Część stacji Orange z prawdziwym 5G (pasmem C) nie jest używana. Czy nastąpi zmiana strategii?

ROZWIĄZANE

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

Część stacji Orange z prawdziwym 5G (pasmem C) nie jest używana. Czy nastąpi zmiana strategii?

"Inaczej sieć buduje NetWorks, który buduje pasmo C dywanowo w całych dużych miastach. Podobno teraz ta strategia ma się zmienić, bo część stacji nie jest praktycznie używana."

https://gsmonline.pl/artykuly/play-bedzie-mial-15-tysiecy-stacji-bazowych-juz-nie-potrzebuje-wspolpr...

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1227
  • 5078
  • 44

@ŁysaKaszankaINC 

Tak zapewne jest jak napisałeś.

Wpierw chcieli objąć dużą ilość ludzi aby się tym chwalić a teraz chcą modernizować tam gdzie to potrzebne.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 ODPOW. 10

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15598
  • 64189
  • 825

@ŁysaKaszankaINC  przecież to jak zawsze kwestia umów i kasy...

Tak jak wyłączanie 3G idzie etapami, tak i włączanie Nowych pasm jest realizowane stopniowo...zapewne sieć już jest przygotowana do 700-ki, bo po co robiąc renowacje stacji adaptacje do i tak przyszłościowej częstotliwości odkładać i drugi raz zajmować się tym samym nadajnikiem? Lepiej przewidzieć i przygotować...zapewne tak jest. My widzimy efekty długofalowych planów operatorów i dostawców sieci.

Nie są używane, ale mogą być w każdej chwili, bo mają gotowość techniczną i pozwolenia 

To tak po mojemu wygląda 

• 869
  • 3023
  • 25

Moim zdaniem fraza "nie są używane", oznacza że były oddane do użytku, ale wolumen ruchu jest na nich niski. Umiejscowienie w dużym mieście na jego skraju, nie determinuje dużego zapotrzebowania na neta. W zacytowanym fragmencie chodzi imo o zmianę filozofii z "najpierw c w dużych miastach" na "najpierw c tam, gdzie statystyki wskazują na ruch znacznie powyżej średniej".

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1227
  • 5078
  • 44

@ŁysaKaszankaINC 

Tak zapewne jest jak napisałeś.

Wpierw chcieli objąć dużą ilość ludzi aby się tym chwalić a teraz chcą modernizować tam gdzie to potrzebne.

• 15598
  • 64189
  • 825

@ŁysaKaszankaINC  są zapewne jakieś harmonogramy prac. Modernizacja nie jest robiona z przypadku. Liczą się regiony zarówno gęsto zaludnione, jak i te z problemami, czy brakiem alternatywy. Przecież to jeden operator, a zachowanie jakiejś logiki obowiązuje. To są lata zbierania danych o ruchu czy reklamacji 

Tyle, że o tym nic się nie dowiemy....

• 869
  • 3023
  • 25

I tego właśnie dotyczy wątek. Duża firma, big data, dział analiz i rozwoju, pełno dyrektorów, a kończy się procesem inwestycyjnym, gdzie "część stacji nie jest praktycznie używana".

* Wpis edytowałem - Wiktor

• 15598
  • 64189
  • 825

@ŁysaKaszankaINC  ja się dziwię że się dziwisz...przecież to interes, a nie akcja charytatywna 

Kwestia równowagi między działaniami dla zysku i klientów 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

@ŁysaKaszankaINC Ja nie rozumiem po co P4, aż 15 tys. stacji - NetWorks! mają mniej stacji a i tak większość z nich obsługuje przynajmniej 2CA, a w Play poza miastem to jest BTS poprostu z LTE800 i tyle - czasami się spotykałem z przypadkami, gdzie nawet GSM900 nie było tylko postawili LTE800 (ewentualnie czasami dawali też LTE2100).

Jeśli Play ma budować swoją sieć w większości miejscach pod zasięg tylko z jednym pasmem w LTE i uruchamiają 5G3600 tylko na tych BTS'ach gdzie 4G i 5G w trybie DSS (2100 MHz) nie wyrabiają to przynajmniej dla mnie to nie robi sensu - TMPL i Orange uruchamiają 5G w paśmie C - tak aby poprawić prędkość i jakość usług w swojej sieci nawet jeśli pasmo 2100 MHz (w 4G i 5G) nie jest tak zatłoczone.

Sam T-Mobile w miastach i mniejszych miejscowościach ma na BTS'ach 5G2100 i 5G3600 na raz, a Orange już w na niektórych BTS'ach wyłącza 5G 2100 MHz - na rzecz zwolnienia pasma na 4G i uruchomienia 5G (pasmo C)

Czasami przykłady z życia - mam bliskich niektórych w Play, a ja jestem w Orange - raz jechaliśmy na wakacje w jednym pojeździe i nie raz BTS Playa był bliżej nich i mieli tylko 3G, a mnie łączyło z nadajnikiem ok 5 km. od naszej drogi i miałem spokojnie LTE (2CA). - Ta sytuacja miała miejsce w 2024 roku (sierpień - więc LTE na wszystkich stacjach powinno być już dawno standardem) 

To też pokazuje, że to że jak operator ma największą liczbę stacji, wcale nie oznacza, że będzie miał najlepszy zasięg.

• 869
  • 3023
  • 25

Do jest dowód anegdotyczny. Przecież ważne jest ustawienie terminala względem azymutu anten na BTS, ich konfiguracja, rodzaj smartfona, jego soft i ustawienia itp. Bycie bliżej BTS nie determinuje lepszej jakości usług, to oczywiste. Pojęcia "lepszy zasięg" nie rozumiem, mam nadzieję, że nie chodzi o liczbę kresek zasięgu 😉

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 75
  • 296
  • 1

Dokładnie kilka lat temu nabrałem się na te ich Playowskie mamy najwięcej nadajników owszem zasięg miałem idealny pełne kreski w ustawieniach -95 dbm LTE 2600 tylko co z tego że przy tym dobrym zasięgu miałem "zamrożone usługi" przez zapchany BTS internet ledwo działał a przy połączeniach głosowych zrzucało na roaming krajowy Orange bo  ich sieć wewnętrzna jest tak zapchana że telefon wolał siedzieć w roamingu krajowym. Nigdy w życiu już nie wrócę do Play po tym jak mnie potraktowali chamsko na infolinii po zgłoszeniach o tym problemie dostałem odpowiedź że to nie ich wina że sieć jest zapchana zapoznał się Pan z umową że oni nie gwarantują że usługi w pełni będą sprawne.