć,
bardzo często w telefonie nie działa mi internet mobilny pomimo pełnego zasięgu LTE.
Strony, aplikacje i nic związanego z internetem nie ładuje się. Problemu nie ma oczywiście po przełączeniu się na wifi. Mam pakiet nielimitowany z ponad 70 GB danych wiec nie można tu mówić o spadku prędkości w związku z przekroczeniem. Miasto duże, telefon samsung s20+.
Co może powodować problem?
Z góry dziękuję za pomysły!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tompior problemem może być przeciążony nadajnik w paśmie LTE.
Może pomóc przełączenie na pasmo 3G, gdzie jest mniejsze obciążenie.
Zasięg może być na max-a, ale obecnie jest duże obciążenie, a internet mobilny jeszcze dodatkowo jest wraźliwy na duże obciążenie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sprawdzałem kilkukrotnie (bo w ciągu ostatnich 2 tyg. miałem taką sytuację kilkanaście razy) i restart telefonu rozwiązuje problem. Wydaje mi się, że przy przeciążonym nadajniku to by nie naprawiało problemu (chyba, że jest jakiś priorytet dla urządzeń, które się dopiero zalogowały).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tompior ponowny restart pewnie pomaga z powodu ponownegon zestawienia połączenia, aż do momentu ponownego zebrania błędów.
Proponuję zadzwonić na infolinię 510 100 100 i poprosić o sprawdzenie, czy nie pojawiają się błędy podczas transmisji danych.
Moźna jeszcze zweryfikować poprawność ustawienia APN w telefonie:
https://www.orange.pl/omnibook/konfiguracja-internetu-mms-sms-w-telefonie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzwoniłem, pisałem, wystawili ticket, przyszła odpowiedź - "brak problemu, proponujemy przełożenie karty SIM do innego urządzenia i sprawdzenie" - tyle, że ja mam eSIM =.=
Temat nierozwiązany, ticket zamknięty.
Problem nadal występuje, ale mam chyba nowe odkrycie"
1. wydaje mi się, że mobilny Internet przestaje działać jeżeli chwilowo całkowicie utracę zasięg - byłem dziś w garażu podziemnym, w którym nie ma zasięgu. Po wyjechaniu na powierzchnię telefon oczywiście złapał sygnał sieci, full zasięg, LTE - ale Internet już nie działał do ponownego restartu urządzenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tompior sprawdzane było ustawienie APN na IPv4 i IPv6?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podejrzewam, że bug jest w sofcie w fonie. Niektóre modele po rozłączeniu internetu nie łączą się automatycznie z internet. Czasem jakaś apka może blokować. Sugerowałbym wykonać test krzyżowy i przełożyć sim do innego telefonu. Jeśli tam problemu nie będzie, to coś w sofcie tego telefonu.