- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
"Inaczej sieć buduje NetWorks, który buduje pasmo C dywanowo w całych dużych miastach. Podobno teraz ta strategia ma się zmienić, bo część stacji nie jest praktycznie używana."
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak zapewne jest jak napisałeś.
Wpierw chcieli objąć dużą ilość ludzi aby się tym chwalić a teraz chcą modernizować tam gdzie to potrzebne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Część stacji Orange z prawdziwym 5G (pasmem C) nie jest używana. Czy nastąpi zmiana strategii?
@ŁysaKaszankaINC przecież to jak zawsze kwestia umów i kasy...
Tak jak wyłączanie 3G idzie etapami, tak i włączanie Nowych pasm jest realizowane stopniowo...zapewne sieć już jest przygotowana do 700-ki, bo po co robiąc renowacje stacji adaptacje do i tak przyszłościowej częstotliwości odkładać i drugi raz zajmować się tym samym nadajnikiem? Lepiej przewidzieć i przygotować...zapewne tak jest. My widzimy efekty długofalowych planów operatorów i dostawców sieci.
Nie są używane, ale mogą być w każdej chwili, bo mają gotowość techniczną i pozwolenia
To tak po mojemu wygląda
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Część stacji Orange z prawdziwym 5G (pasmem C) nie jest używana. Czy nastąpi zmiana strategii?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak zapewne jest jak napisałeś.
Wpierw chcieli objąć dużą ilość ludzi aby się tym chwalić a teraz chcą modernizować tam gdzie to potrzebne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINC są zapewne jakieś harmonogramy prac. Modernizacja nie jest robiona z przypadku. Liczą się regiony zarówno gęsto zaludnione, jak i te z problemami, czy brakiem alternatywy. Przecież to jeden operator, a zachowanie jakiejś logiki obowiązuje. To są lata zbierania danych o ruchu czy reklamacji
Tyle, że o tym nic się nie dowiemy....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I tego właśnie dotyczy wątek. Duża firma, big data, dział analiz i rozwoju, pełno dyrektorów, a kończy się procesem inwestycyjnym, gdzie "część stacji nie jest praktycznie używana".
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINC ja się dziwię że się dziwisz...przecież to interes, a nie akcja charytatywna
Kwestia równowagi między działaniami dla zysku i klientów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINC Ja nie rozumiem po co P4, aż 15 tys. stacji - NetWorks! mają mniej stacji a i tak większość z nich obsługuje przynajmniej 2CA, a w Play poza miastem to jest BTS poprostu z LTE800 i tyle - czasami się spotykałem z przypadkami, gdzie nawet GSM900 nie było tylko postawili LTE800 (ewentualnie czasami dawali też LTE2100).
Jeśli Play ma budować swoją sieć w większości miejscach pod zasięg tylko z jednym pasmem w LTE i uruchamiają 5G3600 tylko na tych BTS'ach gdzie 4G i 5G w trybie DSS (2100 MHz) nie wyrabiają to przynajmniej dla mnie to nie robi sensu - TMPL i Orange uruchamiają 5G w paśmie C - tak aby poprawić prędkość i jakość usług w swojej sieci nawet jeśli pasmo 2100 MHz (w 4G i 5G) nie jest tak zatłoczone.
Sam T-Mobile w miastach i mniejszych miejscowościach ma na BTS'ach 5G2100 i 5G3600 na raz, a Orange już w na niektórych BTS'ach wyłącza 5G 2100 MHz - na rzecz zwolnienia pasma na 4G i uruchomienia 5G (pasmo C)
Czasami przykłady z życia - mam bliskich niektórych w Play, a ja jestem w Orange - raz jechaliśmy na wakacje w jednym pojeździe i nie raz BTS Playa był bliżej nich i mieli tylko 3G, a mnie łączyło z nadajnikiem ok 5 km. od naszej drogi i miałem spokojnie LTE (2CA). - Ta sytuacja miała miejsce w 2024 roku (sierpień - więc LTE na wszystkich stacjach powinno być już dawno standardem)
To też pokazuje, że to że jak operator ma największą liczbę stacji, wcale nie oznacza, że będzie miał najlepszy zasięg.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokładnie kilka lat temu nabrałem się na te ich Playowskie mamy najwięcej nadajników owszem zasięg miałem idealny pełne kreski w ustawieniach -95 dbm LTE 2600 tylko co z tego że przy tym dobrym zasięgu miałem "zamrożone usługi" przez zapchany BTS internet ledwo działał a przy połączeniach głosowych zrzucało na roaming krajowy Orange bo ich sieć wewnętrzna jest tak zapchana że telefon wolał siedzieć w roamingu krajowym. Nigdy w życiu już nie wrócę do Play po tym jak mnie potraktowali chamsko na infolinii po zgłoszeniach o tym problemie dostałem odpowiedź że to nie ich wina że sieć jest zapchana zapoznał się Pan z umową że oni nie gwarantują że usługi w pełni będą sprawne.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »